ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τζόνσον: Σχετικά βέβαιος ότι θα ψηφιστεί η συμφωνία για το Brexit

Χαρακτήρισε σπουδαία την συμφωνία και κάλεσε τους Βρετανούς βουλευτές να την εγκρίνουν

Newsroom Κ, Αθήνα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ πως είναι σχετικά βέβαιος ότι η νέα συμφωνία για το Brexit θα ψηφιστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχοζς, μετά την ομιλία Τζόνσον στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο Βρετανός πρωθυπουργός αποχώρησε από την αίθουσα και οι 27 ηγέτες συνέχισαν να συζητούν για το ζήτημα του Brexit.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας για το Brexit από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Βρετανία και η ΕΕ κατέληξαν σε μια «σπουδαία» συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τους «28», και κάλεσε τους Βρετανούς βουλευτές να την εγκρίνουν στο κοινοβούλιο το Σαββατοκύριακο.

Νωρίτερα, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος Βρετανός αξιωματούχος, ο Τζόνσον είπε ότι πιστεύει πως οι βουλευτές πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην ψήφιση της νέας του συμφωνίας για το Brexit και στον κίνδυνο μιας άτακτης εξόδου από την ΕΕ, καθώς η αναβολή του διαζυγίου δεν αποτελεί πλέον επιλογή.

Οι βουλευτές θα μετάσχουν στην ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Τζόνσον για το Brexit το Σάββατο. Το κοινοβούλιο έχει ψηφίσει νόμο που υποχρεώνει τον Τζόνσον να ζητήσει αναβολή του Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου, εάν δεν μπορέσει να αποσπάσει μια συμφωνία που έχει ψηφιστεί από το κοινοβούλιο. Ο Τζόνσον δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί τον νόμο αλλά ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου οπωσδήποτε.

Αναλυτικά στα συμπεράσματα των τριών παραγράφων αναφέρονται τα εξής:

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία για την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας. Στη βάση αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2019, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή απόσυρση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει την πολιτική δήλωση που καθορίζει το πλαίσιο για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει εκ νέου την αποφασιστικότητα της Ένωσης να διατηρήσει στο μέλλον μια εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με την πολιτική δήλωση. Η προσέγγιση της Ένωσης θα εξακολουθήσει να καθορίζεται από τις γενικές θέσεις και τις αρχές που καθορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως, καθώς και στις δηλώσεις της 25ης Νοεμβρίου 2018. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την ευγνωμοσύνη του στον Michel Barnier για τις ακούραστες προσπάθειές του ως κύριου διαπραγματευτή της Ένωσης και για τη συμβολή του στη διατήρηση της ενότητας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ των 27 κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Το Σάββατο κρίνεται η συμφωνία

Την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το συγκεκριμένο θέμα.

«Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει συμφωνία – έχουμε μια συμφωνία! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και μαρτυρά τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Συνιστώ (η σύνοδος της ΕΕ) να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Γιούνκερ. Σε επιστολή του ο Γιούνκερ δήλωσε πως είναι ώρα να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαζυγίου και οι δύο πλευρές να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία.

Ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε πολύ καλή την συμφωνία τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την Ευρώπη αφού επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει ολοκληρωτικά από την Ε.Ε στις 31 Οκτωβρίου. Σε συνέχεια των δηλώσεων του ο Βρετανός Πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμφωνία αντικατοπτρίζει την σκληρή δουλειά που έχει από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Έχουμε μία σπουδαία νέα συμφωνία που επαναφέρει τον έλεγχο - τώρα το κοινοβούλιο θα πρέπει φέρει σε πέρας το Brexit το Σάββατο ώστε να προχωρήσουμε σε άλλες προτεραιότητες όπως το κόστος ζωής, το NHS (σ.σ.: το εθνικό σύστημα υγείας), τα εγκλήματα και το περιβάλλον» έγραψε σε μήνυμά του στο twitter ο Τζόνσον, μετά τη θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τους όρους μίας συμφωνίας για το Brexit.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει στη συνέχεια να εξασφαλίσει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου, όπου δεν έχει πλέον την πλειοψηφία και θα πρέπει να στηριχθεί στην υποστήριξη του DUP, που συμμετέχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με το Συντηρητικό Κόμμα. Με ανάρτησή του στο Twitter κάλεσε μάλιστα τους βουλευτές να επικυρώσουν τη συμφωνία το ερχόμενο Σάββατο, ώστε να προχωρήσουν όπως αναφέρει σε άλλες προτεραιότητες όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το κόστος ζωής και το περιβάλλον.

Το μικρό προτεσταντικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, που κατέχει δέκα έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την βρετανική κυβέρνηση για την επίτευξη λογικής συμφωνίας, η οποία θα είναι λειτουργική για την Βόρεια Ιρλανδία και θα προστατεύει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Λίγα λεπτά ωστόσο μετά την ανακοίνωση ότι επετεύχθη συμφωνία το DUP έσπευσε να επισημάνει ότι η προηγούμενη ανακοίνωσή του εξακολουθεί να ισχύει. «Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ό,τι έχει προταθεί, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί, για τους τελωνειακούς ελέγχους και την συγκατάθεση (των αρχών της Βόρειας Ιρλανδίας στο Brexit)», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εστιάζει στα δύο σημεία που θεωρούνται προβληματικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Υπάρχει έλλειψη σαφήνειας για τον ΦΠΑ», αναφέρεται επίσης.

Η νέα συμφωνία προβλέπει ότι η συγκατάθεση της Βόρειας Ιρλανδίας θα ζητηθεί τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των τελωνειακών διευθετήσεων. Θα μπορούν να παραταθούν για άλλα τέσσερα χρόνια με την έγκριση του κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας μόνο με απλή πλειοψηφία.

Η στερλίνα σημείωσε άλμα άνω του 1%, με τις βρετανικές μετοχές να κάνουν ράλι ύστερα από την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας. Στις 12:45 ώρα Ελλάδας, η στερλίνα κατέγραψε άνοδο κατά 0,86% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2942 δολάριο και κατά 0,60% έναντι του ενιαίου νομίσματος στις 86,01 πένες.

Κόρμπιν: Χειρότερη η συμφωνία από αυτήν της Μέι

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως διαπραγματεύθηκε μια ακόμα χειρότερη συμφωνία από αυτή της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ύστερα από την ανακοίνωση για επίτευξη συμφωνίας για το Brexit.

«Ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα», δήλωσε.

To περιεχόμενο της αναθεωρημένης συμφωνίας

H Koμισιόν συνιστά και επίσημα σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (της σύνθεση τους άρθρου 50) να εγκρίνει τη συμφωνία που επετεύχθη σε επίπεδο διαπραγματευτών σχετικά με τη Συμφωνία Αποχώρησης (ΣΑ), συμπεριλαμβανομένου ενός αναθεωρημένου πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία / Βόρειο Ιρλανδία (μέχρι πρότινος γνωστό ως "backstop") και να εγκρίνει μια αναθεωρημένη πολιτική δήλωση σχετικά με το πλαίσιο της μελλοντικής συμφωνίας ΕΕ- Ηνωμένο Βασίλειο. Η συμφωνία αυτή προστατεύει πλήρως την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ και αποφεύγει κάθε ρυθμιστικό και τελωνειακό έλεγχο στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Σε ότι αφορά την αναθεωρημένη πολιτική δήλωση, η κύρια αλλαγή στην Πολιτική Δήλωση αναφέρεται στις μελλοντικές οικονομικές σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η σημερινή βρετανική κυβέρνηση επέλεξε ένα μοντέλο βασισμένο σε Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (FTA).

Νέο στοιχείο ότι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα "νέο μηχανισμό "συναίνεσης", ο οποίος θα δώσει στα μέλη της Συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας αποφασιστική φωνή για τη μακροπρόθεσμη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ στη Βόρειο Ιρλανδία. Η Κομισιόν θα βρίσκεται σε στενή επαφή με την ιρλανδική κυβέρνηση σε αυτό το σημείο.

«Η λύση αυτή ανταποκρίνεται στις μοναδικές συνθήκες που επικρατούν στη νήσο της Ιρλανδίας με στόχο την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας», αναφέρει η Κομισιόν. Το αναθεωρημένο πρωτόκολλο παρέχει μια νομικά επιχειρησιακή λύση που αποφεύγει τα σκληρά σύνορα στη νήσο της Ιρλανδίας, προστατεύει την οικονομία του συνόλου των νησιών και τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (Μπέλφαστ) σε όλες τις διαστάσεις της και διασφαλίζει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς.

«Όλα τα άλλα στοιχεία της συμφωνίας απόσυρσης παραμένουν αμετάβλητα ως προς την ουσία, σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2018», ξεκαθαρίζει η Κομισιόν.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε πως «καταφέραμε να βρούμε λύσεις που να σέβονται πλήρως την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς»

«Η ΣΑ περιέχει ασφάλεια δικαίου για τα δικαιώματα των πολιτών, τον οικονομικό διακανονισμό, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020, τη διακυβέρνηση, τα πρωτόκολλα για το Γιβραλτάρ και την Κύπρο, καθώς και μια σειρά άλλων ζητημάτων διαχωρισμού», ξεκαθαρίζεται.

H Kομισιόν ζητά και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη συγκατάθεσή του για τη συμφωνία αυτή, σε συνέχεια των εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κομισιόν και των διαπραγματευτών του Ηνωμένου Βασιλείου τις τελευταίες ημέρες.

Αναλυτικά η αναθεωρημένη πολιτική δήλωση προβλέπει ότι η Βόρειος Ιρλανδία «θα παραμείνει ευθυγραμμισμένη με ένα περιορισμένο σύνολο κανόνων σχετικά με την ενιαία αγορά της ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία σκληρών συνόρων: η νομοθεσία για τα εμπορεύματα, οι υγειονομικοί κανόνες για τους κτηνιατρικούς ελέγχους, εμπορία, ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης όσον αφορά τα εμπορεύματα, καθώς και τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις».

Όσον αφορά τα τελωνεία, το ενιαίο τελωνειακό έδαφος ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, όπως συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο του 2018, αφαιρέθηκε από το πρωτόκολλο για την Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία, κατόπιν αιτήματος της σημερινής βρετανικής κυβέρνησης.

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου βρήκαν τώρα έναν νέο τρόπο επίτευξης του στόχου της αποφυγής τελωνειακών συνόρων στη νήσο της Ιρλανδίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει μέρος του τελωνειακού εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σημειώνεται ότι η κύρια αλλαγή στην Πολιτική Δήλωση αναφέρεται στις μελλοντικές οικονομικές σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η σημερινή βρετανική κυβέρνηση επέλεξε ένα μοντέλο βασισμένο σε Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (FTA).

Η πολιτική δήλωση προβλέπει μια φιλόδοξη ΣΕΣ με μηδενικούς δασμούς και ποσοστώσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αναφέρει ότι οι ισχυρές δεσμεύσεις για ισότιμους όρους ανταγωνισμού πρέπει να διασφαλίζουν τον ανοικτό και δίκαιο ανταγωνισμό. Η ακριβής φύση των δεσμεύσεων θα είναι ανάλογη με τη φιλοδοξία της μελλοντικής σχέσης και θα λαμβάνει υπόψη την οικονομική συνδεσιμότητα και τη γεωγραφική εγγύτητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εναπόκειται τώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) να εγκρίνει την αναθεωρημένη Συμφωνία Απόσυρσης στο σύνολό της, καθώς και να εγκρίνει την αναθεωρημένη Πολιτική Διακήρυξη για το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης.

Πριν τεθεί σε ισχύ η ΣΑ, πρέπει να επικυρωθεί από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Για την ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να επιτρέψει την υπογραφή της ΣΑ, πριν την αποστείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συναίνεσή του. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κυρώσει τη συμφωνία σύμφωνα με τις δικές του συνταγματικές ρυθμίσεις.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σχετικά ότι «αυτή η συμφωνία αποτελεί έναν δίκαιο συμβιβασμό μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποδεικνύει τη δέσμευση και την προθυμία και των δύο πλευρών να κάνουν ό, τι είναι καλύτερο για τους πολίτες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Τώρα έχουμε ένα πρωτόκολλο που εγκρίθηκε και προστατεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη νήσο της Ιρλανδίας και προστατεύει πλήρως την ενιαία μας αγορά. Ελπίζω ότι μπορούμε τώρα να το επιτύχουμε πέρα ​​από τη γραμμή και να παρέχουμε την ασφάλεια που αξίζουν τόσο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μας».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής παρουσιάζοντας στον Τύπο τη συμφωνία δήλωσε: «είχαμε δύσκολες συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες. Καταφέραμε να βρούμε λύσεις που να σέβονται πλήρως την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Δημιουργήσαμε μια νέα και νομικά λειτουργική λύση για την αποφυγή σκληρών συνόρων και την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στο νησί της Ιρλανδίας. Είναι μια λύση που λειτουργεί για την ΕΕ, για το Ηνωμένο Βασίλειο και για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία».

Το Σάββατο κρίνεται στο Λονδίνο η νέα συμφωνία του Brexit

Οι Βρετανοί βουλευτές αποδέχθηκαν την πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης για διεξαγωγή συζήτησης και ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της νέας συμφωνίας του Brexit το προσεχές Σάββατο.

Θα είναι η πρώτη φορά που η βρετανική Βουλή συνεδριάζει Σάββατο από την περίοδο του πολέμου των Φόκλαντ το 1982.

Ο ηγέτης της Βουλής των Κοινοτήτων Τζέικομπ Ρις-Μογκ προανήγγειλε την υποβολή κυβερνητικής πρότασης για αποδοχή της νέας συμφωνίας από τους βουλευτές, με την εναλλακτική να είναι το ‘no deal’.

Παρόλα αυτά, ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει ακόμα δουλειά να κάνει για να πείσει επαρκή αριθμό βουλευτών να στηρίξουν τη συμφωνία

Η κρίσιμη μάζα των δέκα Βορειοϊρλανδών βουλευτών του DUP επαναβεβαίωσαν με με απογευματινή δήλωσή τους την εναντίωσή τους στη συμφωνία. Εκπρόσωπος του κόμματος ανέφερε ότι το DUP «δε θα σταθεί δυνατό να υποστηρίξει αυτές τις προτάσεις στο κοινοβούλιο».

Πρόσθεσε ότι «αυτές οι προτάσεις δεν είναι, κατά την άποψή μας, επωφελείς για την οικονομική ευημερία της Βόρειας Ιρλανδίας και υπονομεύουν την ακεραιότητα της Ένωσης (του Ηνωμένου Βασιλείου).

Πιστεύεται ότι αν και το DUP εμφανίστηκε τελικά διατεθειμένο να αποδεχθεί τους διαφορετικούς τελωνειακούς και ρυθμιστικούς κανόνες μεταξύ Μ. Βρετανίας και Β. Ιρλανδίας που προβλέπει η νέα συμφωνία, δεν υποχωρεί στο θέμα του μηχανισμού συναίνεσης για την ανανέωση αυτών των ρυθμίσεων στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, το DUP θα ήθελε η ανανέωση αυτών των ρυθμίσεων να γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια με τη συναίνεση αμφοτέρων των πολιτικών πτερύγων της Βόρειας Ιρλανδίας, κάτι που ουσιαστικά θα ισοδυναμούσε με παραχώρηση δικαιώματος βέτο στο DUP. Η νέα συμφωνία, ωστόσο, ορίζει ότι η συγκατάθεση μπορεί να δίνεται και με απλή πλειοψηφία στην τοπική αποκεντρωμένη Συνέλευση (κοινοβούλιο), κάτι που το DUP λέει ότι παραβιάζει την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που βασίζεται στην αρχή της συναίνεσης των δύο κοινοτήτων της Βόρειας Ιρλανδίας.

Την αντίθεσή του με τη νέα συμφωνία εξέφρασε και ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών, που έκανε λόγο για «ακόμα χειρότερη συμφωνία» από αυτή της Τερέζα Μέι. Απέφυγε, ωστόσο, να επιβεβαιώσει ότι στη συνεδρίαση του Σαββάτου θα επιδιώξει να δεσμεύσει την κυβέρνηση να θέσει τη νέα συμφωνία σε δεύτερο δημοψήφισμα.

Σε κάθε περίπτωση, οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν το απόγευμα πρόταση του βουλευτή Όλιβερ Λέτγουιν επί της διαδικασίας του Σαββάτου, η οποία δίνει μεγαλύτερα περιθώρια για την υποβολή τροπολογιών στην κυβερνητική πρόταση για έγκριση της νέας συμφωνίας του Brexit. Πιστεύεται ότι θα γίνει απόπειρα από την αντιπολίτευση να δεσμευθεί η κυβέρνηση πως η νέα συμφωνία θα τεθεί σε δεύτερο δημοψήφισμα.

Ο Μπόρις Τζόνσον ελπίζει ότι θα κερδίσει την ψήφο των ευρωσκεπτικιστών στο κόμμα του, των 21 βουλευτών που ο ίδιος διέγραψε πρόσφατα από το Συντηρητικό Κόμμα, αλλά και ορισμένους Εργατικούς βουλευτές από περιφέρειες που στήριξαν με μεγάλη πλειοψηφία το Brexit και δε θέλουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X