ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νετανιάχου προς Μπάιντεν: Να σφυρηλατήσουμε μια ιστορική ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Σ. Αραβίας

«Δεν θα αλλάξει ποτέ η δέσμευση του Ισραήλ στη δημοκρατία» είπε ο Νετανιάχου με αφορμή την δικαστική μεταρρύθμιση

Kathimerini.gr

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησε σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την πιθανότητα μιας «ιστορικής ειρηνευτικής συμφωνίας» με τη Σαουδική Αραβία, στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Πιστεύω ότι υπό την αιγίδα σας, κύριε πρόεδρε, μπορούμε να σφυρηλατήσουμε μια ιστορική ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας», είπε ο Νετανιάχου, σημειώνοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα σηματοδοτούσε «τη συμφιλίωση του ισλαμικού κόσμου με το εβραϊκό κράτος».

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι, ακόμη και πριν από μια δεκαετία, η ιδέα της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας θα ήταν αδιανόητη. «Αν εσείς κι εγώ, πριν από 10 χρόνια μιλούσαμε για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, νομίζω ότι θα κοιταζόμασταν μεταξύ μας σαν να λέγαμε ‘ποιος έχει πιει’;».

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις αντιδράσεις για την δικαστική μεταρρύθμισή είπε «θέλω να επαναβεβαιώσω εδώ μπροστά σας, κ. Πρόεδρε, ότι ένα πράγμα είναι βέβαιο και ένα πράγμα δεν θα αλλάξει ποτέ, και αυτό είναι η δέσμευση του Ισραήλ στη δημοκρατία».

Οι επικριτές του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση οδηγεί στον περιορισμό της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, καθώς και ότι αλλάζει μονομερώς το δικαστικό σύστημα υπονομεύοντας τις κάποτε κυρίαρχες κοσμικές φιλελεύθερες αρχές του κράτους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αποφύγει να συναντήσει τον Νετανιάχου από τότε που ο τελευταίος επανήλθε στην πρωθυπουργία τον περασμένο Δεκέμβριο, εκφράζοντας έτσι τη δυσφορία με την οποία η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει κάποιες από τις επιλογές της τρέχουσας ισραηλινής ηγεσίας.

Ο Μπάιντεν επίσης, σπάζοντας μια παράδοση την οποία ακολουθούσαν επί δεκαετίες οι προκάτοχοί του, δεν έχει ακόμη δεχτεί τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στον Λευκό Οίκο. Αντ’ αυτού, υποδέχθηκε τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ, μια θέση σε μεγάλο βαθμό τελετουργική, στον Λευκό Οίκο τον Ιούλιο για να τιμήσει την 75η επέτειο από την ίδρυση του Ισραήλ.

Mε πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση