ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:49
 

Ο κορωνοϊός αλλάζει το τουρκικό πολιτικό τοπίο

Πέφτουν τα ποσοστά του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η αντίδραση της κυβέρνησης στην κρίση του κορωνοϊού ενδέχεται να μεταβάλει τις ισορροπίες στην τουρκική πολιτική σκηνή, αλλάζοντας τα ποσοστά των τουρκικών πολιτικών κομμάτων και δημιουργώντας νέα δεδομένα, δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία.

Στη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η «MAK Consulting Group», το 63% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στην κρίση του νέου ιού. Η εταιρία MAK επισημαίνει ότι αυτή η στήριξη ήταν ελαφρώς υψηλότερη στις πρώτες ημέρες της πανδημίας. Ωστόσο παρατεταμένη διαδικασία προκαλεί πλέον ανησυχία στην τουρκική κοινωνία.

Οι ερωτηθέντες στην δημοσκόπηση δήλωσαν ότι η κυβέρνηση έχει πράξει ορθά όσον αφορά την παροχή μασκών στους πολίτες, ενώ το μεγαλύτερο λάθος που έκανε η κυβέρνηση είναι η απαγόρευση της συλλογής βοήθειας από τους δήμους.

Συνολικά, το 26% δήλωσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την ορθή πορεία όσον αφορά την παροχή δωρεάν θεραπείας. Το 18% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τα βήματα που έγιναν στην οικονομία και το 14% υποστηρίζει τους χειρισμούς και τις τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας ως την καλύτερη πτυχή της απόδοσης της κυβέρνησης.

Όταν ερωτήθηκαν οι πολίτες το αν πιστεύουν ότι θα υπάρξει κρίση στη χώρα μετά την πανδημία του κορωνοϊού, το 41 τοις εκατό δήλωσε «Ναι», το 43 τοις εκατό απάντησε «Όχι» και το 16 τοις εκατό ήταν αναποφάσιστο ή δεν απάντησε.

Παράλληλα με την έρευνα της ΜΑΚ, η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση προχώρησε σε μια ξεχωριστή σφυγμομέτρηση για την καταγραφή των πολιτικών επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού.

Πέφτουν τα ποσοστά του ΑΚΡ

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Τζουμχουριγιέτ, το 59,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το οικονομικό πακέτο της κυβέρνησης είναι ανεπαρκές, ενώ το 10,2% δηλώνει ότι είναι επαρκές. Συνολικά το 30,5% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το 39,2% του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), ανέφερε ότι το οικονομικό πακέτο ήταν ανεπαρκές.

Τέλος, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση της εταιρίας Metropoll, το ποσοστό του ΑΚΡ έχει οπισθοχωρήσει στο 33,7% και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο 17,7%. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν ξεπερνούν το εκλογικό μέτρο του 10% και σε περίπτωση εκλογών παραμένουν εκτός του κοινοβουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  15:44

Να μην πέσουμε στην παγίδα

«Συμφωνώ απόλυτα αλλά....... Οι παίχτες είναι πολλοί και τα συμφέροντα συγκρούονται παντού και είναι ...»
Eleftherios Solomou  |  00:46

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X