ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 01:08
 

Νέες επιγραφές στα αγάλματα της Βόρειας Μακεδονίας

Πρόκειται για μια κίνηση που απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών

Newsroom Κ, Αθήνα

Πινακίδα που διευκρινίζει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος αποτελεί μέρος της αρχαιοελληνικής ιστορίας και του αρχαιοελληνικού πολιτισμού τοποθετήθηκε στο βάθρο του μεγάλου αγάλματος στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Προς τιμήν του Μεγάλου Αλέξανδρου, ιστορική φυσιογνωμία που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτισμική και ιστορική κληρονομία. Εδώ απεικονίζεται ως έφιππος πολεμιστής», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ανάλογες επισημάνσεις τοποθετήθηκαν και κάτω από τα αγάλματα του Φίλιππου του Β’, και της μητέρας του Αλέξανδρου, Ολυμπιάδας.

Πρόκειται για μια κίνηση που απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προβλέπει ότι η Βόρεια Μακεδονία οφείλει να επανεξετάσει το καθεστώς των μνημείων στα εδάφη της.

Ωστόσο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ της γειτονικής χώρας, δεν έλειψαν τα έκτροπα, καθώς, όπως μεταδίδεται, σημειώθηκαν βανδαλισμοί κατά την διάρκεια της νύχτας, όταν άγνωστοι αφαίρεσαν την επιγραφή από το άγαλμα του Φιλίππου και προκάλεσαν φθορές στην πινακίδα της Ολυμπιάδας.

Σε ανάρτηση στο Twitter, σχετικά με τις νέες επιγραφές, προέβη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας λόγο για «άλλη μια πράξη φιλίας των λαών και χτυπήματος του αλυτρωτισμού».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Νέα καταγγελία της Κύπρου στον ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις

«Η "ιερή αγελάδα" Αντρέας Μαυρογιάννης υποθέτω δεν έστειλε αυτός την επιστολή ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος ...»
Ένας Πολίτης  |  10:49

Η συμμορία των μετρίων

«Αμελήσατε να συμπεριλάβετε στην λίστα τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μας πλασάρει τις συνεχείς αποτυχίες ...»
Rikkos  |  12:27

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι ηγεσίες των ισραηλινών κομμάτων και των συμμαχιών δεν αμφισβήτησαν το γενικό αποτέλεσμα το οποίο άρχισε να μεταδίδεται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα

Σε αχαρτογράφητα νερά το Ισραήλ

Κυβέρνηση συμμαχίας ή τρίτες επαναληπτικές εκλογές, οι επιλογές της γειτονικής χώρας μετά τις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου ...
Του Νίκου Στέλγια
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X