ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορωνοϊός: Υψώνουν τείχη κατά της μετάλλαξης «Δέλτα»

Ανθεί η «μαύρη» αγορά πιστοποιητικών εμβολιασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Kathimerini.gr

Καθώς η απειλητική εξάπλωση της άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης «Δέλτα» συνεχίζεται, τα κράτη ενισχύουν τα προληπτικά μέτρα με βασικό άξονα τον εμβολιασμό. Στη Γαλλία τέθηκε σε εφαρμογή το «υγειονομικό πάσο», που είναι απαραίτητο για την είσοδο σε καφέ, εστιατόρια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, παρά τις έντονες αντιδράσεις από μειοψηφική μεν, αλλά σημαντική μερίδα του πληθυσμού.

Η επίδειξη του υγειονομικού διαβατηρίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την είσοδο και στα νοσηλευτικά ιδρύματα, ενώ ήδη από την 21η Ιουνίου ήταν αναγκαίο για τους κινηματογράφους, τα θέατρα και τα μουσεία. Η χρήση του, άλλωστε, επικυρώθηκε και από το γαλλικό Συνταγματικό Δικαστήριο, με εξαίρεση δύο διατάξεις του αντίστοιχου νόμου. Το ψηφιακό έγγραφο χορηγείται στους πλήρως εμβολιασμένους και σε όσους έχουν αρνητικό τεστ COVID ή έχουν ήδη νοσήσει. Η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά ότι το «υγειονομικό πάσο», με τις ελευθερίες που χαρίζει, θα αποτελέσει κίνητρο ώστε να εμβολιαστούν οι πιο διστακτικοί. Ωστόσο, πάνω από 237.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σαββατοκύριακο σε όλη τη Γαλλία, καταγγέλλοντας ότι καταστέλλει τα ατομικά τους δικαιώματα και παραβιάζει την αρχή της ισότητας και ελευθερίας.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα εφαρμόζει, για μία ακόμα φορά, την πολιτική της μηδενικής ανοχής έναντι της COVID, που εισήγαγε από την αρχή της πανδημίας. Στη Γουχάν ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα τα διαγνωστικά τεστ σε 11 εκατομμύρια κατοίκους. Την Κυριακή, στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφηκαν 125 νέα κρούσματα, παρουσιάζοντας ήπια αύξηση από τις προηγούμενες ημέρες. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στις αμερικανικές αρχές, λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους, η αύξηση του αριθμού των παιδιών που νοσούν αλλά και μεταδίδουν τον κορωνοϊό. Αυτό υπογράμμισε ο επικεφαλής των εθνικών κέντρων υγείας, Φράνσις Κόλινς, ο οποίος σημείωσε ότι σήμερα νοσηλεύονται με COVID τα περισσότερα παιδιά (1.450) από την αρχή της πανδημίας και κάλεσε τους γονείς να σκεφτούν τη χρήση μάσκας. Την ίδια στιγμή, το συνδικάτο των εκπαιδευτικών των ΗΠΑ, πραγματοποιώντας στροφή 180 μοιρών από τις προηγούμενες θέσεις του, ζήτησε να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και των δασκάλων.

Ενας νεκρός κάθε 2 λεπτά

Σε δραματική κατάσταση περιήλθε εξαιτίας της πανδημίας, για ακόμα μια φορά, το Ιράν. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στη χώρα ανά δύο λεπτά ένας άνθρωπος πεθαίνει λόγω της COVID-19.

Τα περιοριστικά μέτρα και το lockdown παρατάθηκαν εκ νέου στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλλίας στην Αυστραλία, εξαιτίας του φόβου ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει εξαπλωθεί και σε αγροτικές περιοχές γύρω από το Σίδνεϊ.

Τέλος, έρευνα που πραγματοποίησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press αποκάλυψε την προσπάθεια φοιτητών των αμερικανικών πανεπιστημίων και κολεγίων να προμηθευτούν πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού, εφόσον δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Τέτοια έγγραφα διακινούνται κυριολεκτικώς για μια «χούφτα δολάρια» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, η ιταλική αστυνομία διέλυσε οργανωμένο δίκτυο πώλησης πλαστών εμβολιαστικών πιστοποιητικών που δραστηριοποιείτο στην εφαρμογή κρυπτογραφημένης επικοινωνίας Telegram. Τριάντα δύο ομάδες της εφαρμογής έκλεισαν, ενώ ερευνάται η δραστηριότητα τεσσάρων ατόμων. Τα εμβολιαστικά διαβατήρια, σε αυτή την περίπτωση, πωλούνταν έναντι 500 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Με φόντο τις ανακοινώσεις για την αποστολή δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ανακύπτουν μια σειρά από πολύ πρακτικά ερωτήματα ...
 |  ΚΟΣΜΟΣ