ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορωνοϊός: Μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Αρνητικά και τα πέντε ύποπτα κρούσματα COVID-19, στη Λεμεσό, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου

Του Νικόλα Βωνιάτη

Την ίδια στιγμή όπου τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνουν μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, COVID-19 και στις Βρυξέλλες ανακοινώνεται η σύσταση «Ειδικής Ομάδας Διαχείρισης» για την εξάπλωση του, στη χώρα μας, τα πέντε πιθανά κρούσματα του ιού, ήταν αρνητικά.

Όμως, η ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊου εντός της Ε.Ε., στην Ασία, στη Μέση Ανατολή αλλά και η έξαρση του ιού στις ΗΠΑ, έχει ως αποτέλεσμα το κάλεσμα έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2020.

Το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, έχει τεθεί υπό την αιγίδα και Προεδρία της Κύπριας Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κας Στέλλας Κυριακίδου.

Κύπρος: Αρνητικά και τα 5 ύποπτα κρούσματα

Αρνητικά σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου ήταν και τα πέντε ύποπτα κρούσματα στη Λεμεσό, για τον νέο κορωνοϊό, COVID-19.

Μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν, τα πέντε άτομα τα οποία βρίσκονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και αποστολή των δειγμάτων, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), βρέθηκαν να μην πάσχουν από την νέα νόσο.

Μεταξύ των πέντε ατόμων, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας στον προσωπικό του λογαριασμό στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, βρισκόταν και νεαρός ινδικής ιθαγένειας, ο οποίος είχε ταξιδέψει μέσω Μιλάνου, προτού εισέλθει στην Κυπριακή Δημοκρατία, στις 25 Φεβρουαρίου.

Ανακοίνωση: Οδηγίες για περιορισμό ατόμων που ταξίδεψαν σε όλη τη Βόρεια Ιταλία

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας ενημερώνει του πολίτες ότι με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα για την νόσο του κορωνοϊού έχουν επεκταθεί οι έλεγχοι σε επιβάτες που έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 μέρες σε όλες τι περιοχές της Βόρειας Ιταλίας, που βρίσκονται βορειότερα της Πίζας, του Ρίμινι και της Φλωρεντίας.

Ως εκ τούτο, άτομα που ταξίδεψαν στις πάνω περιοχές καλούνται να λαμβάνουν μέτρα κατ’οίκον περιορισμού και να αποφεύγουν τις κινήσεις τους, να αυτοεξετάζονται και σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πυρετός, βήχας ή δύσπνοια) σε περίοδο 14 ημερών από την επιστροφή τους, να παραμένουν στο σπίτι και να επικοινωνούν άμεσα με το 24ωρης λειτουργίας τηλεφωνικό κέντρο 1420 (δωρεάν κλήσεις).

Υπενθυμίζεται ότι οι έλεγχοι ισχύουν επίσης για όσους πολίτες έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες μέρες στις χώρες, Δημοκρατίας της Κορέας, Ιράν, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ.

Βρυξέλλες: «Ειδικής Ομάδας Διαχείρισης» της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, COVID-19, στην γηραιά ήπειρο συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Δευτέρα, 2 Μαρτίου, σε Συνέντευξη Τύπου την οποία παρέθεσε, στις Βρυξέλλες, να ανακοινώνει την συγκρότηση «Ειδικής Ομάδας Διαχείρισης» της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Την ομάδα, μαζί με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα στελεχώνουν οι Επίτροποι Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Διαχείρισης Κρίσεων, Εσωτερικών, Μεταφορών και Οικονομίας της Ε.Ε., Κυριακίδου, Λέναρντσις, Γίοχανσον, Βελεάν και Τζεντιλόνι αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά την νέα «Ειδικής Ομάδας Διαχείρισης», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως, η ίδια εργάζεται σε όλα τα μέτωπα, για να στηρίξει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, COVID-19. «Αυτό περιλαμβάνει και το συνεχή συντονισμό με τα Κράτη-Μέλη, για την ανταλλαγή πληροφοριών, την αξιολόγηση των αναγκών και τη διασφάλιση μιας συνεκτικής, πανευρωπαϊκής ανταπόκρισης.

Παράλληλα με την νέα ομάδα ανακοινώθηκε και η σύσταση και λειτουργία νέας ιστοσελίδας υπό την σκεπή και επίβλεψη των Βρυξελλών, όπου θα καταγράφονται όλες οι τελευταίες εξελίξεις στα Κράτη-Μέλη (Κ-Μ), και θα προωθείται η επαρκής και ορθή πληροφόρηση στους πολίτες.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά και τις τελευταίες δηλώσεις της Κύπριας Επιτρόπου Υγείας, κας Στέλλας Κυριακίδου, κατά την επίσημη επίσκεψη της στη Ρώμη, για την ανάγκη της πάταξης της παραπληροφόρησης και της ελλιπής πληροφόρησης που υπάρχει για τον COVID-19.

Ο νέος κορωνοϊός, ο οποίος φέρει την ονομασία, COVID-19, ανέβηκε στη κλίμακα επικινδυνότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εντός των προηγούμενων ημερών, με το επίπεδο πλέον να χαρακτηρίζεται ως «πολύ υψηλό». 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από την πλευρά της δήλωσε πως στην δύσκολη αυτή περίοδο για την υγεία, «ο συντονισμός είναι το κλειδί». Παράλληλα, έστειλε τις ευχές της για γρήγορη ανάρρωση, όσων έχουν νοσήσει από τον ιό, οι οποίοι σύμφωνα με στατιστικά του ECDC (Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), ανέρχονται εντός των Κ-Μ στους 2.100, ενώ συλλυπήθηκε τις οικογένειες των θυμάτων του COVID-19, εντός και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς στο σύνολο τους, συμπεριλαμβάνονται και 38 πολίτες της Ένωσης.

Δηλώσεις Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κας Στέλλας Κυριακίδου

Αναλυτικά κατά την παρουσίαση της ομάδας στις Βρυξέλλες, η Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε πως «από σήμερα το πρωί έχουμε πάνω από 2100 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σε 18 Κ-Μ. Είμαστε σαφώς αντιμέτωποι με μια ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση. Την περασμένη Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, μετά από πρόσκληση των κρατών μελών στο Συμβούλιο EPSCO, δρομολογήσαμε μια επιταχυμένη κοινή προμήθεια εξοπλισμού ατομικής προστασίας με 20 Κ-Μ. Αναμένουμε να λάβουμε προσφορές μέσα σε μια εβδομάδα και θα προχωρήσουμε με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Καθώς μιλάμε, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων δημοσιεύει την επικαιροποίηση της ταχείας αξιολόγησης κινδύνου στην οποία αύξησε το επίπεδο κινδύνου μόλυνσης στην ΕΕ από χαμηλό έως μέτριο υψηλό».

Σημείωσε ότι «τα διάφορα Κ-Μ αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις σε σχέση με τον COVID 19. Η Ιταλία αντιμετωπίζει μια κατάσταση που δεν είναι η ίδια με αυτή των άλλων Κ-Μ. Είναι, ωστόσο, μια εξελισσόμενη κατάσταση που αλλάζει ταχύτατα και όλοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω εξελίξεις».

«Όπως έχουμε πει από την αρχή, αυτό που έχει ζωτική σημασία για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης είναι ο συντονισμός και η ολοκληρωμένη απάντηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απέστειλα επιστολή σε όλους τους Υπουργούς Υγείας της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή, προτρέποντάς τους να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα ετοιμότητας και αντίδρασης στους ακόλουθους τομείς:

- Επαρκείς πόροι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για τη διαχείριση περιπτώσεων.
- Επαρκείς εργαστηριακές ικανότητες και ενεργός εντοπισμός επαφών.
- Επαρκής ικανότητα δημόσιας υγείας στα σημεία εισόδου, για παράδειγμα στους αερολιμένες.
- Στοχοθετημένη επικοινωνία για τους κινδύνους και τις κρίσεις στο κοινό και τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας

«Σήμερα και αύριο θα είμαι προσωπικά σε επαφή με όλους τους υπουργούς Υγείας και πάλι για να μοιραστώ και να συζητήσω την εκτίμηση των κινδύνων του ECDC και να συζητήσω τον συντονισμό μας και να ακούσω την κατάσταση ετοιμότητάς τους. Όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν περαιτέρω λεπτομερώς στο Συμβούλιο EPSCO την Παρασκευή. Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι παρόλο που η κατάσταση είναι σαφώς ανησυχητική δεν είναι η ώρα για πανικό ή παραπληροφόρηση που τροφοδοτεί το άγχος. Πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι, επικεντρωμένοι και να συνεχίσουμε τις εργασίες για την καταπολέμηση αυτής της ασθένειας», κατέληξε.

Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Λέναρσιτς

Όπως τονίστηκε από τον Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων Λέναρσιτς, αλλά και την κα. Κυριακίδου, η ευρεία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στην ήπειρο αλλά και εντός των (Κ-Μ), τα οποία και αριθμούσαν σε 18 κατά την ώρα της Συνέντευξης Τύπου, «επιτάσσουν την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό και αλληλεγγύη σε όλα τα επίπεδα, χωρίς πανικό».

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή, τα Κ-Μ τα οποία έχουν αναφέρει κρούσματα του ιού ανέρχονται στα 19, καθώς η Λετονία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του COVID-19 εντός των συνόρων της, το βράδυ της Δευτέρας, 2 Μαρτίου.

Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Γιόχανσον

Με τη σειρά της, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Γιόχανσον επιβεβαίωσε ότι οι διασυνοριακοί σταθμοί βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα, ενώ ταυτόχρονα γίνονται επαρκείς έλεγχοι αναφορικά με τον νέο ιό. Τέλος σημείωσε ότι δεν γίνεται επί του παρόντος συζήτηση, για κλείσιμο των συνόρων.

Επίτροπος Μεταφορών, Βαλεάν

Η Επίτροπος Μεταφορών της Ε.Ε., Βαλεάν επισήμανε ότι πρέπει να διατηρηθεί η κινητικότητα των πολιτών αλλά και πως εξετάζεται η δυνατότητα ταξιδιωτικών αποζημιώσεων και τέλος, ο Πάολο Τζεντιλόνι επανέλαβε τον κίνδυνο επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας με τις πρώτες επιπτώσεις στον τουρισμό, τις μεταφορές αλλά τη μείωση εισαγωγών πρώτων υλών από την Κίνα.

Ωστόσο, σημείωσε πως είναι πολύ νωρίς να αποτιμηθούν αυτές οι επιπτώσεις, και πως μια πρώτη συζήτηση θα γίνει με τους Υπουργούς Οικονομικών σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ‪την ερχόμενη Τετάρτη‬, 04 Μαρτίου, καθώς ήδη παρατηρούνται αρνητικές μεταβολές σε σχέση με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία της ευρωπαϊκής Οικονομίας.‬

Με πληροφορίες: European Commision (ec.europa.eu), Politico.eu, ΚΥ.ΠΕ 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Βωνιάτη

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X