ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Ερντογάν υποκύπτει στον Τραμπ

Η αμερικανική διπλωματία σημειώνει κέρδη και επιτυχίες στο μέτωπο της Τουρκίας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Σαρωτικής φύσης εξελίξεις λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες στον άξονα Ουάσιγκτον-Άγκυρας. Οι ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία, για την άμεση αναθεώρηση σημαντικών πρωτοβουλιών σε διάφορα πεδία, φαίνεται πως αποδίδουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα για την αμερικανική πλευρά.

Πριν από λίγες ώρες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε δημοσίως τον Τούρκο ομόλογο του για την αποφυλάκιση του Σερκάν Γκιολγκιέ, εργαζόμενο της ΝΑSA. Ο Τούρκος επιστήμονας, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, είχε συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές στην Αντιόχεια. Ο ίδιος, στην συνέχεια, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 7,5 ετών, με το σκεπτικό ότι είναι μέλος της Οργάνωσης Γκιουλέν.

Αντιμέτωπες με τις πιέσεις της Ουάσιγκτον, ο κ. Γκιολγκιέ αποφυλακίστηκε και τέθηκε σε καθεστώς κατ’οίκον περιορισμού. Ο Ντόναλτ Τραμπ εμφανίζεται σίγουρος ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ο επιστήμονας θα απελευθερωθεί και θα επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Εξελίξεις και στο ζήτημα των S400

Η απελευθέρωση του Τούρκου επιστήμονα δεν αποτελεί το πρώτο θετικό αποτέλεσμα για την αμερικανική διπλωματία στο μέτωπο της Τουρκίας. Και στο ζήτημα των S400 υπάρχουν θετικές εξελίξεις.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του στέλνει ελπιδοφόρα μηνύματα προς τις ΗΠΑ. Ο Χουλουσί Ακάρ προειδοποιεί ότι θα χρειαστεί χρόνος για την τελική παράδοση και εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην χώρα του. Επίσης, αναφέρεται στην σημασία της ειρήνης στα θέματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Επίκειται σημαντική συνάντηση

Στον απόηχο όλων αυτών των εξελίξεων, η Άγκυρα αποδέχεται και ένα άλλο αίτημα των Αμερικανικών. Ο Τούρκος Πρόεδρος ετοιμάζεται να συναντήσει τον κ. Τραμπ στην Ιαπωνία, στο περιθώριο μιας διεθνούς συνόδου. Ο κ. Τραμπ, σε αυτήν την συνάντηση, θα θέσει επί τάπητος τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης του σε πολλά ζητήματα.

Η τουρκική λίρα

Στην σκιά των νέων επιτυχιών της αμερικανικής διπλωματίας και την πορεία εξομάλυνσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, η τουρκική λίρα καταγράφει ανοδική πορεία ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα και κερδίζει έδαφος απέναντι στα ξένα νομίσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Τούρκοι αναλυτές και οικονομολόγοι καταγράφουν τις τελευταίες εξελίξεις με συγκρατημένη αισιοδοξία, τονίζοντας ότι η χώρα τους έχει μετεξελιχθεί σε «απρόβλεπτο παράγοντα» της περιοχής, που ανά πάσα στιγμή ενδέχεται να αλλάξει στρατηγικές, αναλόγως με την τροπή των εξελίξεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση