
ΠΗΓΗ: Reuters
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει την πίεση προς τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοινώνοντας νέα προθεσμία 10 έως 12 ημερών για τη Μόσχα, ώστε να σημειώσει πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Τραμπ, ο οποίος πραγματοποιεί διμερείς συναντήσεις στη Σκωτία, δήλωσε νωρίτερα ότι προτίθεται να μειώσει την αρχική διορία των 50 ημερών που είχε θέσει, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη στάση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Είμαι απογοητευμένος από τον πρόεδρο Πούτιν», είπε, μιλώντας με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Σταρμερ πριν από τη συνάντησή τους στη Σκωτία. «Θα μειώσω τις 50 ημέρες που του έδωσα».
Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο εβδομάδες ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν «πολύ σοβαρούς δασμούς» στη Ρωσία σε 50 ημέρες, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με επεξηγηματική δήλωση αξιωματούχου του Λευκού Οίκου ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να επιβάλει 100% δασμούς στη Ρωσία και δευτερεύουσες κυρώσεις σε κράτη που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο αν δεν υπάρξει ειρήνευση εντός 50 ημερών.