ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κίνα: Βίαιες διαδηλώσεις κατά της πολιτικής «zero Covid» (βίντεο)

Έσπασαν οδοφράγματα, συγκρούσεις με την αστυνομία

«Καζάνι που βράζει» θυμίζει η κατάσταση στην Κίνα με την πολιτική «zero Covid», με τους κατοίκους στην πόλη Γκουανγκτζού να κατεβαίνουν στους δρόμους να διαδηλώσουν κατά της παράτασης του lockdown και να έρχονται αντιμέτωποι με τις δυνάμεις της τάξης.

Εδώ και ένα μήνα, ένα μέρος των 18 εκατ. κατοίκων της μητρόπολης αυτής στη νότια Κίνα τέθηκε σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων για τις μετακινήσεις, λόγω της έξαρσης της επιδημίας.

Τα περισσότερα θετικά κρούσματα της μεγαλούπολης εντοπίζεται στην περιοχή Χαϊτζού, όπου κατοικούν περίπου 1,8 εκατ. κάτοικοι. Τη Δευτέρα, οι αρχές αποφάσισαν να παρατείνουν έως την Τετάρτη, το βράδυ το lockdown που ισχύει στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής.

Άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις

Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους κατοίκους της Χαϊτζού, μιας περιοχής όπου μένουν κυρίως φτωχότερα εργατικά στρώματα.

Οι πολίτες στην περιοχή αυτή έχουν καταγγείλει ότι δεν πληρώνονται αν δεν παρουσιαστούν στη δουλειά τους, ενώ παραπονιούνται και για έλλειψεις τροφίμων και εξωφρενικές τιμές.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Διαδίκτυο, φαίνονται εκατοντάδες κάτοικοι να διαδηλώνουν στους δρόμους.

Κάποιοι, σε μικρές ομάδες, έσπασαν τα μεγάλα πλαστικά οδοφράγματα που χρησιμεύουν για να τεθούν υπό περιορισμό κτίρια ή ολόκληρες γειτονιές.

Σε άλλες εικόνες στην περιοχή της Χαϊτζού, διαδηλωτές να έρχονται σε σύγκρουση που φορούν την λευκή στολή προστασίας για τον κορωνοϊό.

«Δεν θέλουμε άλλα τεστ», φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ ορισμένοι πέταξαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών και αναποδογύρισαν ένα περιπολικό.

Σε άλλο βίντεο, φαίνεται ένας άνδρας να διασχίζει κολυμπώντας το ποτάμι που χωρίζει τη Χαϊτζού από γειτονική συνοικία. Περαστικοί ισχυρίστηκαν ότι ο άνθρωπος αυτός προσπαθούσε να ξεφύγει από τα περιοριστικά μέτρα.

Υπήρξαν, βέβαια, και κάποιες φήμες που εξαγρίωσαν τους κατοίκους ότι οι εταιρείες που φτιάχνουν τα μοριακά τεστ δίνουν ψεύτικα αποτελέσματα για να ανεβάσουν τον αριθμό των μολύνσεων και να αυξήσουν έτσι τα έσοδά τους.

Η πολιτική Zero Covid

Οι διαδηλώσεις στην Κίνα είναι λιγότερο συχνές από ό,τι στη Δύση και το κυριότερο, με πολύ μικρότερη δημοσιότητα.

Ωστόσο, τα κοινωνικά δίκτυα συχνά φιλοξενούν αυτούς τους τελευταίους μήνες σκηνές αγανάκτησης των πολιτών απέναντι στην αυστηρή πολιτική της «μηδενικής Covid».

Η πολιτική αυτή προβλέπει την επιβολή lockdown μόλις εμφανιστούν κάποια κρούσματα, περιορισμούς στις μετακινήσεις και τεστ PCR, κάποιες φορές σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Πολλοί Κινέζοι παραπονιούνται για τους ξαφνικούς περιορισμούς, που προκαλούν σε ορισμένες περιπτώσεις ελλείψεις τροφίμων και περιπλέκουν την πρόσβαση των ανθρώπων υπό περιορισμό στις υπηρεσίες υγείας.

Στις αρχές του μήνα, οι κινεζικές αρχές ζήτησαν συγγνώμη ύστερα από τον θάνατο ενός τρίχρονου παιδιού, που είχε δηλητηριαστεί από μονοξείδιο του άνθρακα. Σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και στη συνέχεια διεγράφη, ο πατέρας του κατηγορούσε τις αρχές που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή του lockdown ότι εμπόδισαν την πρόσβαση του παιδιού στο νοσοκομείο.

Mε πληροφορίες από BBC, AFP, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση