ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Ερντογάν επιχειρεί να διασώσει δημόσιες τράπεζες

21 δισεκατομμύρια λίρες σε τρεις δημόσιες τράπεζες

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η Τουρκία προχωρά στην παροχή 21 δισεκατομμύρια λιρών (3 δισεκατομμύρια δολάρια) κεφαλαίου σε κρατικές τράπεζες μέσω του κρατικού ταμείου πλούτου, σε μια νέα προσπάθεια για την ενίσχυση της λίρας σε μια περίοδο που η τουρκική οικονομία πλήττεται από την κρίση.

Το ταμείο, υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι θα παραδώσει τα μετρητά, για χρηματοδότηση από τις πωλήσεις ομολόγων του Δημοσίου, επειδή οι τρεις τράπεζες - Ziraat, Halbank και Vakıfbank - έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στη χρηματοπιστωτική και οικονομική σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID- 19.

Η Τουρκία έχει κάνει χρήση του ταμείου πλούτου και των δημόσιων τραπεζών για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της λίρας από τότε που ξέσπασε νομισματική κρίση το καλοκαίρι του 2018. Οι κρατικές τράπεζες πραγματοποιούν μεταξύ τους ανταλλαγές νομισμάτων.

Το τουρκικό ταμείο δήλωσε σε δήλωση τη Δευτέρα ότι η εισφορά κεφαλαίου θα κάνει επίσης τις τουρκικές τράπεζες πιο ανθεκτικές στην αστάθεια της παγκόσμιας αγοράς που προκαλείται από την επιδημία του νέου ιού και θα τις επιτρέψει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις αναπτυξιακές τους στρατηγικές.

Η λίρα έπεσε στο χαμηλό όλων των εποχών επίπεδο των 7.269 μονάδων ανά δολάριο την περασμένη εβδομάδα, ωθώντας την τραπεζική ρυθμιστική αρχή να απαγορεύσει τις συναλλαγές στις αγορές συναλλάγματος των τραπεζών Citigroup, UBS και BNP Paraibas. Η προσωρινή απαγόρευση καταργήθηκε στην συνέχεια, την Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το κρατικό ταμείο πλούτου στην νέα περίοδο θα συμμετάσχει επίσης στην διοίκηση της Vakıfbank, την οποία ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών στα τέλη του περασμένου έτους. Το ταμείο διαθέτει ήδη τις δημόσιες τράπεζες Halkbank και Ziraat.

Το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο διευθύνει ο Berat Albayrak, ο γαμπρός του Ερντογάν, απέκτησε ένα μερίδιο ελέγχου στη Vakıfbank στις αρχές Δεκεμβρίου από την αυτόνομη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων μέσω προεδρικού διατάγματος.

Τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία επέκριναν την ίδρυση του ταμείου το 2016 και τον αυξανόμενο ρόλο του στην οικονομία, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση πολιτικοποιεί τις κρατικές επιχειρήσεις και τις απαλλάσσει από τη δημόσια εποπτεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X