ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κομισιόν: H αποκλιμάκωση και η αποχή βασικά κριτήρια για τις ευρωτουρκικές σχέσεις

«Οι ηγέτες παρακολουθούν την κατάσταση, και οι αποφάσεις για το τι ακολουθεί βρίσκονται στα χέρια τους», είπε ο Πίτερ Στάνο

ΚΥΠΕ

Την ανάγκη η Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες και να διατηρήσει την αποκλιμάκωση την οποία είχε χαιρετίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για διεθνείς υποθέσεις Πίτερ Στάνο, προσθέτοντας πως τα πιο πάνω αποτελούν κριτήρια για την μελλοντική συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποτροπή ερευνητικού σκάφους κυπριακών συμφερόντων να προχωρήσει σε έρευνες που σχετίζονται με τους σχεδιασμούς για τον αγωγό EastMed, ο κ. Στάνο παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου για την Τουρκία, στα οποία οι ηγέτες «καλωσόρισαν την τότε αποκλιμάκωση, όμως υπογράμμισαν την ανάγκη όπως αυτή η αποκλιμάκωση να παραμείνει βιώσιμη».

Πρόσθεσε πως οι ηγέτες δήλωσαν «έτοιμοι να συνεργαστούν με την Τουρκία κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων».

Τα κριτήρια αυτά, κατά τον εκπρόσωπο της Κομισιόν είναι η «διαρκής αποκλιμάκωση», η «εποικοδομητική συνεργασία» και η «αποχή από μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις κατά της ΕΕ ή των κρατών μελών της», οι οποίες ενέργειες «παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

«Αυτά είναι τα κρίσιμα κριτήρια που εξακολουθούν να ισχύουν και να λαμβάνονται υπόψη από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους ηγέτες τους καθώς αξιολογούν την κατάσταση», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε πως η αξιολόγηση αυτή είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Οι ηγέτες παρακολουθούν την κατάσταση, και οι αποφάσεις για το τι ακολουθεί και πιθανά επόμενα βήματα σε αυτό το πλαίσιο βρίσκονται στα χέρια των ηγετών» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση