ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κωνσταντινίδης: Σε μερικούς μήνες η απόφαση ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης

Ο κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το αρμόδιο Τμήμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης.

ΚΥΠΕ

Σε μερικούς μήνες θα ληφθεί η απόφαση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά πόσον θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης κατά των πέντε προσώπων, μεταξύ των οποίων και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, για εγκλήματα πολέμου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν ζήτησε από το Δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, του Υπουργού Αμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant και τριών ηγετών της Χαμάς, Yehia Sinwar, Mohammed Deif και Ismail Haniyeh για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ.

Ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το αρμόδιο Τμήμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης.

«Το αρμόδιο Τμήμα του Δικαστηρίου θα αποφασίσει επι τούτου και αυτό αναμένεται να πάρει μερικούς μήνες», είπε.

Εάν, πρόσθεσε, εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης, τότε τα 124 κράτη μέλη του Καταστατικού του Δικαστηρίου, στα οποία περιλαμβάνεται και η Κύπρος, θα έχουν υποχρέωση να συλλάβουν τα άτομα εναντίον των οποίων έχουν εκδοθεί τα εντάλματα σύλληψης.

Προφανώς, εξήγησε, αυτό θα γίνει εάν τα άτομα αυτά βρεθούν στο έδαφος χώρας μέλους του Δικαστηρίου, πχ στην Κύπρο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν σε αυτά τα 124 κράτη τα οποία έχουν την υποχρέωση να τους συλλάβουν. Αυτή, σημείωσε, είναι η νομική πτυχή του θέματος.

Ερωτηθείς για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και ο οποίος μετά από την έκδοση του εντάλματος έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις το εξωτερικό, ο κ. Κωνσταντινίδης εξήγησε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος δεν έχει ταξιδέψει σε κανένα κράτος μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ανέφερε ότι 70 κράτη του κόσμου δεν είναι μέλη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ινδία, το Ιράν, η Κίνα και χώρες του Κόλπου.

Όταν όμως, συνέχισε, επρόκειτο να γίνει η σύνοδος των G8 στην Νότιο Αφρική, ο Ρώσος Πρόεδρος δεν ταξίδεψε καθώς η χώρα είναι μέλος του Δικαστηρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση