ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα κινεζικά γυμνάσια στη θάλασσα γύρω από την Ταϊβάν

Kathimerini.gr

ΤΑΪΠΕΪ. Νέα στρατιωτικά γυμνάσια ανακοίνωσε το Πεκίνο για τη θαλάσσια ζώνη γύρω από την Ταϊβάν, με την Κίνα να επιβάλει την ίδια ώρα κυρώσεις κατά του επιτετραμμένου της Ταϊβάν στην Ουάσιγκτον, καθώς και εναντίον πέντε βουλευτών του κοινοβουλίου της Ταϊπέι.

Τη Δευτέρα, αντιπροσωπεία Αμερικανών μελών της Γερουσίας έφθασε στην Ταϊβάν με επικεφαλής τον γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Εντ Μάρκι. Η αντιπροσωπεία νομοθετών συναντήθηκε με την πρόεδρο της χώρας, Τσάι Ινγκ Ουέν και την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Αμερικανικού Ινστιτούτου της Ταϊβάν – η de facto αμερικανική πρεσβεία στο νησιωτικό έθνος. Μετά τη συνάντηση, η πρόεδρος Τσάι ανέφερε ότι η κυβέρνησή της συνεργάζεται στενά με συμμαχικά κράτη, προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα στενά της Ταϊβάν.

Ως απάντηση στην επίσκεψη αντιπροσωπείας Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊπέι.

Από τη μεριά του, ο γερουσιαστής Μάρκι είπε ότι Ουάσιγκτον και Ταϊπέι «έχουν ηθική υποχρέωση να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προλάβουν αναίτια σύρραξη», για να προσθέσει ότι η Ταϊβάν έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη αυτοσυγκράτηση. Ο γερουσιαστής παρουσίασε επίσης προτάσεις νόμου με στόχο την ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών δεσμών με την Ταϊβάν, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του στρατηγικά κρίσιμου τομέα των ημιαγωγών.

Ο Εντ Μάρκι είναι από τα ελάχιστα εν ενεργεία μέλη του Κογκρέσου, που ψήφισαν το 1979 νόμο που εγγυάτο τη διατήρηση φιλικών σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Ταϊπέι, παρά τη διπλωματική αναγνώριση του Πεκίνου από τις ΗΠΑ. Μέχρι τότε οι ΗΠΑ διατηρούσαν με την Ταϊβάν μόνο διπλωματικές σχέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση