ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νέοι βιομετρικοί έλεγχοι στα σύνορα για πολίτες εκτός ΕΕ - Τι ξέρουμε

Από την ερχόμενη Κυριακή, τίθεται σε λειτουργία το νέο σύστημα βιομετρικών ελέγχων για την είσοδο πολιτών εκτός Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και Βρετανοί επισκέπτες

ΠΗΓΗ: Reuters

Από την ερχόμενη Κυριακή, τίθεται σε λειτουργία το νέο σύστημα βιομετρικών ελέγχων για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση πολιτών εκτός Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και Βρετανοί επισκέπτες.

Το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (ΣΕΕ) θα απαιτεί από όλους τους πολίτες εκτός Ε.Ε. να καταχωρούν τα προσωπικά τους στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων και εικόνων προσώπου, κατά την πρώτη είσοδό τους στον χώρο Σένγκεν – περιλαμβάνει όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. εκτός από την Ιρλανδία και την Κύπρο, καθώς και την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν.

Η συλλογή δεδομένων θα εισαχθεί σταδιακά στα σημεία διέλευσης των συνόρων με πλήρη εφαρμογή έως τις 10 Απριλίου του 2026. Η Ε.Ε. εκτιμά ότι δεν θα προκληθούν μεγάλες ουρές στα σύνορα.

Γιατί γίνονται οι αλλαγές

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα οδηγήσει σε κατάργηση της χειροκίνητης σφράγισης διαβατηρίων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και αντ’ αυτού θα δημιουργήσει ψηφιακά αρχεία που συνδέουν ένα ταξιδιωτικό έγγραφο με την ταυτότητα ενός ατόμου χρησιμοποιώντας βιομετρικά στοιχεία.

Η Ε.Ε. θέλει να εκσυγχρονίσει τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της, να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση, να καταπολεμήσει την απάτη όσον αφορά τις ταυτότητες και να εντοπίζει όσους υπερβαίνουν την προβλεπόμενη διάρκεια παραμονής.

Θα παρακολουθεί εάν τα άτομα που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. χωρίς βίζα τηρούν τον γενικό κανόνα παραμονής.

Τι θα συμβεί

Οποιος φτάνει στον χώρο Σένγκεν για πρώτη φορά θα πρέπει να σαρώσει το διαβατήριό του, να καταγράψει τα δακτυλικά του αποτυπώματα και να υποβληθεί επίσης σε σάρωση προσώπου.

Κατά την αναχώρηση, τα στοιχεία των ταξιδιωτών θα ελέγχονται στη βάση δεδομένων για να επιβεβαιωθεί η συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανόνες ως προς τα χρονικά όρια παραμονής και να καταχωρηθεί η αναχώρηση.

Τα επόμενα ταξίδια θα απαιτούν μόνο βιομετρική επαλήθευση προσώπου. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα εγγράφονται στο σύστημα με φωτογράφηση. Οι ταξιδιώτες δεν θα χρειάζεται να πληρώσουν για το ΣΕΕ.

Πού θα γίνονται οι έλεγχοι

Κατά την άφιξη σε διεθνή αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικούς τερματικούς σταθμούς και οδικά συνοριακά περάσματα στη ζώνη Σένγκεν.

Ωστόσο, στο λιμάνι του Ντόβερ, στον τερματικό σταθμό Eurotunnel στο Φόλκστοουν και στον τερματικό σταθμό Eurostar στο Λονδίνο St Pancras – θα απαιτείται εγγραφή στο EES κατά την αναχώρηση από τη Βρετανία, υπό την επίβλεψη Γάλλων συνοριακών υπαλλήλων. Οι ταξιδιώτες που φτάνουν στον προορισμό τους δεν θα χρειάζεται να κάνουν νέο έλεγχο μέχρι την αναχώρησή τους.

Θα υπάρξουν καθυστερήσεις στα σύνορα;

Επειδή το σύστημα θα εισάγεται σταδιακά, δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει αναστάτωση.

Οι συνοριοφύλακες θα μπορούν να αναστείλουν τους ελέγχους για σύντομα χρονικά διαστήματα εάν οι χρόνοι επεξεργασίας γίνουν υπερβολικά μεγάλοι.

Τόσο στο λιμάνι του Ντόβερ όσο και στον τερματικό σταθμό της Eurotunnel στο Φόλκστοουν, μόνο η κυκλοφορία εμπορευμάτων και λεωφορείων θα υπόκειται στους συγκεκριμένους ελέγχους από τις 12 Οκτωβρίου.

Οι έλεγχοι επιβατικών οχημάτων θα ακολουθήσουν τον Νοέμβριο στο Ντόβερ και μέχρι το τέλος του έτους στο Eurotunnel. Η Eurostar έχει ανακοινώσει ότι θα εισαγάγει σταδιακά τις νέες διαδικασίες στα σύνορα.

Η βρετανική κυβέρνηση, ωστόσο, έχει συμβουλεύσει τους ταξιδιώτες να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για τα ταξίδια τους, καθώς θα τίθενται σε εφαρμογή τα νέα συστήματα της Ε.Ε., ενώ η Βρετανική Ενωση Οδικών Μεταφορών έχει ανακοινώσει ότι ενδέχεται να υπάρξουν μεγαλύτερες αναμονές σε περιόδους αιχμής.

Το μεγάλο τεστ θα γίνει κατά τις διακοπές το Πάσχα του 2026 και το επόμενο καλοκαίρι, όταν πολλές οικογένειες θα ταξιδεύουν για πρώτη φορά μετά την εισαγωγή του συστήματος.

Νέες αλλαγές το 2026

Το ΣΕΕ είναι ο πρόδρομος ενός συστήματος που έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2026 – του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Αδειας Ταξιδιού (ETIAS). Οι πολίτες εκτός ζώνης Σένγκεν θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδεια ETIAS, να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες και λεπτομέρειες σχετικά με το ταξίδι τους και να καταβάλουν τέλος 20 ευρώ πριν ταξιδέψουν.

Η άδεια θα ισχύει για τρία χρόνια ή μέχρι τη λήξη του διαβατηρίου. Από τον Απρίλιο, οι Ευρωπαίοι επισκέπτες στη Βρετανία πρέπει να αγοράζουν εκ των προτέρων ηλεκτρονική άδεια για ταξίδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X