ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:07
 

Προς κορύφωση της κρίσης στην Καταλονία

O πρόεδρος της Καταλωνίας απέρριψε το σενάριο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην περιφέρεια

Newsroom Κ, Αθήνα

O πρόεδρος της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, απέρριψε την Πέμπτη το σενάριο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην περιφέρεια, δηλώνοντας ότι εξέτασε τη συγκεκριμένη προοπτική και έκρινε ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες εγγυήσεις από την κυβέρνηση της Μαδρίτης, οι οποίες να επιτρέπουν τη διεξαγωγή τους.

Ο Πουτζντεμόν είχε προγραμματίσει να προβεί σε επίσημη ανακοίνωση στη 1.30 μ.μ., στην οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia, επρόκειτο να αναγγείλει πρόωρες εκλογές για τις 20 Δεκεμβρίου, προσδοκώντας ότι η Μαδρίτη θα απέφευγε την ενεργοποίηση του άρθρου 155, μέσω του οποίου θα ακολουθούσε διάλυση της καταλανικής κυβέρνησης, επιτροπεία στην τοπική αστυνομία και τα καταλανικά μέσα ενημέρωσης και περιορισμό των αρμοδιοτήτων του τοπικού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, οι οξύτατες αντιθέσεις στο εσωτερικών των οπαδών της ανεξαρτησίας, οδήγησαν σε αναστολή των προγραμματισμένων ανακοινώσεων, με τον Πουτζντεμόν να γνωστοποιεί τελικά μέσω διαγγέλματος την απόφαση για μη διεξαγωγή εκλογών.

Με αυτά τα δεδομένα, ουσιαστικά ο Καταλανός πρόεδρος έριξε το «μπαλάκι» στο καταλανικό Κοινοβούλιο, που δεν αποκλείεται να ψηφίσει μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας.

Είχε προηγηθεί, μάλιστα, τη νύχτα της Τετάρτης και τα ξημερώματα της Πέμπτης, πολύωρη σύσκεψη της καταλανικής ηγεσίας, όπου δεν γεφυρώθηκαν οι αντιθέσεις, καθώς οι πλέον αδιάλλακτοι καλούσαν τον Πουτζντεμόν να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία και να μεταφέρει τη μάχη με τις ισπανικές αρχές στους δρόμους της Βαρκελώνης και των άλλων καταλανικών πόλεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Κλοπή κατοικίας με λεία 7 χιλ. ευρώ και χρυσαφικά

«ΚΛΟΠΗ ….. κατοικίας ;;; Έκλεψαν κατοικία; Ή μήπως ΔΙΑΡΡΗΞΗ κατοικίας ;;; Πόσο ΠΤΩΧΗ διατύπωση !!! ...»
YIANNOULIS  |  10:51

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X