ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μια Ευρώπη χωρίς Μέρκελ

Τον Σεπτέμβριο κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή πολιτική

Του Νικόλα Βωνιάτη

Την αρχή μιας ιστορικής καμπής στα ευρωπαϊκά πολιτικά δρώμενα θα σηματοδοτήσει το αποτέλεσμα των ενδοκομματικών εκλογών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στην Γερμανία, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί το Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα απευθυνθεί στους χίλιους και ένα (1.001) συνέδρους του CDU, οι οποίοι θα αναδείξουν τον νέο αρχηγό τους. Η εμφάνιση της αυτή, αναμένεται να είναι η τελευταία της σε κομματικό συνέδριο, με την ιδιότητα της ως Καγκελάριος, καθώς όπως έχει ανακοινώσει η ίδια, δεν θα είναι η υποψήφια του CDU στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Με το βλέμμα στο συνέδριο

Υποψήφιοι για την ηγεσία του CDU είναι ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU Φρίντριχ Μερτς και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

Οποιοδήποτε από αυτά τα τρία ονόματα θα μπορούσε να βρεθεί στην ηγεσία του κόμματος, με τον νικητή να αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με το αδελφό κόμμα του CDU, τη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση της Βαυαρίας (CSU) του Μάρκους Σέντερ, για την επιλογή υποψηφίου ενότητας για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο κοινός υποψήφιος των CDU-CSU είναι πολύ πιθανό να αντικαταστήσει τη Μέρκελ τον Σεπτέμβριο, πιθανώς σε συνασπισμό με το κόμμα των Πρασίνων.

Κεντρικός ο ρόλος Μέρκελ στην Ε.Ε.

Η Ευρώπη παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις καθώς η «έξοδος» της Μέρκελ τον Σεπτέμβριο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα τελευταία 15 χρόνια, Γερμανίδα Καγκελάριος έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο να ξεπεραστούν διάφορες κρίσεις που παρουσιάστηκαν:

  • Η κρίση του δημόσιου χρέους που ακολούθησε την κατάρρευση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς το 2008-2009.
  • Η μεταναστευτική κρίση που προκληθηκε από τον πόλεμο στη Συρία.
  • Οι προβληματικές σχέσεις που διαχωρίζουν τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. σε Βορρά και Νότο, Δύση και Ανατολή.
  • Οι όλο και ένα πιο πολύπλοκες σχέσεις της Ε.Ε. με ΗΠΑ και Κίνα.
  • Το Brexit και την διαδικασία μετάβασης για τη δημιουργία μιας νέας σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο
  • Η πανδημία του κορωνοϊού

Οι προκλήσεις για την Ευρώπη το 2021

Το ταμείο οικονομικής ανάκαμψης για την μετά-κορωνοϊού εποχή πρέπει να διανεμηθεί με επιτυχία στα Κράτη-Μέλη. Αυτό συμπεριλαμβάνει και την συμφωνία σε κανονισμούς που θα πρέπει να καταλήξουν τα Κ-Μ. Αναμένεται επίσης και η ολοκλήρωση του προγράμματος του εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών, και το «επίσημο» τέλος της πανδημίας.

Ταυτοχρώνος αναμένεται η ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν, αλλά και η εξέταση μιας ιστορικής επενδυτικής συμφωνίας με το Πεκίνο.

Παράλληλα, εκκρεμεί το θέμα των κυρώσεων προς την Τουρκία και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης και οι σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας οι οποίες έχουν πληγεί μετά και από την δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι και το θέμα του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 2.

Η εποχή Μακρόν

Αναλυτές αναμένουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων και θα «ηγηθεί» της Ενωμένης Ευρώπης, αν και εκτιμάται ότι υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι θα δυσκολέψουν το έργο του.

Σύμφωνα με την Eurasia Group, δεδομένης της μεγάλης οικονομικής και πολιτικής επιρροής που ασκεί η Γερμανία στην Ε.Ε., ο Μακρόν θα χρειαστεί έναν ικανό και πρόθυμο Γερμανό εταίρο για την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. Αυτό μπορεί καθυστερήσει, καθώς θα χρειαστεί χρόνος ούτως ώστε ο νέος ηγέτης της Γερμανίας να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντα του.

Δεύτερον, με την αναχώρηση της Άνγκελας Μέρκελ τον Σεπτέμβριο, ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να στρέψει το βλέμμα στη δική του προεκλογική εκστρατεία, για την επανεκλογή του το 2022. Οι οικονομικές προκλήσεις, η πανδημία και θέματα εσωτερικής ασφάλειας (εξτρεμισμού), αναμένεται να είναι από τα κύρια θέματα τα οποία θα απασχολήσουν την γαλλική κοινή γνώμη.

Με Πληροφορίες: Eurasia, BBC, EuroNews, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Βωνιάτη

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση