ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κρίσιμες συνομιλίες, στο τραπέζι συμφωνία «εγκεκριμένη από το Ισραήλ»

Αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθασε στο Κάιρο για διαπραγματεύσεις σχετικά με την κατάπαυση του πυρός

Αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθασε στο Κάιρο σήμερα Κυριακή για κρίσιμες συνομιλίες σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, στο πλαίσιο συμφωνίας που, εφόσον επιτευχθεί, θα οδηγήσει σε τερματισμό των μαχών για συνολικά έξι εβδομάδες.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ήταν ήδη «στο τραπέζι», εγκεκριμένη από το Ισραήλ και εκκρεμούσε μόνο η υπογραφή της αντιπροσωπείας της Χαμάς.

Ωστόσο, οι αντιμαχόμενες πλευρές έδωσαν ελάχιστες πληροφορίες για την όποια πρόοδο στις συνομιλίες.

Μετά την άφιξη της αντιπροσωπείας της Χαμάς, Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπήρχε ακόμη η συμφωνία.

Από την ισραηλινή πλευρά, δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση ούτε καν για τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της στις διαβουλεύσεις.

Πηγή που είχε ενημερωθεί για τις συνομιλίες ανέφερε ότι όρος του Ισραήλ για συνέχιση των συνομιλιών στο Κάιρο αποτελούσε το να παρουσιάσει η Χαμάς πλήρη λίστα με τα ονόματα των ομήρων που είναι ακόμη ζωντανοί.

Η Χαμάς από την πλευρά της, σύμφωνα με παλαιστινιακή πηγή, έχει απορρίψει το συγκεκριμένο αίτημα ως πρόωρο.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ο δρόμος προς την κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή είναι απλός. Και υπάρχει στο τραπέζι συμφωνία-πλαίσιο».

Τι θα σήμαινε η συμφωνία

Η συμφωνία θα σηματοδοτούσε την έναρξη μίας πρώτης εκτεταμένης εκεχειρίας στον πόλεμο, ο οποίος μαίνεται εδώ και πέντε μήνες, με μόνο μία εβδομάδα παύσης τον Νοέμβριο.

Δεκάδες όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς θα απελευθερώνονταν στο πλαίσιο ανταλλαγής με εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η βοήθεια προς την πολιορκημένη Γάζα θα αυξανόταν και θα σώζονταν οι ζωές των Παλαιστινίων που βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού.

Οι μάχες θα σταματούσαν εγκαίρως για να αποτραπεί μαζική προγραμματισμένη ισραηλινή επίθεση στη συνοριακή πόλη Ράφα, όπου περισσότεροι από τους μισούς από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας είναι εγκλωβισμένοι.

Οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσύρονταν από κάποιες περιοχές για να επιτρέψουν στους κατοίκους της Γάζας να επιστρέψουν στα σπίτια που εγκαταλείφθηκαν νωρίτερα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ωστόσο, η συμφωνία δεν θα ικανοποιούσε το κύριο αίτημα της Χαμάς για μόνιμο τερματισμό του πολέμου.

Επίσης, δεν θα οδηγούσε σε απελευθέρωση όλων των ομήρων. Οι περισσότεροι από τους μισούς από τους περίπου 100 εναπομείναντες ομήρους, κυρίως Ισραηλινοί άνδρες σε ηλικία μάχης, θα παρέμεναν σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

Η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση όλων των γυναικών, των παιδιών, των ηλικιωμένων και των τραυματιών που κρατούνται ως όμηροι στη Γάζα.

Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές πρότειναν τα ζητήματα αυτά να παραμεριστούν προς το παρόν και να επιλυθούν σε μεταγενέστερα στάδια.

Πηγή της Χαμάς ανέφερε στο Reuters ότι η παλαιστινιακή οργάνωση εξακολουθεί να επιμένει σε «συμφωνία – πακέτο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μία συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί το συντομότερο τη Δευτέρα, αν και η Ουάσιγκτον έχει έκτοτε υπαναχωρήσει από το σφιχτό χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει αρχικά.

Ο στόχος είναι να επιτευχθεί εγκαίρως, ώστε να σταματήσουν οι μάχες για τον μήνα νηστείας του μουσουλμανικού Ραμαζανιού, ο οποίος αρχίζει σε μία εβδομάδα.

Μία εξαιρετικά αιματηρή εβδομάδα

Οι τελευταίες ημέρες πριν από την αναμενόμενη εκεχειρία ήταν εξαιρετικά αιματηρές, με τις συνομιλίες να επισκιάζονται από τον θάνατο 118 ανθρώπων κοντά σε αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τρόφιμα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ.

Η Χαμάς έκανε λόγο για σφαγή, ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς ποδοπατήθηκαν.

Σε νεότερη αναφορά για επίθεση κατά βοήθειας, οι αρχές της Γάζας ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους νωρίτερα σήμερα Κυριακή όταν φορτηγό που μετέφερε τρόφιμα από το Κουβέιτ χτυπήθηκε από αεροπορική επιδρομή. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ.

Ο πόλεμος ξεκίνησε τον Οκτώβριο, αφότου μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν σε ισραηλινές πόλεις σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας 253 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς.

Από τότε, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 30.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι χιλιάδες ακόμα Παλαιστίνιοι νεκροί παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Μεγάλες εκτάσεις της Λωρίδας της Γάζας έχουν ερημώσει, σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός έχει μείνει άστεγος, ενώ τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν πως το ένα τέταρτο των κατοίκων της Γάζας βρίσκεται στα πρόθυρα πείνας.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση