ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέο καθεστώς κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, μέτρα για Χαμάς και εξτρεμιστές Ισραηλινούς εποίκους

Νέο καθεστώς κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπό την κωδική ονομασία «Ναβάλνι», λίγες μόνο ώρες μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Νέο καθεστώς κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπό την κωδική ονομασία «Ναβάλνι», λίγες μόνο ώρες μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, αναμένεται να συζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.

Το μήνυμα, που θα αποστείλει η Ε.Ε είναι ξεκάθαρο: οι εκλογές στη Ρωσία δεν ήταν ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες με μέλη της αντιπολίτευσης είτε να βρίσκονται στη φυλακή, είτε να έχουν πεθάνει. Για τον λόγο αυτό, οι νέες κυρώσεις θα έχουν «στόχο» οντότητες και πρόσωπα του καθεστώτος Πούτιν, όπως αξιωματούχοι στις φυλακές, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σήμερα πολιτική συμφωνία για μέτρα εναντίον συγκεκριμένων προσώπων, που μετείχαν στη δολοφονία του Αλεξέι Ναβάλνι, του ηγέτη της αντιπολίτευσης που πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, πριν από έναν μήνα.

Νωρίς το πρωί αναμένεται εξάλλου σχετική ανακοίνωση για το αποτέλεσμα των ρωσικών εκλογών.

Παρουσία μέσω τηλεδιάσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και του Ουκρανού ομολόγου τους Ντμίτρι Κουλέμπα, οι 27 ΥΠΕΞ θα συζητήσουν επίσης τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την πρόσφατη συμφωνία για στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου μέσω του ειδικού ταμείου για την ειρήνη (EPF) ύψους 5 δισεκ ευρώ.

Με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν και στην τρέχουσα κρίση στη Μέση Ανατολή.

Η Ε.Ε έχει προετοιμάσει νέο γύρο κυρώσεων εναντίον της Χαμάς για τα σεξουαλικά εγκλήματα, που σημειώθηκαν μετά την τρομοκρατική επίθεση του Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Και επίσης θα συζητήσουν την πιθανότητα επιβολής απαγόρευσης ταξιδιών στην Ε.Ε εναντίον εξτρεμιστών εποίκων από τη Δυτική Όχθη.

Η Ουγγαρία πάντως συνεχίζει να «μπλοκάρει» τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον 12 εξτρεμιστών Ισραηλινών εποίκων. Ευρωπαίος αξιωματούχος ωστόσο την περασμένη Παρασκευή εξέφρασε την προσδοκία ότι υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας για τις εν λόγω κυρώσεις, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να ζητήσει από τους υπουργούς να τοποθετηθούν σχετικά με την μερική ή ολική παύση της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε – Ισραήλ στη βάση της επιστολής, που απέστειλαν πρόσφατα οι πρωθυπουργοί Ιρλανδίας και Ισπανίας προς την Κομισιόν. Η αναθεώρηση της Συμφωνίας ζητήθηκε από τους δύο πρωθυπουργούς ως απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων στη Γάζα, αλλά και στην αποτυχία του Ισραήλ να επιτρέψει επαρκή ανθρωπιστική βοήθεια.

Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης θα βρεθούν παράλληλα οι εξελίξεις στην Αρμενία, η ευρωπαϊκή αποστολή στον Νίγηρα αλλά και η εκρηκτική κατάσταση στην Αϊτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση