ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:13
 

Μετά τους S400 η Ρωσία στέλνει μαχητικά στην Τουρκία

Με προορισμό την Τουρκία τα ρωσικά Su-57

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Μετά την πώληση ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας, η οποία προκάλεσε μεγάλη ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, η Ρωσία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ένα νέο βήμα που έρχεται να αλλάξει τις στρατιωτικές ισορροπίες στην περιοχή. Καθώς οι ΗΠΑ προχωρούν στην απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F35, η Ρωσία προσφέρει στην Άγκυρα την νέα γενιά ρωσικών μαχητικών. 

Συγκεκριμένα, η Ρωσία είναι «έτοιμη να συνεργαστεί» με την Τουρκία για να της πουλήσει το πολεμικό αεροσκάφος, νέας γενιάς, τύπου Su-57 σε περίπτωση που η κυβέρνηση της Άγκυρας και οι τουρκικές εταιρείες απελαθούν από το πρόγραμμα F-35 που ηγείται η Αμερική. Αυτή η πληροφορία επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά μετά την επιστολή που έστειλε ο υπηρεσιακός Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στον Τούρκο ομόλογο του, την οποία δημοσίευσε το Σάββατο η «Κ».

Τι λένε οι Ρώσοι;

«Τα ρωσικά μαχητικά της πέμπτης γενιάς (Su-57) έχουν εξαιρετικές αρετές και προσφέρονται για εξαγωγή», τονίζουν εκπρόσωποι της ρωσικής πλευράς, οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά την κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.

Την είδηση επιβεβαιώνουν και οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης στην Άγκυρα, οι οποίοι μας υπενθυμίζουν ότι εκτός από τα ρωσικά μαχητικά, η Τουρκία έχει στην διάθεση της και την κινέζικη τεχνολογία, ως μια επιλογή, για την αναβάθμιση των αμυντικών ικανοτήτων της.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε τα F-35 δίχως εναλλακτική επιλογή», προειδοποιεί η τουρκική πλευρά.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η τελευταία δήλωση του ΥΠΑΜ της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος για μια ακόμη φορά χαρακτηρίζει ως «τελειωμένη υπόθεση» των S400.

Οι απειλές των ΗΠΑ

Τις προηγούμενες εβδομάδες, η Ουάσιγκτον απείλησε την Άγκυρα με το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης της από το πολυεθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης των F35, σε περίπτωση που αποκτήσει το ρωσικό σύστημα S-400.

Η οργή της αμερικανικής πλευράς κορυφώθηκε την στιγμή που Τούρκοι στρατιωτικοί αποχωρούσαν από την χώρα τους με προορισμό την Ρωσία, για να εκπαιδευτούν για τον χειρισμό των ρωσικών πυραύλων. Τότε ήρθε η απειλητικού περιεχομένου επιστολή του Αμερικανικού ΥΠΑΜ.

Πριν από λίγο καιρό, διακομματική επιτροπή της Αμερικανικής Γερουσίας είχε στείλει το εξής μήνυμα: «Εάν η Τουρκία αποκτήσει τα S-400, κανένα αεροσκάφος F-35 δεν θα φθάσει ποτέ σε τουρκικό έδαφος. Και η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35, συμπεριλαμβανομένων των εξαρτημάτων κατασκευής, επισκευής και συντήρησης των μαχητικών, θα τερματιστεί, αφαιρώντας τις τουρκικές εταιρείες από την αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού για το πρόγραμμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
S-400  |  F-35  |  Su-57  |  Μαχητικά  |  Τουρκία  |  ΗΠΑ  |  Ρωσία

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Με νέους μάρτυρες συνεχίζεται η δίκη για το διπλό φονικό στον Στρόβολο

«Aν η δικαιοσύνη ήταν υγιής, μέχρι τώρα οι δολοφόνοι θα έπρεπε να ήταν μέσα. Όμως, έχοντας υπόψη τον ...»
ΑΚΑ  |  12:21

Οζερσάι: Θα μπουν ειδικοί στα Βαρώσια για καταγραφή

«Eιδικούς μόνο στον τουρκομαχαλλά έσιει!!!??? »
ΑΚΑ  |  12:18

Οζερσάι: Θα μπουν ειδικοί στα Βαρώσια για καταγραφή

«Eιδικούς μόνο στον τουρκομαχαλλά έσιει!!!??? »
ΑΚΑ  |  12:18

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X