ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο κίνδυνος «ιταλοποίησης» απειλεί και την Ισπανία

Οικονομική στασιμότητα και υψηλό δημόσιο χρέος

Newsroom Κ, Αθήνα

Όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, αρκετοί αναλυτές εξέφρασαν φόβους για την πορεία της Ιταλίας, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια μαστιζόταν από αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης. Όμως, η πραγματικότητα ανέδειξε ακόμη έναν αρνητικό πρωταγωνιστή, την Ισπανία.

Το πέρασμα της πανδημίας από την ιβηρική χερσόνησο προκάλεσε εκτεταμένες φθορές στο «σώμα» της ισπανικής οικονομίας, η οποία εμφανίζει τη μεγαλύτερη ύφεση απ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. εκτίμηση για συνολική ύφεση 12% το 2020).

Εκτός του ΑΕΠ, δυσεπίλυτα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στα δημοσιονομικά μεγέθη. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ να κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα στην ιταλική άτραπο της ασθμαίνουσας ανάπτυξης και του επίμονα υψηλού χρέους.

Κίνδυνος ιταλοποίησης για την Ισπανία

«Η Ισπανία αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο ιταλοποίησης» προειδοποιεί ο Φερνάντο Φερνάντεζ, καθηγητής στο IE Business School της Μαδρίτης. «Η τελευταία κρίση μάς έπληξε δραματικά. Δεν υπάρχει σοβαρή συζήτηση για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Ο κίνδυνος μιας χαμένης ευκαιρίας είναι πολύ υψηλός» σπεύδει να προσθέσει.

Στην ισπανική επικράτεια, η αβεβαιότητα για το μέλλον και η οργή για το παρόν είναι κάτι παραπάνω από διάχυτη, ιδίως ανάμεσα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Άλλωστε, το κόστος δανεισμού των συγκεκριμένων εταιρειών είναι υψηλότερο σε σχέση με την Ιταλία, τη Γερμανία ή τη Γαλλία.

Αρνητικός παράγοντας η κυβέρνηση Σάντσεθ

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η ιβηρική χώρα χρήζει αναμόρφωσης και αναδιάταξης σε αγορά εργασίας, επιχειρηματικούς κλάδους, φορολογική πολιτική κ.α.

Ωστόσο, πόσο εφικτές είναι όλες αυτές οι απαιτούμενες αλλαγές, λαμβάνοντας υπόψη την κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ, η οποία αδυνατεί να προχωρήσει σε μεγάλες και επίπονες μεταρρυθμίσεις, υπό τον φόβο της κατάρρευσης και της προκήρυξης εκλογών.

Επομένως, αρκετοί αναλυτές θέτουν εύστοχα το ερώτημα πώς αυτή η κυβέρνηση θα καταφέρει να υλοποιήσει ριζικές, βαθιές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και την αγορά εργασίας, αποτρέποντας την εξάπλωση του ιού της ιταλοποίησης.

Δηλαδή μιας μακράς περιόδου οικονομικής στασιμότητας και υψηλού δημόσιου χρέους.

Σανίδα σωτηρίας το Ταμείο Ανάκαμψης

Τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία ευελπιστούν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. θα αποτελέσει τον «game changer» για την επανεκκίνηση των εγχώριων οικονομιών. Άλλωστε, οι δύο χώρες αναμένεται να μοιραστούν τα μεγαλύτερα ποσά από τον προϋπολογισμό των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, τίποδα δεν πρέπει να θεωρείται θέσφατο, καθώς αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι αδύνατο να παράσχουν την κατάλληλη ώθηση, δίχως τη λήψη και επιπλέον πρωτοβουλιών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Το μετέωρο βήμα του Χάρη

«Η ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο δεν είναι "αναξιόπιστο πολιτικό στερότυπο". ΟΙ καταξιωμένοι διεθνώς ...»
Πέτρος Θ. Παντελίδης  |  21:17

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Εκρήξεις στο Άκκουγιου

Εκρήξεις στο Άκκουγιου

Υλικές ζημιές σε κτίρια και εγκαταστάσεις που γειτνιάζουν με τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας
Του Νίκου Στέλγια
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Δυναμικό ξεκίνημα Μπάιντεν

Δυναμικό ξεκίνημα Μπάιντεν

Με σειρά προεδρικών διαταγμάτων ξηλώνει την κληρονομιά Τραμπ. Η πρώτη δέσμη θα υπογραφεί αμέσως μετά την αυριανή ορκωμοσία. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΚΟΣΜΟΣ