ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

New York Times: Ρώσοι πράκτορες πίσω από τις επιστολές-βόμβες στην Ισπανία

Το μακρύ χέρι της Μόσχας φέρεται να κατευθύνει και ισπανικές οργανώσεις

Kathimerini.gr

Ρώσοι αξιωματικοί των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών οδήγησαν συνεργάτες μιας ακροδεξιάς οργάνωσης που εδρεύει στη Ρωσία να αποστείλουν πρόσφατα σειρά παγιδευμένων επιστολών στην Ισπανία, της οποίας οι πιο εξέχοντες στόχοι ήταν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Άμυνας, άλλοι αξιωματούχοι και ξένοι διπλωμάτες.

Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Τάιμς της Νέας Υόρκης επικαλούμενο πηγές από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ισπανοί και ξένοι ερευνητές ερευνούν ποιος έστειλε έξι γράμματα-βόμβες στα τέλη Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου σε τοποθεσίες κυρίως στη Μαδρίτη, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης κατοικίας του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ – η οποία λειτουργεί επίσης ως γραφείο του – των Πρεσβειών των ΗΠΑ και της Ουκρανίας και του Υπουργείου Άμυνας. Κανείς δεν σκοτώθηκε στις επιθέσεις, τις οποίες οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν τρομοκρατικές. Μόνο ένας υπάλληλος της πρεσβείας της Ουκρανίας τραυματίστηκε όταν εξερράγη ένα από τα δέματα.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα, μια ριζοσπαστική ομάδα που έχει μέλη και συνεργάτες σε όλη την Ευρώπη και στρατιωτικού τύπου εκπαιδευτικά κέντρα στην Αγία Πετρούπολη, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Πρόσθεσαν ότι η ομάδα, η οποία έχει χαρακτηριστεί παγκόσμια τρομοκρατική οργάνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πιστεύεται ότι έχει δεσμούς με ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Σημαντικά μέλη της οργάνωσης βρίσκονταν στην Ισπανία και η αστυνομία εκεί εντόπισε τους δεσμούς της με ακροδεξιές ισπανικές οργανώσεις.

Ο προφανής στόχος της δράσης ήταν να δείξει ότι η Ρωσία και οι πληρεξούσιοί της είναι ικανοί να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των πρωτευουσών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, το οποίο βοηθά στην άμυνα της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή, δήλωσαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν ανωνύμως λόγω των ευαισθησιών γύρω από την έρευνα.

Ως μέλος της συμμαχίας η Ισπανία έχει παράσχει στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, καθώς και διπλωματική υποστήριξη.

Μια από τις επιστολικές βόμβες στάλθηκε στην Instalaza, μια εταιρεία κατασκευής όπλων στη Σαραγόσα που κατασκευάζει εκτοξευτές χειροβομβίδων που η Ισπανία δίνει στην Ουκρανία, και μια άλλη πήγε στην αεροπορική βάση Τορεχόν δε Αρδόθ, έξω από τη Μαδρίτη.

Οι Ρώσοι αξιωματικοί που φέρονται να είναι πίσω από την εκστρατεία των εκρηκτικών επιστολών εργάζονται για την Κεντρική Διεύθυνση, που συνήθως αναφέρεται ως GRU, μια από τις πλέον επιθετικές μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι Ισπανοί ερευνητές εντόπισαν «άτομα ενδιαφέροντος» που πιστεύουν ότι εμπλέκονται στις επιθέσεις, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση