ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύνοδος Κορυφής: Οι προτάσεις των ηγετών για τις κορυφαίες θέσεις

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Newsroom K

Την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής και την επίτευξη συμφωνίας για την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ μέσω Twitter.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε για τη μελλοντική ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών», έγραψε.

Για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι «28» αποφάσισαν να προτείνουν τη Γερμανίδα υπουργό 'Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, για επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τον πρώην υπουργό εξωτερικών της Ισπανίας και πρώην πρόεδρο της Ευρωβουλής, Ζοζέπ Μπόρελ, ενώ για Πρόεδρο της ΕΚΤ τη Γαλλίδα, νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Αποχωρεί προσωρινά» από επικεφαλής του ΔΝΤ η Κριστίν Λαγκάρντ

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι αποχωρεί «προσωρινά» από επικεφαλής του ΔΝΤ.

Με την ανάρτησή της αυτή η Λαγκάρντ δήλωσε ότι την τιμά ιδιαίτερα η πρόταση που της έγινε να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρόσθεσε ότι, σε συμφωνία με την Επιτροπή Δεοντολογίας του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποφάσισε «να αποχωρήσει προσωρινά από τα καθήκοντα της γενικής διευθύντριας του οργανισμού».

Προηγούμενη ενημέρωση

Με καθυστέρηση πέραν των πέντε ωρών, ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης (02/07) η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ευρωπαϊκής ένωσης, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη, την εκλογή προέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής. Οι ηγέτες των κρατών-μελών μετά από τρείς ημέρες άκαρπων διεργασιών, έχουν ακόμη μια ευκαιρία να καταλήξουν στον διάδοχο του Γιούνγκερ, προτού το χάσμα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

 Σε tweet του ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε ότι βρίσκονται όλο και πιο κοντά στη συμφωνία για τα ανώτατα αξιώματα.

Το σενάριο εκλογής του Βούλγαρου Σοσιαλιστή Σεργκέι Στανίσεφ στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για δυόμισι χρόνια και συνέχιση της πενταετίας για άλλα δυόμισι χρόνια με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, διακινούν οι 28 της ΕΕ, μετά από πέντε ώρες διαβουλεύσεων, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην προτεινόμενη Πρόεδρο της Κομισιόν και το υπόλοιπο πακέτο τοποθετήσεων.

Η πρόταση του Συμβουλίου μέχρι στιγμής είναι η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, η οποία ανήκει στο ΕΛΚ (CDU). H θέση του Προέδρου της ΕΚΤ προσφέρεται στην Κριστίν Λαγκάρντ και η Προεδρία του Συμβουλίου στον Μισέλ Μπαρνιέ (που ξαναμπαίνει στην εξίσωση - αν και ο Σαρλ Μισέλ, Πρωθυπουργός του Βελγίου δεν έχει αποκλειστεί) και τη θέση του Υπάτου Εκπροσώπου προτείνεται να καταλάβει ο Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβάκος Σοσιαλδημοκράτης) ή ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών Ζοζέ Μπορέλ. Τόσο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ, όσο και τον Σοσιαλιστών δεν είναι "ικανοποιημένες", μεταφέρουν διπλωματικές πηγές. Προς το παρόν, το ζητούμενο είναι η στήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που δεν έχει εξασφαλιστεί. Ως εκ τούτου η διαβούλευση συνεχίζεται μέσα στο Συμβούλιο, και το πακέτο ενδέχεται να ξαναλλάξει. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η υποψηφιότητα Τίμμερμανς "κόπηκε" (προς το παρόν πάντα) σήμερα μετά από συνέχιση των αντιδράσεων των χωρών του Βίζεγκραντ και της Ιταλίας. Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα, υπενθυμίζουν έμπειροι διπλωμάτες που ενημερώνουν συνεχώς τον Τύπο στο περιθώριο του Συμβουλίου.

O Zόλταν Κόβακς Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Όρμπαν, επιβεβαίωσε δημόσια τη στήριξη των τεσσάρων του Βίζεγκραντ στην υποψηφιότητα Φον Ντερ Λάιεν.

Νωρίτερα:

Πριν την επίσημη έναρξη των συνομιλιών της Τρίτης, στο πλαίσιο διμερών και πολυμερών επαφών που έχουν οι ηγέτες μεταξύ τους, έκανε την εμφάνιση του και το όνομα της γερμανίδας υπουργού Εθνικής Άμυνας Ούρσουλα βον ντε Λείεν, υποψηφιότητα που όπως υποστηρίζουν διεθνείς πολιτικοί αναλυτές, ενδεχομένως να τύχει θετικής αντιμετώπισης από τις χώρες του Βίσεγκραντ.

Το «αγκάθι»

Στη διάρκεια της συνόδου των G20 στην Οσάκα η Γερμανίδα καγκελάριος Α.Μέρκελ, κατέληξε σε μια συμβιβαστική συμφωνία η οποία θα εξασφάλιζε την άρση του αδιεξόδου. Η ευρωπαϊκή οικογένεια του ΕΛΚ παρόλο που εξήλθε νικήτρια στις πρόσφατες εκλογές του Μαΐου, θα παραχωρούσε την προεδρία του ευρωπαϊκού συμβουλίου στoυς Σοσιαλιστές, και θα κρατούσε για το ΕΛΚ την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια πενταετία. Η σθεναρή αντίσταση Γαλλίας και Ισπανίας στην υποψηφιότητα Μάνφρεντ Βέμπερ οδήγησε την Μέρκελ σε μια κίνηση που έπιασε αδιάβαστους ακόμη και τους πιο σθεναρούς της υποστηρικτές.

Οι 4 του Βίσεγκραντ

Αυτή η υπαναχώρηση της Μέρκελ προκάλεσε έντονους τριγμούς στην οικογένεια της ευρωπαϊκής δεξιάς. Το πρόσωπο που προκρινόταν μέσω αυτής της πρότασης, ο Ολλανδός πρόεδρος των ευρωπαίων σοσιαλιστών, Φράνς Τίμμερμαν φαινόταν εξαρχής να μην λάμβανε υποστήριξη από διάφορες χώρες, κυρίως τι λεγόμενες χώρες του Βίσεγκραντ. Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία δημιούργησαν ενιαίο μέτωπο αποτροπής του Τίμμερμαν από την προεδρία της Κομισιόν. Ειδικότερα Ουγγαρία και Πολωνία ξεκαθαρίζουν μέχρι στιγμής ρητά, πως δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα υποστήριξης του, λόγω της εχθρικής στάσης που τήρησε έναντι των χωρών τους όλο αυτό το διάστημα.

Γυναικεία εκπροσώπηση

Εντός των 28, υπάρχουν και απόψεις που υποστηρίζουν τη μη τήρηση του άγραφου πρωτοκόλλου, που θέλει τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων να αναλαμβάνουν τις θέσεις εξουσίας των διεθνών αυτών θεσμών. Ορισμένοι μάλιστα θέτουν και το ζήτημα της ισότιμης εκπροσώπησης των γυναικών στα ευρωπαϊκά αξιώματα, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το περιθώριο συγκλίσεων για την προεδρία της Κομισιόν. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε, που σε τοποθέτηση του ανέφερε «θα ήθελα να είχαμε γυναίκα πρόεδρο του Συμβουλίου». Το όνομα της Βουλγάρας επικεφαλούς της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεορκίεβα έχει θετική απήχηση τις τελευταίες μέρες, και ενδεχομένως να αποτελεί δέλεαρ για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Οι πιθανότητες

Μετά και το χθεσινό φιάσκο όπως το αποκάλεσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να δείξουν πόση διπλωματική ελαστικότητα διαθέτουν ακόμη, και ποιες οι κόκκινες γραμμές που δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Η πιθανότητα μιας τρίτης λύσης επί του παρόντος φαίνεται απομακρυσμένη, αλλά ίσως αποτελεί τη μοναδική διέξοδο με τα υπάρχοντα δεδομένα. Η προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης επανέναρξη της διαδικασίας έχει πάρει εκ νέου παράταση.

Κύπρος-Ελλάδα

Και οι δυο χώρες σήμερα θα εκπροσωπηθούν δια αντιπροσώπου στη σύνοδο κορυφής. Ως γνωστό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραμένει παροπλισμένος στο νοσοκομείο λόγω της μετεγχειρητικής του κατάστασης, αλλά όπως ενημέρωσε ο κυβ.εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είχε εκ νέου συνομιλία με τον Ντόναλτ Τούσκ ο οποίος εκπροσωπεί την Κύπρο στη σύνοδο για καθορισμό των επόμενων βημάτων.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας στην Ελλάδα για να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εθνικών εκλογών της Κυριακής. Όπως ενημέρωσε ο ίδιος, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Ισπανία στις σημερινές εργασίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση