ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΝΑΤΟ για «αεροπειρατεία» στη Λευκορωσία: Ξεκάθαρη καταδίκη και επιβολή κυρώσεων

«Oι σύμμαχοι προχώρησαν σε μια σκληρή δήλωση με την οποία μεταφέραμε ένα πολύ αυστηρό μήνυμα»

Kathimerini.gr

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προχώρησαν σε «ξεκάθαρη καταδίκη» του περιστατικού με την εκτροπή του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ερωτηθείς για το θέμα κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων πριν από την τηλεδιάσκεψη με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Συμμαχίας που θα λάβει χώρα αύριο, 1η Ιουνίου.

«Oι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προχώρησαν σε μια σκληρή δήλωση με την οποία μεταφέραμε ένα πολύ αυστηρό μήνυμα. Καταδικάζουμε σκληρά την αναγκαστική προσγείωση πολιτικού αεροσκάφους στο Μινσκ» τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ και σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ καλεί για μία ανεξάρτητη διεθνή έρευνα και δηλώνει ξεκάθαρα ότι «δεν είναι μόνο κάτι που παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες», αλλά επίσης είναι και επίθεση στην «ελευθερία έκφρασης και στον ελεύθερο και ανεξάρτητο τύπο» καλώντας για την «άμεση απελευθέρωση» του Ρομάν Προτάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα.

«Δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι καλωσορίζουμε την απόφαση από πολλούς συμμάχους του ΝΑΤΟ να επιβάλουν κυρώσεις συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της εισόδου των αερογραμμών της Λευκορωσίας στον εναέριο χώρο τους και καλωσορίζουμε τις αποφάσεις της ΕΕ», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ και κατέληξε σημειώνοντας ότι «οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αντιδρούν με τρόπο ενωτικό, ξεκάθαρη καταδίκη αλλά επίσης οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επιβάλλουν κυρώσεις».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα προκαλέσει εντάσεις και αν θα καταστρέψει την εμπιστοσύνη μεταξύ των Συμμάχων η είδηση σύμφωνα με την οποία η Δανία βοηθούσε την NSA, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι γνωρίζει αυτές τις αναφορές και σημείωσε ότι γνωρίζει επίσης ότι «οι χώρες που εμπλέκονται τώρα εργάζονται για να αποδείξουν τα γεγονότα και να φέρουν όλα τα γεγονότα στο τραπέζι».
«Το ΝΑΤΟ ως οργανισμός δεν εμπλέκεται, δεν εναπόκειται λοιπόν στο ΝΑΤΟ να μπει σε αυτά τα ζητήματα. Περιμένω ότι αυτοί οι Σύμμαχοι οι οποίοι εμπλέκονται θα καθίσουν κάτω και θα βρουν τρόπο να αποδείξουν τα γεγονότα και να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα» επισήμανε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση