ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κομισιόν: Προφυλάξεις για τη μετάδοση του COVID19 μεταξύ των υπαλλήλων της

Ενισχυμένα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού

ΚΥΠΕ

Ενισχυμένα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID19 στους χώρους εργασίας λαμβάνει η Κομισιόν. Οι σχετικές υπηρεσίες αποστέλλουν διαρκώς επικαιροποιημένα μηνύματα στους υπαλλήλους, ανανεώνοντας τις σχετικές οδηγίες. Όπως έγινε γνωστό, τις τελευταίες μέρες δύο μέλη του προσωπικού (άλλοι από τα μέλη του προσωπικού του Συμβουλίου) έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για τον COVID-19, ο ένας περιμένει αποτελέσματα και ο άλλος δεν αναπτύξει περαιτέρω συμπτώματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ένα από τα πολλά εσωτερικά ηλεκτρονικά μηνύματα που απέστειλε η Κομισιόν στους υπαλλήλους:

- Έχουν ληφθεί μέτρα για την αύξηση των προδιαγραφών υγιεινής στα κτίρια της Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι η τακτική και εμπεριστατωμένη υγιεινή των χεριών είναι απαραίτητη και συνιστάται να αποφεύγονται οι χειραψίες και τα φιλιά ως χαιρετισμός σε συναδέλφους. Περισσότερα απολυμαντικά προϊόντα θα διανεμηθούν στα κτίρια της Επιτροπής τις επόμενες ημέρες.

- Σε σχέση με το ασυμπτωματικό προσωπικό σημειώνεται ότι ακόμη και αυτοί που έχουν πρόσφατο ιστορικό ταξιδιών σε περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο (εκτός από περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ζώνες καραντίνας από τις εθνικές αρχές) πρέπει να έρθουν να εργαστούν. Ωστόσο, το προσωπικό καλείται να παρακολουθεί αυτομάτως την κατάστασή του για 14 ημέρες, έτσι ώστε κατά την πρώτη ένδειξη οποιασδήποτε ασθένειας να μπορέσει αμέσως να πάει στο σπίτι του. Το προσωπικό που έχει ταξιδέψει σε περιοχή απομόνωσης εντός των τελευταίων 14 ημερών πρέπει να τηλε-εργαστεί για 14 ημέρες κατά την επιστροφή του.

- Το προσωπικό που παρουσιάζει συμπτώματα συμβατά με το COVID-19 (ξαφνική εμφάνιση τουλάχιστον ενός από τα ακόλουθα συμπτώματα: σημαντικός βήχας, πυρετός> 38 ° C, δύσπνοια) πρέπει να παραμείνει στο σπίτι. Ισχύουν οι συνήθεις κανόνες για την άδεια ασθενείας.

- Μέλος του προσωπικού με άρρωστο παιδί ή άρρωστο μέλος της οικογένειας στο σπίτι με όλα τα συμπτώματα που σχετίζονται με το COVID-19 πρέπει να παραμείνει στο σπίτι, ακόμη και αν ο ίδιος είναι ασυμπτωματικός Η τηλεργασία είναι η αρχή σε αυτές τις περιπτώσεις.

- Το προσωπικό που βρίσκεται σε στενή επαφή με έναν επιβεβαιωμένο ασθενή COVID-19 πρέπει να επικοινωνήσει με την πλησιέστερη ιατρική υπηρεσία τηλεφωνικώς ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, να μείνει στο σπίτι και να τηλε-εργαστεί κατά τη διάρκεια της επώασης (14 ημέρες) ή μέχρι νεωτέρας. Θα πρέπει επίσης να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι για την ίδια περίοδο, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος περαιτέρω μολύνσεων.

- Μέλος του προσωπικού με ιατρική κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητου αποτελέσματος με το COVID-19 και κατά συνέπεια δεν αισθάνεται ασφαλείς στο χώρο εργασίας και επιθυμεί να τηλε-εργαστεί για τον λόγο αυτό , μπορεί να υποβάλει αίτημα τηλεργασίας. Αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω της κανονικής ροής εργασίας, ενημερώνοντας την μονάδα HR.D6 που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της κατάστασής τους, έτσι ώστε να μπορεί να ζητηθεί από τους διαχειριστές της γραμμής να χορηγήσουν ρυθμίσεις τηλεργασίας.

- Σε γενικές γραμμές, τα αιτήματα τηλεργασίας για μερικές ημέρες πρέπει να αντιμετωπιστούν με ευνοϊκό τρόπο από τους διευθυντές γραμμών. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε μακρόπνοες ρυθμίσεις τηλεργασίας.

- Όλες οι μη ουσιαστικές αποστολές (εντός ή εκτός της ΕΕ) πρέπει να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο βασικός χαρακτήρας μιας αποστολής καθορίζεται από κάθε γενικό διευθυντή / προϊστάμενο της υπηρεσίας.
Μπορούν να διατηρηθούν εσωτερικές συναντήσεις ή εσωτερικές εκδηλώσεις με συναδέλφους από τον ίδιο τόπο υπηρεσίας. Για συναντήσεις ή εκδηλώσεις με πολλούς συναδέλφους που ταξιδεύουν από άλλη χώρα, προτιμάται η τηλεδιάσκεψη. Οι βασικές τακτικές συνεδριάσεις, όπως επιτροπές επιτροπολογίας ή επιτροπές εμπειρογνωμόνων με υποχρεωτικές προθεσμίες, διατηρούνται και θα πρέπει να διεξάγονται μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι μη ουσιαστικές συναντήσεις ή εκδηλώσεις θα πρέπει να αναβληθούν ή να πραγματοποιηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης εάν δεν είναι δυνατή η αναδιάταξη.

- Όλες οι επισκέψεις από οργανωμένες ομάδες εξωτερικών επισκεπτών αναστέλλονται (π.χ. στο κέντρο επισκεπτών). Για μεμονωμένους επισκέπτες (λιγότερους από 5) που έχουν προσκληθεί επίσημα για μια συνεδρίαση από μια Γενική Διεύθυνση, θα διεξαχθεί αξιολόγηση κατά περίπτωση για να αποφασιστεί εάν θα διατηρηθεί ή όχι η επίσκεψη (ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τον τόπο προέλευσης του επισκέπτη και την κατάσταση της υγείας του).

- Προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης αποτελεσματικότητα των ανωτέρω μέτρων, η Επιτροπή θα εφαρμόσει τους ίδιους περιορισμούς στην πρόσβαση από τους εσωτερικούς φορείς και τους παρόχους υπηρεσιών, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

- Όσον αφορά την αναστολή των μαθημάτων στο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξέλλες-ΙΙΙ μέχρι και την Τρίτη, οι γονείς των παιδιών που είναι εγγεγραμμένοι σε αυτό το σχολείο και δεν μπορούν εύκολα να βρουν λύση για να τα φροντίσουν μπορούν να κάνουν τηλεργασία.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ουδεμία σχέση με την έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Μαρτίου, έχει το τρίτο κρούσμα COVID19 που επιβεβαιώθηκε μεταξύ των υπαλλήλων των ευρωπαϊκών θεσμών.

Συγκεκριμένα, η υπηρεσία Τύπου του Συμβουλίου, διέψευσε ότι ο υπάλληλος που είχε προσβληθεί από τον ιό, βρισκόταν στη συνεδρίαση των 27 Υπουργών Εσωτερικών. Διαψεύδεται μάλιστα κατηγορηματικά ότι είχε σχέση με το COREPER (Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων).

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, ο εν λόγω υπάλληλος εργάζεται στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου και ανήκει στις στενές επαφές του πρώτου κρούσματος - εμφανίστηκε τελευταία μέρα στην εργασία του την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και έκτοτε δεν προσήλθε στο χώρο του Συμβουλίου, ενώ βρίσκεται σε καραντίνα από τις 3 Μαρτίου, ημέρα Τρίτη, μια μέρα πριν το έκτακτο ΣΕΥ. Το Συμβούλιο έχει εντοπίσει τη λίστα με τις επαφές που είχε ο συγκεκριμένος υπάλληλος.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, αλλά και με διπλωματικές πηγές των Κρατών Μελών, η υπόθεση ήταν ήδη γνωστή στις 4 Μαρτίου και οι Υπουργοί Εσωτερικών ήταν πλήρως ενήμεροι. Επιπλέον το Συμβούλιο έλαβε σε όλες τις περιπτώσεις τα κατάλληλα μέτρα, ακόμα και αλλάζοντας αίθουσες των συνεδριάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση