ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κόσοβο: Η Δύση επιπλήττει την Πρίστινα για τη βία

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρούν εμπρηστική την τακτική διορισμού Αλβανών δημάρχων στο βόρειο Κόσοβο

ΠΗΓΗ: Reuters

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι, εμφανίζεται έτοιμος να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στο βόρειο Κόσοβο, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι, καθώς βρετανικές πηγές προειδοποιούσαν χθες ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. κάνουν λάθος όταν απειλούν τη συμμαχική χώρα για τη διαχείριση της βίαιης κλιμάκωσης στην περιοχή από τον Κούρτι. Πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου πρότεινε εξάλλου την παραίτηση του απεσταλμένου της Ε.Ε. στο Κόσοβο, ενώ η επικεφαλής της ειδικής επιτροπής του Λονδίνου, Αλίσια Κιρνς, προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να μην προβεί σε υπέρμετρη τιμωρία του Κούρτι. Σύντομα αναμένεται εξάλλου συνάντηση του Κοσοβάρου πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς.

Διαδηλώσεις σε τέσσερις κοινότητες του βορείου Κοσόβου πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης Σέρβοι κάτοικοι, ενώ δημοσιογράφοι στο Λεποσάβιτς ανέφεραν ότι δέχθηκαν πέτρες, αυγά και σπασμένα μπουκάλια από διαδηλωτές που φορούσαν μάσκες. Οι Σέρβοι διαμαρτύρονται για την εγκαθίδρυση Αλβανών δημάρχων σε σερβικούς δήμους του Κοσόβου. Οι Σέρβοι κάτοικοι είχαν μποϊκοτάρει τις τοπικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι, εμφανίζεται έτοιμος να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στο βόρειο Κόσοβο, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Πρίστινα, Τζεφ Χοβενίερ, ανακοίνωσε την ακύρωση της συμμετοχής του Κοσόβου στη νατοϊκή διακλαδική άσκηση Defender 2023, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων. «Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι, να λάβει μέτρα προκειμένου η ένταση στον βορρά να αποκλιμακωθεί. Δυστυχώς, δεν έχουμε λάβει απάντηση στο αίτημά μας αυτό. Εξετάζουμε τώρα ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις μας», είπε ο πρέσβης Χοβενίερ. Την περασμένη Παρασκευή, μήνυμα του Αμερικανού πρέσβη στο Twitter καταδίκαζε «τις ενέργειες των αρχών της Πρίστινα προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα δημοτικά κτίρια του βορείου Κοσόβου», καλώντας παράλληλα σε λήξη των βίαιων ταραχών.

Την Τρίτη, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ, κάλεσε τις δύο πλευρές να δώσουν τέλος στην αντιπαράθεση, καλώντας εκπροσώπους τους στις Βρυξέλλες για επείγουσες διαπραγματεύσεις.

Τα σχόλια του Ευρωπαίου διπλωμάτη δυσαρέστησαν την Πρίστινα, η οποία θεώρησε ότι στις δηλώσεις του ο Μπορέλ σκόπιμα απέφυγε να διευκρινίσει ότι υπεύθυνοι των τραυματισμών δεκάδων ανδρών της KFOR στις διαδηλώσεις της Δευτέρας ήταν Σέρβοι ταραξίες. Τις ίδιες επικρίσεις αντιμετώπισε και ο Αμερικανός πρέσβης Χοβενίερ.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του Μπορέλ, είπε: «Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας έχει ως αρμοδιότητές του την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας. Δεν βρίσκεται στη θέση αυτή για να αποφασίζει ποιος επιτέθηκε σε ποιον. Ρόλος του είναι να αποκλιμακώνει τις εντάσεις. Η κρίση αυτή δεν προήλθε από το κενό, αλλά αποτελεί επίπτωση των ενεργειών και των δύο πλευρών».

Την ίδια ώρα, Κίνα και Ρωσία εξέφραζαν τη στήριξή τους στη Σερβία, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο να αποδίδει τις ταραχές στην παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου. «Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Σερβίας να προστατεύσει την εθνική της κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα. Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τις μονομερείς ενέργειες των προσωρινών αυτόνομων θεσμών της Πρίστινα», τόνισε ο Μάο Νινγκ.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε: «Ζητούμε από τη Δύση να σταματήσει επιτέλους την παραπλανητική της προπαγάνδα και να πάψει να αποδίδει τα περιστατικά στο Κόσοβο στους απελπισμένους Σέρβους, οι οποίοι προσπαθούν να προστατεύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες τους με ειρηνικά μέσα».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε την ανάπτυξη 700 επιπλέον στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης KFOR στο Κόσοβο εντός των προσεχών ημερών. «Οι ενισχύσεις αυτές θα τεθούν σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας. ΝΑΤΟ και KFOR διαθέτουν ικανές δυνάμεις προκειμένου να εγγυηθούν τη συνέχιση της αποστολής τους στο Κόσοβο», είπε ο επικεφαλής της Συμμαχίας.

Επίσημη επίσκεψη στην Μπρατισλάβα ακύρωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, γράφοντας στον λογαριασμό του στο Instagram: «Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την αποχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Πρίστινα από τα δημαρχεία στον βορρά και την ακύρωση της ορκωμοσίας των ψευδοδημάρχων, οι οποίοι δεν εκπροσωπούν κανέναν. Η αλήθεια, το δίκαιο και η Σερβία θα θριαμβεύσουν στο τέλος», έγραψε ο Σέρβος πρόεδρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση