ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λονδίνο: Δύσκολο να διαφύγουν οι ρωσικές δυνάμεις από τη Χερσώνα

Την έξοδό τους από την πόλη του ουκρανικού Νότου φέρονται να ετοιμάζουν οι Ρώσοι επιτελείς

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σχεδιάζουν πιθανώς απομάκρυνση του στρατού και του εξοπλισμού τους από τη Χερσώνα, που οσονούπω θα πολιορκηθεί, χρησιμοποιώντας για τη διαφυγή τους την κατασκευασμένη γέφυρα φορτηγίδας κοντά στις διαβάσεις του Δνείπερου και καθώς και πλωτά μέσα, σύμφωνα με αναφορά των βρετανικών στρατιωτικών πληροφοριών, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στο Twitter.

Την Τρίτη, ο νεοδιορισθείς διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, δήλωσε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι «έχει αναπτυχθεί μια δύσκολη κατάσταση» στην περιοχή της Χερσώνας, ενώ ενέκρινε τα προαναγγελθέντα σχέδια των κατοχικών αρχών για την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού.

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι η δήλωση του Σουροβίκιν ως αρχιστράτηγου είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη. Αυτό πιθανώς υποδηλώνει ότι οι ρωσικές αρχές εξετάζουν σοβαρά μια μεγάλης κλίμακας απόσυρση των δυνάμεών τους από την περιοχή δυτικά του ποταμού Δνείπερου.

«Το βασικό καθήκον οποιασδήποτε ρωσικής επιχείρησης απόσυρσης θα είναι η μετακίνηση των στρατευμάτων και του εξοπλισμού τους σε έναν ποταμό πλάτους 1.000 μέτρων με τα πόδια. Δεδομένου ότι όλες οι μόνιμες γέφυρες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, η Ρωσία είναι πιθανό να βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην προσωρινή γέφυρα φορτηγίδας που ολοκλήρωσε κοντά στη Χερσώνα τις τελευταίες ημέρες, και οι στρατιωτικές διαβάσεις πλωτών συνεχίζουν να λειτουργούν σε πολλές τοποθεσίες», σύμφωνα με την ανάρτηση του Λονδίνου.

Οι κατοχικές αρχές στην περιφέρεια του ουκρανικού Νότου ανήγγειλαν την απομάκρυνση του πληθυσμού, έως και 60.000 ανθρώπων, από τη δεξιά στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, γεγονός που δείχνει ότι αποδέχτηκαν το γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός δεν θα κρατούσε πλέον την περιοχή.

Νωρίτερα, ο πρώτος αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Χερσώνας, Γιούρι Σομπολέφσκι, κάλεσε τους επικεφαλής των τοπικών αρχών και τους γιατρούς στο δυτικό τμήμα της περιοχής της Χερσώνας να ελέγξουν τα διαθέσιμα καταφύγια και τα νοσοκομεία, και να τα προετοιμάσουν για πιθανή υποδοχή ανθρώπων και αυξημένη λειτουργία

Επίσης, ο αναπληρωτής του κατοχικού Περιφερειακού Συμβουλίου της Χερσώνας, Σεργκέι Χλαν, είπε ότι οι κάτοικοι της περιοχής Χερσών χρειάζονται σαφείς οδηγίες για το πώς να ενεργήσουν εάν «ο ουκρανικός στρατός καταφύγει σε πρόκληση και χτυπήσει στο φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού της Κάχοφκα», βόρεια και ανατολικά της πόλης της Χερσώνας.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός περιφερειάρχης της Χερσώνας ζήτησε από τους κατοίκους της προσωρινά κατεχόμενης περιοχής να αγνοήσουν τις εκκλήσεις των Ρώσων εισβολέων για τη λεγόμενη εκκένωση.

Πηγή: Reuters, Βρετανικό υπουργείο Άμυνας, Ukrinform

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι επικρίσεις κατά του Γάλλου προέδρου μετατράπηκαν από ψίθυροι σε ανοιχτές δηλώσεις δυσαρέσκειας από τους ίδιους του τούς ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ