ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο φερόμενος ως «αρχιτέκτονας» της 11ης Σεπτεμβρίου μπορεί να αποφύγει τη θανατική ποινή

Ορισμένοι συγγενείς των σχεδόν 3.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν άμεσα στις τρομοκρατικές επιθέσεις εξέφρασαν την οργή τους για την προοπτική αυτή

ΠΗΓΗ: Associated Press

Ο φερόμενος ως «αρχιτέκτονας» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και οι συγκατηγορούμενοί του ενδέχεται να μην αντιμετωπίσουν ποτέ τη θανατική ποινή καθώς βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις αρχές.

Η ειδοποίηση που εστάλη σε αρκετές από τις οικογένειες των θυμάτων και η οποία ήρθε στην κατοχή του Associated Press, έρχεται 1,5 χρόνο αφότου οι στρατιωτικοί εισαγγελείς και οι συνήγοροι υπεράσπισης άρχισαν να διερευνούν την επίλυση της υπόθεσης μέσω διαπραγμάτευσης.

Παρά το γεγονός ότι η ποινική δίωξη του Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ και άλλων τεσσάρων που κρατούνται στο κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο στην Κούβα έγινε την πρώτη δεκαετία του 2000, ακόμα δεν έχει οριστεί ημερομηνία δίκης. Ο λόγος οφείλεται στις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι δικηγόροι του, επικαλούμενοι τα τραύματα από τα φερόμενα βασανιστήρια που υπέστησαν από την CIA στη διάρκεια της κράτησής τους από το 2002 ως το 2006.

«Το Γραφείο του επικεφαλής εισαγγελέα διαπραγματεύεται και εξετάζει το ενδεχόμενο σύναψης προδικαστικών συμφωνιών», αναφέρεται στην επιστολή.

Ορισμένοι συγγενείς των σχεδόν 3.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν άμεσα στις τρομοκρατικές επιθέσεις εξέφρασαν την οργή τους για την προοπτική να λήξει η υπόθεση χωρίς ετυμηγορία. Οι στρατιωτικοί εισαγγελείς δεσμεύτηκαν να λάβουν υπόψη τους τις θέσεις του και να τις παρουσιάσουν στις στρατιωτικές αρχές, οι οποίες θα λάβουν την τελική απόφαση για την αποδοχή οποιασδήποτε συμφωνίας απολογίας.

O Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, πράξεις τρομοκρατίας και μαζικές δολοφονίες, ηγήθηκε επιχειρήσεων της Αλ Κάιντα και φέρεται να έχει ομολογήσει την ανάμειξή του σε πολλές από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις τρομοκρατίας της τελευταίας 20ετίας.

AP

Ο Μοχάμεντ ήταν αυτός που παρουσίασε την ιδέα ενός χτυπήματος κατά των Ηνωμένων Πολιτειών στον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν και πήρε από τον ίδιο το «πράσινο φως» για να σχεδιάσει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, κατέληξε η Επιτροπή για την 9/11.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Associated Press

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση