ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μήνυμα Μπάιντεν στη Χεζμπολάχ: «Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να σταματήσουν το Ισραήλ»

Ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή βρέθηκε στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα

Ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή, Aμος Χόχσταϊν, προειδοποίησε αξιωματούχους στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του δεν θα είναι σε θέση να σταματήσει το Ισραήλ από την εισβολή, εάν η Χεζμπολάχ συνεχίσει τις επιθέσεις της.

Αυτό αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Ισραήλ, καθώς και Δυτικό διπλωμάτη που παρακολουθεί τις συζητήσεις.

Ο Χόχσταϊν βρέθηκε στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα ζητώντας «επείγουσα» αποκλιμάκωση των διασυνοριακών ανταλλαγών πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, που μαίνονται από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Επισκέφθηκε επίσης το Ισραήλ και είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, καθώς και με ηγέτες της ισραηλινής αντιπολίτευσης.

ΗΠΑ: «Δεν ελέγχουμε το Ισραήλ»

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο του λιβανέζικου κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, συνεργάτη της Χεζμπολάχ, ο Χόχσταϊν φέρεται να ζήτησε να σταλεί μήνυμα στον ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, ότι οι ΗΠΑ δεν ελέγχουν το Ισραήλ.

Συμβούλεψε τη Χεζμπολάχ να διαπραγματευτεί έμμεσα με το Ισραήλ, αντί να κλιμακώσει τις συνοριακές εντάσεις, όπως αναφέρεται στο Axios.

Σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη που επικαλείται το δημοσίευμα, η Χεζμπολάχ έστειλε με τη σειρά της μηνύματα στις ΗΠΑ μετά την επίσκεψη του απεσταλμένου, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες της οργάνωσης να καταφέρει σοβαρά πλήγματα στο Ισραήλ, αν και δεν επιθυμεί πόλεμο.

Φόβοι για βαθύτερη εμπλοκή στη σύγκρουση

Στο δημοσίευμα του Axios προστίθεται ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης για το ότι καθώς συνεχίζονται οι μάχες στη Γάζα, ένας πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης Χεμπζολάχ γίνεται όλο και πιο πιθανός.

Αυτό πιθανότατα θα αναζωπυρώσει τις περιφερειακές εντάσεις και πιθανόν θα εμπλέξει τις ΗΠΑ βαθύτερα στη σύγκρουση.

Δύο από τους κορυφαίους συνεργάτες του Νετανιάχου βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για να εξετάσουν διπλωματική λύση.

Το Axios επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο, σύμφωνα με τον οποίο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ ενημερώθηκαν από τους συμβούλους του Μπάιντεν ότι η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει πλήρως το Ισραήλ σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος με τη Χεζμπολάχ.


Με πληροφορίες από Axios, Times of Israel

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση