ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καλπάζει στην Ευρώπη η μετάλλαξη «Όμικρον»

Ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής και μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων

Kathimerini.gr

Μια εταιρική χριστουγεννιάτικη εκδήλωση μεταξύ 120 εμβολιασμένων υπαλλήλων, οι οποίοι είχαν κάνει rapid test την προηγουμένη, κατέληξε σε 120 λοιμώξεις με την παραλλαγή «Όμικρον», εκ των οποίων οι μισές περίπου αφορούσαν τους παρόντες στην εκδήλωση και οι άλλες μισές άλλους πελάτες του μεγάλου εστιατορίου, στο κέντρο του Όσλο. Μετά το συμβάν, η νορβηγική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα νέα έκτακτα μέτρα, καθώς η «επιστροφή στην κανονικότητα» που εορτάστηκε δεόντως στις 25 Σεπτεμβρίου καταρρέει.

Στη Δανία, πάρτι με 150 μαθητές γυμνασίου, η πλειονότητα των οποίων εμβολιασμένοι, κατέληξε σε 55 λοιμώξεις εκ των οποίων οι 53 με την παραλλαγή «Όμικρον», ενώ στη Βρετανία, πάρτι γενεθλίων με 18 εμβολιασμένους προσκεκλημένους, εκ των οποίων κάποιοι είχαν λάβει και τρίτη δόση, κατέληξε σε 14 κρούσματα παραλλαγής «Όμικρον».

Δεν υπάρχουν αναφορές σοβαρής νόσου για κανένα από τα κρούσματα αυτά, ωστόσο δεν έχει περάσει σε όλες τις περιπτώσεις αρκετός χρόνος, ώστε να διασφαλισθεί η ηπιότητά της. Ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος Αντονι Φάουτσι εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς το σκέλος της σοβαρότητας των λοιμώξεων. «Σαφώς, η “Ομικρον” υπερτερεί σε μεταδοτικότητα», είπε ο Φάουτσι. «Στη Νότια Αφρική οι λοιμώξεις ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και εν συνεχεία παρουσιάζουν κατακόρυφη άνοδο, σχεδόν αποκλειστικά “Ομικρον”», είπε. «Μέχρι στιγμής –αν και είναι πολύ νωρίς– δεν φαίνεται να είναι πολύ βαριά η νόσηση. Θεωρούμε ακόμη και με νέες παραλλαγές –όπως η “Ομικρον”–, με την αναμνηστική δόση του εμβολίου υπάρχει ένας βαθμός, ίσως και σημαντικός βαθμός προστασίας, ακόμη και απέναντι στην “Ομικρον”». Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σιρίλ Ραμαφόζα, δήλωσε ότι για παν ενδεχόμενο ετοιμάζει νέες κλίνες στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε τρεις μέρες.

Το γεγονός ότι η «Όμικρον» διαδίδεται πλέον τάχιστα στην ευρωπαϊκή ήπειρο καθιστά περιττά τα μέτρα απαγόρευσης των πτήσεων από τις χώρες της Νότιας Αφρικής. Η Ευρωπαϊκή Ενωση σκοπεύει εντός των προσεχών ημερών να άρει τις απαγορεύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση