ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:21
 

Βρετανία: «Οχι» της Βουλής σε Τζόνσον για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου

Από την πλευρά του, ένας εκπρόσωπος τύπου της Ενωσης, επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ενημέρωσε την Ε.Ε.

Newsroom Κ, Αθήνα

Οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν το βράδυ της Δευτέρας το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τη 12η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 299 βουλευτές ψήφισαν υπέρ των πρόωρων εκλογών, με τον αριθμό αυτό να υπολείπεται σημαντικά των 434 θετικών ψήφων, που χρειαζόταν ο Βρετανός πρωθυπουργός (δηλαδή των δύο τρίτων των βουλευτών του κοινοβουλίου).

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί αυτή η παράλυση.

Ο Μπόρις Τζόνσον αποδέχθηκε την νέα παράταση του Brexit

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αποδέχεται επίσημα μια αναβολή του Brexit, ζητώντας, ωστόσο, από τις Βρυξέλλες να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω παράταση για το διαζύγιο, πέραν της 31ης Ιανουαρίου.

«Δεν έχω καμία διακριτική ευχέρεια βάσει της πράξης νομοθετικού περιεχομένου European Union (Withdrawal) (No. 2) Act 2019, που επιβλήθηκε σε αυτήν την κυβέρνηση παρά τη θέλησή της, να κάνω κάτι άλλο παρά να επιβεβαιώσω την επίσημη συμφωνία της Βρετανίας στην παράταση», λέει ο Τζόνσον σε μια επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Αυτή η ανεπιθύμητη παράταση της παραμονής της Βρετανίας είναι καταστροφική για τη δημοκρατία μας» υπογραμμίζει ο Τζόνσον, προσθέτοντας πως απευθύνει έκκληση στα κράτη μέλη της Ε.Ε. να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή πέραν της 31ης Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του, ένας εκπρόσωπος τύπου της Ενωσης, επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ενημέρωσε την Ε.Ε. ότι αποδέχεται την αναβολή του Brexit έως την 31η Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι η Ε.Ε. εκκινεί μια διαδικασία 24 ωρών για να εγκρίνει τη νέα ημερομηνία για το διαξύγιο.

«Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε τώρα ότι η Βρετανία συμφωνεί για την αναβολή του Brexit σε μια επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ», είπε ο εκπρόσωπος τύπου του Τουσκ, Πρέμπεν Αμαν

Νεα παράταση στο Brexit: Οι επόμενες κινήσεις και οι πρόωρες εκλογές

Νέα δεδομένα δημιουργεί η απόφαση των 27, με την οποία δίδεται παράταση τριών μηνών έως την 31η Ιανουαρίου, για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισσαβόνας περί αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Μετά από μόλις 30 λεπτά συνομιλιών οι 27 πρέσβεις έβγαλαν την απόφασή τους.

Η Γαλλία, η μόνη χώρα η οποία είχε αντιρρήσεις στην χορήγηση μακροχρόνιας παράτασης, ενέδωσε στις εκκλήσεις των 26 χωρών να συστρατευθεί προκειμένου να μην θεωρηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση υπεύθυνη για την έξοδο της Βρετανίας δίχως συμφωνία. Το νέο στοιχείο της απόφασης είναι η λέξη «flextension», στην ανακοίνωση του Ντόναλντ Τουσκ, βάσει της οποίας σε περίπτωση υπερψήφισης της συμφωνίας νωρίτερα από την 31η Ιανουαρίου η παράταση τερματίζεται.

Διχασμένοι οι Εργατικοί για πρόωρες εκλογές

Η απόφαση των 27 κοινοποιείται λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συζήτησης στο βρετανικό κοινοβούλιο σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές με ημερομηνία την 12η Δεκεμβρίου. Προκειμένου να περάσει, απαιτούνται τα 2/3 των ψήφων των βουλευτών, ήτοι 434 επί συνόλου 650. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να βρεθούν οι 434 ψήφοι δίχως την υποστήριξη των Εργατικών. Όμως για αυτό το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση είναι διχασμένη.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν και οι ακροαριστεροί του κινήματος «Μομέντουμ» συμφωνούν με τις πρόωρες εκλογές έχοντας απέναντί τους την συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών που φοβούνται, και δικαίως, ότι το κόμμα θα πάθει πανωλεθρία. Τον διχασμό των Εργατικών σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν οι Φιλελευθεροι Δημοκράτες και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP).

Για τον λόγο αυτό κατέθεσαν κοινή πρόταση με την οποία ζητούν εκλογές στις 8 Δεκεμβρίου. Η απόφαση των δύο μικρότερων κομμάτων έπληξε ως κεραυνός εν αιθρία το Εργατικό Κόμμα. Στελέχη του κατηγορούν της ηγεσίες τους για επιχείρηση αλίευσης ψήφων. Είναι πολύ πιθανόν η πρόταση τους να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση. Ούτως ή άλλως, και πάλι ο ποθητός αριθμός των 434 δεν βγαίνει, δίχως την στήριξη από μεγάλη μερίδα βουλευτών των Εργατικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Αυτός ο ξανθούλης πότε θα πάει σπίτι του? Είχαμε τους Εγγλέζουν για νούσιμους...........

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Θάνατος στο 360: Τα μεσάνυχτα η μοιραία πτώση του άντρα

«Υπάρχει ορθογραφικό λάθος στο κείμενο σας»
Ονησίφορος Ονησιφόρου  |  11:02

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X