ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κοντά στην απελευθέρωση κρίσιμου κόμβου στα ανατολικά οι Ουκρανοί

Κατάληψη και του Λιμάν θα παγιδεύσει πολλούς Ρώσους, προειδοποιεί ανταποκριτής ρωσικού ΜΜΕ

Ένα μήνα μετά την έναρξη της μεγάλης ουκρανικής αντεπίθεσης έξω από το Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται στο κατώφλι της επίτευξης ενός από τους κύριους βραχυπρόθεσμους στόχους του – την κατάληψη του ρωσικού κόμβου υλικοτεχνικής υποστήριξης στην πόλη Λιμάν, ακριβώς βόρεια του ποταμού Ντόνετς, 135 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Χαρκόβου.

Όταν πέσει το Λιμάν – και φαίνεται πιθανό αυτό να συμβεί τις επόμενες ημέρες – ο ρωσικός στρατός θα χάσει έναν κρίσιμο σιδηροδρομικό κόμβο. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο βασίζονται οι Ρώσοι στα τρένα για τις προμήθειές τους, η απώλεια του Λιμάν θα είναι μεγάλη υπόθεση.

Χωρίς το Λιμάν, το Κρεμλίνο θα πρέπει να αναδιαρθρώσει τη διοικητική του μέριμνα του στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας. Και ενώ συμβαίνει, πολλά τάγματα που προσκολλώνται επί του παρόντος σε αμυντικές θέσεις στο βόρειο τμήμα του Ντονμπάς θα μπορούσαν να λιμοκτονήσουν και να εξασθενήσουν.

Οι πρώτες δύο εβδομάδες της αντεπίθεσης της ανατολικής Ουκρανίας ήταν μια καταστροφή. Δώδεκα ουκρανικές ταξιαρχίες διέλυσαν κενά στις ρωσικές γραμμές – κενά που εμφανίστηκαν όταν το Κρεμλίνο άρχισε να μετατοπίζει δυνάμεις από τα ανατολικά προς τα νότια προκειμένου να συναντήσει μια άλλη ουκρανική αντεπίθεση με στόχο τη ρωσοκρατούμενη Χερσώνα, ένα στρατηγικό λιμάνι στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Σε δύο θορυβώδεις εβδομάδες, οι ουκρανικές ταξιαρχίες έξω από το Χάρκοβο κατέστρεψαν έναν επίλεκτο ρωσικό στρατό αρμάτων μάχης καθώς και τη μεραρχία συνεργατών αυτού του στρατού, ενώ επίσης συνέτριψαν έναν μεγάλο σχηματισμό εφέδρων που η Μόσχα είχε ξοδέψει όλο το καλοκαίρι για να δημιουργήσει. Χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα κατέφυγαν ανατολικά διασχίζοντας τον ποταμό Όσκιλ, αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες τανκς, μαχητικά οχήματα και οβίδες.

Αφού εκκαθάρισαν την Περιφέρεια του Χαρκόβου μέχρι τον ποταμό Όσκιλ και διέσχισαν τον ποταμό σε τουλάχιστον πέντε σημεία προκειμένου να εξασφαλίσουν καταλύματα για μελλοντικές προόδους, οι ουκρανικές ταξιαρχίες στράφηκαν νότια προς το Λιμάν. Επιπλέον, οι ουκρανικές δυνάμεις διέσχισαν τον ποταμό Ντόνετς νότια και ανατολικά του Lyman για να ξεκινήσουν μια περικύκλωση της πόλης.

Αυτή η τανάλια άρχισε να σφίγγει την Πέμπτη όταν, σύμφωνα με τον Ρώσο ανταποκριτή Σεμιόν Πεγκόφ, οι ουκρανικές δυνάμεις βόρεια του Λιμάν έκοψαν τον κεντρικό δρόμο από το Ντρομπίσεβε προς το Τόρσκε, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά. Το Ντρομπίσεβε είναι ένας μικρός οικισμός βορειοδυτικά του Λιμάν, και μια βασική αμυντική θέση για τη ρωσική φρουρά στην περιοχή.
«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη», έγραψε ο Πεγκόφ.

Οι περίπου 3.000 Ρώσοι στρατιώτες στο Λίμαν μπορεί να έχουν ακόμα διέξοδο – κατά μήκος του δρόμου προς το Ζάριχνε, στα ανατολικά – αλλά τα στρατεύματα στο Ντρομπίσεβε, ενδεχομένως εκατοντάδες από αυτά, θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να διαφύγουν. Θα χρειαζόταν να ταξιδέψουν νότια, πιθανότατα υπό πυρά, πριν στρίψουν ανατολικά προς το Ζάριχνε.

Το τελικό παιχνίδι, σε αυτόν τον τομέα του μετώπου σε έναν πόλεμο με πολλά μέτωπα, παίζεται με την ώρα. «Υπάρχει ένας σκληρός αγώνας σε εξέλιξη», έγραψε ο Pegov. Αλλά το αποτέλεσμα δεν αμφισβητείται πραγματικά.

Πηγή: Forbes

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση