ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:28
 

Μηνύσεις για ατμοσφαιρική ρύπανση από την πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ

Η οργάνωση «Ρομπέν των Δασών» κατηγορεί τις αρχές για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της φωτιάς

Newsroom Κ, Αθήνα

Μήνυση και αγωγή κατά αγνώστων κατέθεσε η περιβαλλοντική οργάνωση «Ρομπέν των Δασών» για την τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση που προκλήθηκε τον Απρίλιο από την πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων και την απελευθέρωση μολύβδου στην ατμόσφαιρα. Η οργάνωση κατηγορεί τις γαλλικές αρχές για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της φωτιάς και αδιαφάνεια.

Στην αγωγή της, με αποδέκτη την εισαγγελία της γαλλικής πρωτεύουσας, η περιβαλλοντική οργάνωση επισημαίνει ότι οι αρχές, συμπεριλαμβανομένης και της διοίκησης του ναού, δεν έλαβαν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των περιοίκων, θέτοντας τη ζωή και την υγεία τους σε κίνδυνο. «Οι αρμόδιες αρχές όφειλαν να βοηθήσουν τους μόνιμους κατοίκους και τους εργαζομένους στην περιοχή, τους οποίους εγκατέλειψαν στην τύχη τους και άφησαν να εισπνεύσουν τα τοξικά αέρια της πυρκαγιάς», αναφέρει η αγωγή.

Η οργάνωση εκτιμά ότι οι αρχές έπρεπε να λάβουν άμεσα μέτρα, περιορίζοντας τους μόνιμους κατοίκους στα σπίτια τους και απομακρύνοντας τους εργαζομένους στις πολυάριθμες επιχειρήσεις της περιοχής. Η πυροσβεστική όφειλε να ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας, απαγορεύοντας τη συγκέντρωση ατόμων κοντά στο σημείο της φωτιάς, ενώ απέφυγε να εκδώσει οδηγίες υγειονομικού περιεχομένου για την αποφυγή εισπνοής του τοξικού νέφους που προκλήθηκε από τον μόλυβδο, με τον οποίο ήταν επενδεδυμένη η οροφή της Νοτρ Νταμ.

Η περιβαλλοντική οργάνωση καλεί την εισαγγελία να αποδώσει ευθύνες στο υπουργείο Πολιτισμού, στον Δήμο του Παρισιού, στις δημοτικές υγειονομικές υπηρεσίες και στην αστυνομική διεύθυνση. Μιλώντας χθες στον ραδιοσταθμό RFI, ο επικεφαλής της οργάνωσης Τζακί Μπονμέν, είπε: «Υπήρξε πολιτική απόφαση για σκόπιμη καθυστέρηση της είδησης, ώστε να αποφευχθεί η ανησυχία και να περιοριστούν οι οικονομικές απώλειες των τουριστικών επιχειρήσεων της συνοικίας».

Μετά την πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ, στις 15 Απριλίου, υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου καταγράφηκαν κοντά στην περιοχή του καθεδρικού ναού. Ο μόλυβδος θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα παιδιά και την ανάπτυξη του νευρικού τους συστήματος. Εκατοντάδες τόνοι του μετάλλου αυτού έλιωσαν εξαιτίας της πυρκαγιάς, για να καταλήξουν στην ατμόσφαιρα της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο μόλυβδος αποτελούσε μέρος της επένδυσης της οροφής του ναού.

Την περασμένη Παρασκευή, αυτοψία δημοτικών υγειονομικών υπηρεσιών διαπίστωσε αυξημένα ποσοστά μολύβδου στην ατμόσφαιρα γύρω από τη Νοτρ Νταμ και επέβαλε τη διακοπή λειτουργίας παρακείμενης σχολικής μονάδας. Ερευνα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Mediapart έδειξε ότι στις 18 Ιουλίου τα ποσοστά μολύβδου στην περιοχή ξεπερνούσαν δέκα φορές το όριο επιφυλακής, ενώ, παρά τις προειδοποιήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο δήμος απέφυγε να πραγματοποιήσει καθαρισμό της πληγείσας ζώνης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι επιθέσεις κατά Χριστοδουλίδη και η νέα λίστα του Οδυσσέα

«Δια της πλαγίας η Καθημερινή πλασάρει τον Υπουργό Εξωτερικών ως εν δυνάμει υποψήφιο στις προεδρικές ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:41

Απαντούν οι εκπαιδευτικοί στην έκκληση Χαμπιαούρη για διάλογο

«Ως εκπαιδευτικές οργανώσεις είστε απαράδεκτοι. Δεν σέβεστε ούτε την εργοδότησή σας, ούτε τους μαθητές, ...»
Ελένη Αγαθοκλέους  |  18:46

Δρόμος μετ’ εμποδίων για τον τουρισμό

«Τα παιδία παίζει, οι ηλίθιοι πληρώνουν φόρους και οι ατσίδες πωλούν και αγοράζουν τα πάντα και τους ...»
Ai Em  |  09:37

Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με εισβολή στη Συρία

«Ρε μ......κα Τραμπ, σε λίγο θα σου ζητήσει να κάνεις επίκυψη και επειδή αντιλήφθηκε ότι είσαι επιρρεπής..... ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X