ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καναδάς: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Οττάβα

Έχει παραλύσει για όγδοη ημέρα από την κατάληψη των φορτηγών

Kathimerini.gr

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχθεί η πρωτεύουσα του Καναδά, Οττάβα, καθώς η κατάληψη κεντρικών αρτηριών από φορτηγά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, εισήλθε στη δεύτερη εβδομάδα της. Η διαμαρτυρία έχει παραλύσει την πρωτεύουσα, διαλύοντας τα νεύρα των κατοίκων της εξαιτίας της αδιάλειπτης χρήσης της εκκωφαντικής κόρνας εκατοντάδων φορτηγών.

Η διαμαρτυρία είναι εξαιρετικά καλά οργανωμένη, με πρόνοια για καύσιμα και τρόφιμα, συναυλίες, ακόμη και γερανούς για πάσα χρήση. Το ερώτημα όσων την παρακολουθούν είναι αν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι η αιτία που συγκεντρώθηκαν στην καναδική πρωτεύουσα τα περίπου 8.000 άτομα που λαμβάνουν μέρος στη διαμαρτυρία ή αν πρόκειται για πρόφαση. Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει επαινέσει τους διαδηλωτές, ενώ οργανώσεις της αμερικανικής Δεξιάς έχουν στηρίξει πολλαπλώς την κατάληψη της καναδικής πρωτεύουσας.

Εμβολιασμένο το 90%

Το ερώτημα γύρω από το ποιοι ακριβώς είναι οι καταληψίες υποστηρίζεται από τα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία 90% των Καναδών οδηγών φορτηγών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ οι βασικές ανησυχίες τους αφορούν μισθολογικά ζητήματα και όχι την υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά τη διάσχιση των συνόρων. Η υποχρέωση αυτή χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα για την οργάνωση της κινητοποίησης. Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, την παραίτηση του οποίου ζητούν οι διαδηλωτές, έχει απομακρυνθεί από την επίσημη κατοικία του. Ο Τριντό έχει χαρακτηρίσει τους διαδηλωτές «περιθωριακούς» και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να προβεί σε κάποια υποχώρηση.

Το Σάββατο, η καναδική αστυνομία απομάκρυνε δεξαμενές και δοχεία καυσίμων που χρησιμοποιούσαν οι καταληψίες, προκειμένου να τους υποχρεώσει να αποχωρήσουν μην αντέχοντας τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μικρότερες διαδηλώσεις γίνονται και σε άλλες καναδικές πόλεις, ενώ Αμερικανοί παρατηρητές διερωτώνται αν η καναδική κινητοποίηση χρησιμοποιείται ως πρόβα από εγχώριες ομάδες που θα ήθελαν να επιχειρήσουν κάτι ανάλογο νοτίως των συνόρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Τι αναμένουμε μετά το αεροπορικό ατύχημα στο οποίο έχασε την ζωή του ο Πρόεδρος του Ιράν, Ιμπραχίμ Ραϊσί
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ