ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ν. Κορέα: Ο κορωνοϊός, οι περιορισμοί και το κούρεμα επιχειρηματιών με την ψιλή

Αυτή η πρακτική διαμαρτυρίας είναι αρκετά διαδεδομένη στη χώρα της Άπω Ανατολής

Έναν ιδιαίτερο αλλά και εύγλωττο τρόπο αντίδρασης στην επέκταση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας βρήκαν Νοτιοκορεάτες καταστηματάρχες, κουρεύοντας με την… ψιλή τα μαλλιά τους.

Σε μια προσπάθεια να διαμαρτυρηθούν για την επιβολή περαιτέρω περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων λόγω της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον στη Νότια Κορέα, ομάδα επιχειρηματιών της λιανικής αγοράς οργάνωσε ένα πρωτότυπο χάπενινγκ, καλώντας κάμερες και φωτογράφους.

Στήθηκε μια εξέδρα, προσκλήθηκαν κουρέες με τις μηχανές τους και καμιά δεκαριά καταστηματάρχες κάθισαν να τους κουρέψουν… γουλί.

«Η απώλεια των μαλλιών συμβολίζει την απώλεια των εσόδων μας», λένε οι μαγαζάτορες, βλέποντας ότι οι ελπίδες που είχαν για επάνοδο στην κανονικότητα ήταν… τρίχες.

Οι επιχειρηματίες ισχυρίζονται ότι η επέκταση των μέτρων τους έχει καταστρέψει, ενώ διαμαρτύρονται ότι δεν λαμβάνουν επαρκή στήριξη από το κράτος. Κάποιοι από αυτούς εμφανίζονται απελπισμένοι, και λένε ότι το λιγότερο που μπορούν να κάνουν για να διαμαρτυρηθούν είναι να ξυρίσουν όλα τους τα μαλλιά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούν τέτοια διαμαρτυρία στην Κορέα. Το 2015 οι συγγενείς θυμάτων ενός ναυαγίου απαιτούσαν αποζημιώσεις από το κράτος κι έσπευσαν κι εκείνοι να κουρευτούν δημοσίως.

Ομοίως το 2018 γυναίκες διαμαρτυρήθηκαν με δημόσιο κούρεμα για την αισχρή πρακτική ανάρτησης της εικόνας τους από κρυφές κάμερες σε ιστοσελίδες, και την αδιαφορία της κυβέρνησης να σταματήσει το φαινόμενο.

Αυτή η πρακτική διαμαρτυρίας είναι αρκετά διαδεδομένη στη χώρα της Άπω Ανατολής, προερχόμενη από την εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας (1961-1979) όταν οι πολίτες που αντιδρούσαν στο αυταρχικό καθεστώς προέβαιναν σε σιωπηρή διαμαρτυρία ξυρίζοντας τα κεφάλια τους.

Πάντως η εικόνα των ξυρισμένων κεφαλιών στην Κορέα κατά των μέτρων του κορωνοϊού έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την εικόνα των Ελλήνων κατά την πρώτη καραντίνα, τον Μάιο του 2020, όταν ο εγκλεισμός στο σπί τι και η αναστολή λειτουργίας κουρείων και κομμωτηρίων είχε αυξήσει σημαντικά την… τριχοφυΐα τους.

Πηγή: Deutsche Welle, The Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ασία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση