ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:45
 

Κατατέθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο του Brexit

Το νομοσχέδιο έχει τροποποιηθεί σε σχέση με το κείμενο που είχε φέρει ενώπιον των βουλευτών ο Μπόρις Τζόνσον πριν από τις εκλογές

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κατατέθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, το οποίο ορίζει ως ημερομηνία του Brexit την 31η Ιανουαρίου.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την Παρασκευή και αναμένεται να υπερψηφιστεί επί της αρχής πριν η Βουλή κλείσει για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Η νομοθετική διαδικασία θα συνεχιστεί αμέσως μετά τις γιορτές.

Το νομοσχέδιο έχει τροποποιηθεί σε σχέση με το κείμενο που είχε φέρει ενώπιον των βουλευτών ο Μπόρις Τζόνσον πριν από τις εκλογές, αφαιρώντας από το κοινοβούλιο τη δυνατότητα να απαιτήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου πέρα από την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Η νομοθέτηση για απαγόρευση παράτασης της μεταβατικής περιόδου έχει προκαλέσει προειδοποιήσεις περί ενός μεταγενέστερου «no deal», καθώς θεωρείται πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τη μελλοντική εμπορική σχέση πριν από το τέλος του 2020.

Το τροποποιημένο νομοσχέδιο αφαιρεί επίσης την υποχρέωση που είχε η κυβέρνηση να ζητήσει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει το στόχο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για τη μελλοντική εμπορική σχέση.

Έχει επιπλέον αφαιρεθεί η διάταξη που όριζε ότι μετά από το Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων όπως τα ορίζει το κοινοτικό δίκαιο. Επ’ αυτών προαναγγέλθηκε ξεχωριστό νομοσχέδιο από την κυβέρνηση Τζόνσον.

Στην πρώτη ομιλία του μετά από την επίσημη έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής θητείας που δόθηκε με το Λόγο της Βασίλισσας, ο Πρωθυπουργός Τζόνσον είπε ότι πλέον είναι η στιγμή η κυβέρνηση να ανταποδώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Σημείωσε ότι ο κόσμος δε θέλει μόνο την υλοποίηση του Brexit αλλά και την επίλυση άλλων προβλημάτων. «Το πρόγραμμά μας δεν είναι πρόγραμμα ενός έτους ή μίας κοινοβουλευτικής θητείας. Είναι ένα σχέδιο για το μέλλον της Βρετανίας», είπε ο κ. Τζόνσον, υποσχόμενος αδιάκοπη δουλειά για μία «νέα χρυσή εποχή» για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Σας χρωστάμε. Το ξέρουμε και θα υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις».

Λίγο νωρίτερα ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών είχε επικρίνει την «έλλειψη ουσίας» στο κυβερνητικό πρόγραμμα που ανέγνωσε η βασίλισσα Ελισάβετ, επισημαίνοντας κενά σε τομείς πολιτικής όπως η εκπαίδευση, η κοινωνική περίθαλψη και η κλιματική αλλαγή.

Σε παρέμβασή της κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση η τέως Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είπε χαριτολογώντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης εβδομάδας θα έπρεπε να ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2017, όταν η ίδια έχασε απρόσμενα την αυτοδυναμία που είχε το κόμμα της. «Αλλά τότε ο κόσμος πίστευε πως το Εργατικό Κόμμα υποστήριζε το Brexit», σχολίασε η κ. Μέι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στις διεθνείς συμμαχίες 

«Η εμμονή της Καθημερινής να παρουσιάζει συνεχώς "επιτυχίες" της εξωτερικής μας πολιτικής είναι σχεδόν ...»
Rikkos  |  13:05

#PoliticsBlog Δύσκολοι καιροί για κόμματα και πρίγκιπες

«Δυστυχώς δεν υπάρχει αντιπολίτευση αφού βάζουν διαγωνισμό ηλιθιότητας μεταξύ τους....»
Αρμαγεδών  |  12:27

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Γεια σας και Καλώς ήλθατε στο Spotcap Global Loan Services, Το όνομά μου είναι Claudia Klein, είμαι ...»
Claudia Klein  |  16:31

#PoliticsBlog Οι παραιτήσεις στο ΔΗΚΟ, οι καθαρές συνειδήσεις και ο Παμπορίδης

«Να μη ξεχνούμε και την μείωση θητείας σε 13 μήνες....»
Αρμαγεδών  |  12:32

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X