ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μ. Βεστάγκερ στην «Κ»: Να σώσουμε όλοι μαζί μέρος της τουριστικής περιόδου

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ μιλάει στην «Κ»

Newsroom K

Του Γιάννη Παλαιολόγου

Την «πολύ θετική» επιδημιολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αναδεικνύει η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκφράζοντας την ελπίδα να διατηρηθεί ώστε να διασωθεί, στον βαθμό του εφικτού, η τουριστική περίοδος. Σε αποκλειστική συνέντευξή της στην «Κ», η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων μετά τις 15 Ιουνίου θα εξαρτηθεί από τον βαθμό του ανοίγματος στο εσωτερικό της Ε.Ε. Η κ. Βεστάγκερ τονίζει ότι συμμερίζεται την ανησυχία των πιο δημοσιονομικά αδύναμων κρατών-μελών πως η χαλάρωση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων απειλεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους και θεωρεί ότι η διασφάλιση της συνοχής της ενιαίας αγοράς είναι ισχυρό επιχείρημα υπέρ ενός φιλόδοξου Σχεδίου Ανάκαμψης. Τέλος, σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών, ξεκαθαρίζει ότι γίνονται επαφές με τα κράτη-μέλη για να πιστοποιηθεί ότι δεν θα χρειαστεί η εκκίνηση διαδικασιών επί παραβάσει.

–Μπορεί να διασωθεί η τουριστική περίοδος; Και πρέπει να λήξει η απαγόρευση στις μετακινήσεις στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες μετά τις 15 Ιουνίου; 

Δεν μπορούμε να πούμε σε τι βαθμό θα διασωθεί η τουριστική περίοδος, αλλά σίγουρα πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει τουριστική περίοδος. Θα είναι βέβαια πολύ διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια, γιατί όσοι τουρίστες ταξιδέψουν, θα το κάνουν με τις νέες συνήθειες υγιεινής που έχουμε υιοθετήσει – τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης, τις μάσκες κ.ο.κ. Αν όμως τα κράτη-μέλη συντονίσουν τις ενέργειές τους, θα μπορέσει ο κόσμος να ταξιδέψει και οι τουριστικές επιχειρήσεις να έχουν κάποιο εισόδημα. Ειδικά για την Ελλάδα, ελπίζω να διατηρήσει την πολύ θετική κατάσταση που έχει πετύχει, συγκριτικά με τόσες άλλες χώρες, και να μπορέσουμε όλοι μαζί να διασώσουμε τουλάχιστον μέρος της σεζόν. Σχετικά με την άρση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης που αφορά τις τρίτες χώρες, αυτό μένει να φανεί. Υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της κατάστασης στα εσωτερικά σύνορα και της πολιτικής για τα εξωτερικά σύνορα. Ο λόγος που κλείσαμε τα εξωτερικά σύνορα τον Μάρτιο ήταν για να δώσουμε ένα κίνητρο στα κράτη-μέλη να μην κλείσουν τελείως τα εσωτερικά σύνορα. Η συζήτηση για εξωτερικά σύνορα θα γίνει στις επόμενες μία-δύο εβδομάδες και θα εξαρτηθεί από την άρση των περιορισμών στα σύνορα εντός της Ε.Ε. Οπως γνωρίζετε, συστήνουμε η άρση των περιορισμών να γίνεται μεταξύ δύο χωρών όταν παρουσιάζουν συγκρίσιμη επιδημιολογική εικόνα. Και τα καλά νέα είναι ότι πλέον σε όλα τα κράτημέλη, το διάσημο R, που σηματοδοτεί τον αριθμό των ανθρώπων στους οποίους μεταδίδει τον ιό κάποιος ο οποίος έχει προσβληθεί, είναι κάτω από 1 – πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός έχει τεθεί σε κάποιο βαθμό υπό έλεγχο.

Διαβάστε του Γιάννη Παλαιολόγου Οικονομίδου στην έντυπη έκδοση της «Κ»

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X