ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπόρις Τζόνσον: Στο γήπεδο της Ε.Ε. η μπάλα

Οι Βρυξέλλες έχουν ορίσει ως άτυπη προθεσμία την Παρασκευή, προκειμένου να διαπιστώσουν αν μπορεί ή όχι να επιτευχθεί συμφωνία

Newsroom Κ, Αθήνα

Ο διαπραγματευτής της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Φροστ, μετέβη χθες στις Βρυξέλλες για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων γύρω από τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, υποστήριξε ότι η μπάλα «βρίσκεται στο γήπεδο της Ε.Ε.». Οι Βρυξέλλες έχουν ορίσει ως άτυπη προθεσμία την Παρασκευή, προκειμένου να διαπιστώσουν αν μπορεί ή όχι να επιτευχθεί συμφωνία.

Η πρόταση που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα η Βρετανία περιλαμβάνει την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην κοινή αγορά αγροτοδιατροφικών και βιομηχανικών προϊόντων, χωρίς ωστόσο να εκλείπει η ανάγκη για ανέγερση τελωνειακών σταθμών. Από τις στήλες των Financial Times, ο αρθρογράφος Βόλφγκανγκ Μίνχαου προέτρεψε τους Ευρωπαίους να αποδεχθούν τις προτάσεις αυτές ως βάση συζήτησης, προκειμένου να αποφύγουν την έξοδο χωρίς συμφωνία. Σύμφωνα με τον Μίνχαου, είναι σφάλμα να επικεντρώνεται η προσοχή στο ποιος θα φορτωθεί την ευθύνη μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, αντί να επικεντρώνεται στο κόστος που αυτό θα είχε, όχι μόνο για τους Βρετανούς, αλλά και για την Ε.Ε.

Ως προς τη βρετανική πλευρά, η αρχή δημοσίων εσόδων και τελωνείων (ΗΜRC) υπολόγισε ότι το ετήσιο κόστος μιας εξόδου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία ανέρχεται σε 8 δισ. στερλίνες, εκ των οποίων 3,8 δισ. θα επωμιστούν οι εισαγωγείς και τα υπόλοιπα οι εξαγωγείς. Οι υπολογισμοί βασίζονται στο κόστος των διατυπώσεων που θα είχαν επωμιστεί οι εισαγωγείς και εξαγωγείς εάν οι εμπορικές ροές του 2017 είχαν γίνει με τη Βρετανία εκτός Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή, οι υπέρμαχοι της σκληρής γραμμής εξακολουθούν να αποκαλούν «νόμο παράδοσης» τον νόμο με τον οποίο η Βουλή υποχρεώνει τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση, σε περίπτωση που ώς τις 19 Οκτωβρίου δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί τον νόμο, ενώ παράλληλα υπόσχεται το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή η Βρετανία θα εξέλθει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου «ό,τι και να γίνει». Ετσι, προβάλλεται ως εκφραστής της λαϊκής βούλησης για έξοδο από την Ενωση, η οποία εμποδίζεται από απροσδιόριστες δυνάμεις του «κατεστημένου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X