ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κολομβία-Εκλογές: Μπροστά η δεξιά χωρίς να εξασφαλίζει πλειοψηφία

Το Δημοκρατικό Κέντρο, το κόμμα του πρώην προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε, συγκεντρώνει το 16,6% των ψήφων

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Ένα κόμμα της δεξιάς της Κολομβίας το οποίο εναντιώθηκε απόλυτα στη συμφωνία ειρήνης με την οργάνωση FARC προηγείται, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Κολομβία.

Το δεξιό κόμμα ωστόσο, δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία, ενώ το κόμμα στο οποίο μετασχηματίστηκε η πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 1% των ψήφων.

Το Δημοκρατικό Κέντρο, το κόμμα του πρώην προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε, που διεξήγαγε μια εκστρατεία στην οποία κεντρική θέση είχε η εναντίωσή του στη συμφωνία ειρήνης του Νοεμβρίου του 2016, συγκεντρώνει το 16,6% των ψήφων για τη Γερουσία και το 16% των ψήφων για τη Βουλή, με το 82% και το 75% των ψηφοδελτίων να έχουν καταμετρηθεί αντίστοιχα. Στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Βουλής ωστόσο το κόμμα έρχεται δεύτερο, μετά τους Φιλελεύθερους, που συγκεντρώνουν ένα 17%.

Τα κεντρώα και αριστερά κόμματα αναμένεται να καταλάβουν περισσότερες έδρες στα δύο σώματα, καθώς πέτυχαν ιστορικές επιδόσεις.

Περίπου 36 εκατομμύρια εκλογείς καλούνταν να αναδείξουν τους 166 βουλευτές και τους 102 γερουσιαστές.

Κατά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το κόμμα FARC συγκεντρώνει ποσοστό χαμηλότερο του 1% στην ψηφοφορία και για τα δύο σώματα. Πάντως, βάσει της συμφωνίας ειρήνης, θα καταλάβει 10 έδρες στο επόμενο κοινοβούλιο.

Η καλή επίδοση του Δημοκρατικού Κέντρου εγείρει ερωτήματα για την πλήρη εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης του 2016. Το κόμμα του Ουρίμπε καταφέρθηκε επανειλημμένα εναντίον του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, κατηγορώντας τον ότι προσέφερε πλήρη ατιμωρησία σε πρώην αντάρτες των FARC που φέρονται να ενέχονται σε δολοφονίες και απαγωγές.

Ο ηγέτης του κόμματος FARC, ο Ροδρίγο Λοντόνιο, έχει αποσυρθεί από την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών εξαιτίας της σοβαρής επιδείνωσης της υγείας του. Είχε αναστείλει ήδη την προεκλογική εκστρατεία λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια του ιδίου και άλλων υποψήφιων της παράταξής του.

Η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία, ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), παρότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγει με την κυβέρνηση έχουν ανασταλεί, κήρυξε μονομερώς κατάπαυση του πυρός για την εκλογική διαδικασία.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X