ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:28
 

Δίωξη σε βάρος Πουτζδεμόν για εξέγερση (φωτο, βίντεο)

Ανεξαρτησία η Καταλονία, άρθρο 155 από Μαδρίτη

Newsroom K

Δικαστική διαδικασία σε βάρους του Προέδρου της Καταλονίας Καρλές Πουτζδεμόν αναμένεται να κινήσει η γενική εισαγγελία της Ισπανίας την ερχόμενη εβδομάδα, με την κατηγορία της «εξέγερσης».

«Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης», επεσήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος τύπου της εισαγγελίας.

Την αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας επικύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία η ισπανική Γερουσία, λιγότερο από μία ώρα αφότου το τοπικό καταλανικό κοινοβούλιο πέρασε ψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της περιοχής από την ιβηρική χώρα.

Υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 155 του Συντάγματος, που προβλέπει καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης και απευθείας έλεγχο των τοπικών υπηρεσιών από τη Μαδρίτη, τάχθηκαν 214 γερουσιαστές, ενώ μόλις 47 ψήφισαν κατά.

Τα δύο αντίπαλα ψηφίσματα ουσιαστικά θέτουν Μαδρίτη και Βαρκελώνη σε τροχιά απευθείας σύγκρουσης, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο βίαιων συγκρούσεων.

Ξεκάθαρη στήριξη στην κεντρική ισπανική κυβέρνηση προσέφερε εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας ωστόσο τη Μαδρίτη να λύσει το πρόβλημα χωρίς προσφυγή στη βία.

«Για την ΕΕ δεν αλλάζει τίποτα. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής. Ελπίζω η ισπανική κυβέρνηση να προτιμήσει την δύναμη του επιχειρήματος κι όχι το επιχείρημα της δύναμης», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Νωρίτερα, η τοπική Βουλή της Καταλονίας πέρασε ψήφισμα ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία.

Υπέρ ψήφισαν 70 βουλευτές, δέκα καταψήφισαν, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά. Η ψηφοφορία ήταν μυστική κατόπιν αιτήματος του κυβερνώντος κόμματος Junts Per Si, γεγονός που ενδεχομένως θα προστατεύσει τους βουλευτές από κατηγορίες για αποστασία.

Από Ολομέλεια απείχαν τα τρία μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και οι κεντρώοι Ciudadanos, που είχαν καταγγείλει το ψήφισμα.

Ψυχραιμία από «όλους τους Ισπανούς» ζήτησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, τονίζοντας σε μήνυμά του στο Twitter πως το κράτος δικαίου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία

Η ψηφοφορία ήταν μυστική, αφού σχετικό αίτημα του κυβερνώντος κόμματος Junts Per Si είχε γίνει δεκτό από το προεδρείο του σώματος.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος οι ψηφίσαντες άρχισαν να τραγουδούν τον καταλανικό εθνικό ύμνο. «Κερδίσαμε την ελευθερία να οικοδομήσουμε μία νέα χώρα», είπε ο αντιπρόεδρος της Καταλονίας, Οριόλ Γιουνκέρας

Έξω από το κτήριο της Βουλής έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες διαδηλωτές που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, φέροντας καταλανικές σημαίες.

Εντός των επόμενων ωρών η ισπανική Γερουσία αναμένεται να επικυρώσει τα μέτρα για αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας, καθαιρώντας την διοίκηση του καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόν και θέτοντας Μαδρίτη και Βαρκελώνη σε τροχιά σύγκρουσης.

Τα μέτρα προβλέπονται από το Άρθρο 155 του Συντάγματος, που επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναλαμβάνει απευθείας τη διακυβέρνηση οποιασδήποτε από τις 17 αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας εάν κρίνει ότι υπάρχει μη αναστρέψιμη κατάλυση της συνταγματικής τάξης.

Ο δρόμος για τη σημερινή κήρυξη ανεξαρτησίας άρχισε με το πολύκροτο καταλανικό δημοψήφισμα της 1η Οκτωβρίου, το οποίο ωστόσο έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας όπου το 90% τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά η συμμετοχή ήταν μόλις 43%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Από τους αμπάλατους λαϊκιστές της βουλής άρχισαν τα δεινά όταν αρνήθηκαν την φορολογία 15% επί των καταθέσεων ...»
Αρμαγεδών  |  19:30

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του δημοσίου

«κ. Κούμα Αν τα καταφέρετε και με το σύστημα του ΓΕΣΥ, αυτό θα είναι το τρίτο λογισμικό σύστημα που ...»
Έλενα Νεοκλέους  |  10:28

Κάλεσμα Ακιντζί για άτυπη διάσκεψη

«O κύριος His Master`s Voice έχει την εντύπωση ότι μπορεί να μας δουλεύει! Ακιντζί εφέντημ, τζύλα το ...»
ΑΚΑ  |  09:38

Η Μόσχα καταδικάζει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας

«Kύριε Ντόμπρο Κελαήδη, αυτός είναι ο Άντρος Κυπριανού!!! »
ΑΚΑ  |  09:35

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X