ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καζάνι που βράζει ο τουρκικός στρατός

Υψηλόβαθμοι στρατηγοί «πυροβολούν» κατά της κυβέρνησης Ερντογάν και παραιτούνται

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Με καζάνι που βράζει παρομοιάζουν τον τουρκικό στρατό, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας. Λίγο μετά την ομαδική παραίτηση υψηλόβαθμων στελεχών του επιτελείου του τουρκικού στρατού, στην Τουρκία εμφανίζονται δημοσιεύματα που προειδοποιούν ότι υπάρχουν ανησυχητικές εξελίξεις στο εσωτερικό του στρατό.

Σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα Αχβάλ, ο παραιτήσεις της προηγούμενης εβδομάδας πέντε Τούρκων στρατηγών, έφερε στην επιφάνεια ένα παλαιό πολιτικό ζήτημα: Την απροθυμία των Τούρκων αξιωματικών του στρατού να υπακούσουν στις εντολές της πολιτικής κυβέρνησης.

Επίσης, μας προϊδεάζουν για την εμβάθυνση της απογοήτευσης σχετικά τον μειωμένο ρόλο του στρατού στο κοινωνικοπολιτικό προσκήνιο της χώρας και τον φόβο των αξιωματικών του στρατού ότι θα οδηγηθούν στη φυλακή εξαιτίας το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 Ιουλίου.

«Πυρά» κατά Ερντογάν και ΗΠΑ

Πριν από μία εβδομάδα, πέντε Τούρκοι στρατηγοί διορίστηκαν σε θέσεις στη νότια Τουρκία, οι οποίες είναι κρίσιμες για την επίβλεψη των επιχειρήσεων στη Συρία. Στην συνέχεια οι στρατηγοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις από αυτούς πείστηκαν να αποσύρουν τις παραιτήσεις τους.

Ο ταξίαρχος Ερνταλ Σέρ, πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε από την θέση του διοικητή της κοινής διοίκησης κρούσης με τις Η.Π.Α. στο Manbij της Συρίας. Ο ίδιος πρότεινε σε συνέντευξη νωρίτερα αυτό το μήνα ότι για να σωθεί η Τουρκία από ένα τέλμα στη Συρία, θα πρέπει να συμφωνήσει με τον Σύριο Πρόεδρο Μπάσαρ Αλ Ασάντ. Ο στρατηγός Σενέρ πρόσθεσε ότι η συμφωνία ασφαλούς ζώνης ΗΠΑ-Τουρκίας ήταν απλά μια αμερικάνικη τακτική καθυστέρησης της τουρκικής εισβολής στην Συρία.

«Γιατί παραιτήθηκα;»

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Sözcü, ένας άλλος στρατηγός, ο Αχμέτ Ερτζάν Σόρμπαλ δήλωσε ότι αυτός και οι άλλοι στρατηγοί παραιτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι νέες προαγωγές στον στρατό, βασιζόμενες περισσότερο στην πολιτική αφοσίωση παρά στην αξία και βαθμίδα.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια στιγμή που έχει γίνει σχεδόν ρουτίνα για τις τουρκικές αρχές να φυλακίζουν τους αξιωματικούς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) για φερόμενους δεσμούς με τους συνωμότες του πραξικοπήματος. Μέχρι τον τον Ιούνιο, περισσότεροι από 2.000 αξιωματικοί είχαν απολυθεί για την απόπειρα πραξικοπήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση