ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: «Καζάνι που βράζει» ο Καύκασος μετά την επέμβαση του Αζερμπαϊτζάν

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έχουν εμπλακεί σε δύο πολέμους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες για τον έλεγχο του θύλακα.

Kathimerini.gr

Eκρυθμη είναι η κατάσταση στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου καθώς το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση για να ανακαταλάβει το διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Κάραμπαχ, ο οποίος κατοικείται κυρίως από Αρμενίους.

Οι αρμενικές Αρχές στον θύλακα, ο οποίος βρίσκεται γεωγραφικά εντός των συνόρων του Αζερμπαϊτζάν, καταγγέλλουν ότι οι Αζέροι βομβαρδίζουν την περιοχή.

Η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ, και άλλες πόλεις της περιοχής, δέχονται «σφοδρά πυρά», σύμφωνα με τις αρχές του θύλακα, ενώ το Αζερμπαϊτζάν από την πλευρά του χαρακτηρίζει τις επιχειρήσεις «αντιτρομοκρατικές».

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν την περιφέρεια του Καραμπάχ μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων προς την Αρμενία και άλλες κατευθύνσεις.

Ηδη, δύο άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και 11 τραυματίστηκαν από επιθέσεις του αζέρικου στρατού, δήλωσε ο Γκέχαμ Στεπανιάν, διαμεσολαβητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του θύλακα.

«Η Αρμενία δεν συμμετέχει στις μάχες»

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ότι το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια ένοπλη χερσαία επιχείρηση στον θύλακα του Ναγκόρνο – Καραμπάχ και ότι θέλει να «σύρει την Αρμενία σε εχθροπραξίες», ωστόσο τόνισε ότι ο αρμενικός στρατός δεν συμμετέχει στις μάχες που ξεκίνησαν.

«Μερικές δυνάμεις, τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές προσπαθούν να σύρουν την Αρμενία σε πόλεμο. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνω: Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμππάχ, δεν υπάρχουν».

«Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια χερσαία επιχείρηση με στόχο την εθνοκάθαρση των Αρμενίων του Καραμπάχ», ανέφερε ο Πασινιάν. Συμπλήρωσε ότι η κατάσταση στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν παραμένει «σταθερή» και ότι η Αρμενία «δεν εμπλέκεται σε ένοπλες ενέργειες».

Παράλληλα, τόνισε ότι γίνονται εκκλήσεις «από διάφορα μέρη» για ένα πραξικόπημα στην Αρμενία με φόντο την αζέρικη επίθεση.

Το Μπακού τόνισε από την πλευρά του, ότι η ειρήνη με την Αρμενία είναι εφικτή μόνο σε περίπτωση «ολικής» αποχώρησης των Αρμενίων στρατιωτών από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή είναι η άνευ όρων και πλήρης αποχώρηση των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων από την αζέρικη περιοχή του Καραμπάχ και η διάλυση του λεγόμενου αυτονομιστικού καθεστώτος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διπλωματία του Αζερμπαϊτζάν.

Δυο πόλεμοι και αμέτρητοι γύροι συνομιλιών

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν αντιπαρατεθεί σε δύο πολέμους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο πόλεμος του 2020 είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.500 ανθρώπους και τερματίστηκε έπειτα από εκεχειρία που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας. Βάσει αυτής της συμφωνίας, η Αρμενία παραχώρησε εδάφη που έλεγχε επί δεκαετίες και η Μόσχα ανέπτυξε περίπου 2.000 Ρώσους στρατιώτες για να επιτηρούν την τήρηση της εκεχειρίας.

Μετά τον πόλεμο του 2020 Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν διεξάγουν δύσκολες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, με πολλές παράλληλες πρωτοβουλίες να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ΕΕ έχει καλέσει επανειλημμένα τον Νικολ Πασινιάν και τον Ιλχάμ Αλίεφ στις Βρυξέλλες και οι ΗΠΑ είχαν καλέσει τον Σεπτέμβριο τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών για συνομιλίες.

Η Ρωσία, που θεωρεί τον Καύκασο πίσω αυλή της, αντιμετωπίζει με καχυποψία αυτές τις προσπάθειες, καθώς ανησυχεί ότι οι Δυτικοί θέλουν να επεκτείνουν την επιρροή τους στην περιοχή.

Οι εντάσεις, ήδη μεγάλες, κλιμακώθηκαν ακόμα περισσότερο όταν το Μπακού ανακοίνωσε την 23η Απριλίου πως εγκατέστησε φυλάκιο ελέγχου στον οδικό άξονα του διαδρόμου Λατσίν, τον μοναδικό που συνδέει την Αρμενία με τον θύλακα των αυτονομιστών.

Με πληροφορίες από CNN, Reuters, AFP

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση