ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Μπάιντεν και η εκστρατεία του 2024

Περιμένοντας τις μεγάλες αποφάσεις

ΠΗΓΗ: Associated Press

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει –σχεδόν– ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος, αλλά βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα: Ποιος θα διευθύνει την καμπάνια; Πού θα εδρεύει; Πότε θα το επισημοποιήσει τελικά;

Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν έλεγαν εδώ και καιρό ότι σκόπευε να περιμένει έως και μετά τον Μάρτιο, μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη περίοδος συγκέντρωσης προεκλογικών δωρεών του έτους. Αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια διαχείρισης των προσδοκιών, επειδή πολλοί δωρητές –που φάνηκαν γενναιόδωροι με τους στόχους των Δημοκρατικών κατά τη διάρκεια των εκλογών του περασμένου φθινοπώρου– αναζητούσαν ένα διάλειμμα.

Αλλά μια τέτοια ανακοίνωση δεν επίκειται ούτε τώρα, επιμένουν οι σύμβουλοι Μπάιντεν, και πιθανότατα δεν θα γίνει τουλάχιστον μέχρι να επιστρέψει ο Αμερικανός πρόεδρος από το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ιρλανδία στα μέσα Απριλίου.

Με το… πάσο του

Προχωρώντας με το… πάσο του, ενδέχεται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του και τα σχόλια σχετικά με την ηλικία του – ο 80χρονος πρόεδρος θα είναι 86 ετών πριν από το τέλος μιας ενδεχόμενης δεύτερης θητείας. Σημαίνει επίσης ότι ο Μπάιντεν δεν θα παρασυρθεί από την πίεση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει την εκστρατεία του για το 2024, ή άλλων κορυφαίων Ρεπουμπλικανών που ενδέχεται να μπουν στην κούρσα, όπως ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις ή ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

«Εχει κερδίσει την πολυτέλεια να προχωρεί με το δικό του χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Μπραντ Μπάνον, στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών στην Ουάσιγκτον. «Οσο περισσότερο μπορέσει να μείνει επικεντρωμένος στα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο και λιγότερο στην προεκλογική αναταραχή, τόσο καλύτερα θα είναι».

Τούτου λεχθέντος, οι βοηθοί του Μπάιντεν έχουν υπόψη τους ότι ο Τραμπ έχει παραπεμφθεί σε δίκη για τον ρόλο του στην καταβολή χρημάτων προς εξαγορά της σιωπής της Στόρμι Ντάνιελς και λένε ότι ο Μπάιντεν θα επιδιώξει να προβεί στην ανακοίνωσή του σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο δεν θα μοιράζεται τα φώτα της δημοσιότητας με τον άνθρωπο τον οποίο νίκησε στις εκλογές του 2020.

Ο στενός πολιτικός κύκλος του Μπάιντεν είναι έτοιμος να αρχίσει να εκτελεί τη στρατηγική της εκστρατείας από την πρώτη ημέρα και δεν βλέπει κανένα μειονέκτημα στο να πάρει ο πρόεδρος τον χρόνο του. Ο Μπάιντεν δεν αντιμετωπίζει κανέναν σημαντικό Δημοκρατικό αντίπαλο για το χρίσμα. Η γκουρού της αυτοβοήθειας Μαριάν Ουίλιαμσον είναι η μοναδική διεκδικήτρια αυτή τη στιγμή στην προκριματική κούρσα.

©Shutterstock

Στον Μπάιντεν εναπόκειται επίσης να αποφασίσει πού θα πραγματοποιηθεί το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών του επόμενου έτους, μεταξύ των τριών πόλεων που είναι υποψήφιες, της Ατλάντα, του Σικάγο και της Νέας Υόρκης. Αλλά με τις υλικοτεχνικές βάσεις να έχουν ως επί το πλείστον τεθεί, δεν υπάρχει μεγάλη πίεση για την απόφαση αυτή μέχρι ο πρόεδρος να είναι έτοιμος για μια τέτοια ανακοίνωση, λένε οι διοργανωτές.

Μεγάλο μέρος της προσπάθειας επανεκλογής θα διεξαχθεί από τον Λευκό Οίκο, όπου αναμένεται να παραμείνουν οι πιο υψηλόβαθμοι σύμβουλοι του Μπάιντεν. Παρ’ όλα αυτά, ο διευθυντής της εκστρατείας και το κορυφαίο προσωπικό θα είναι υπεύθυνοι για τη συγκέντρωση τεράστιων χρηματικών ποσών, την προσέγγιση εκατομμυρίων ψηφοφόρων και την προβολή του Μπάιντεν «πόρτα – πόρτα» και στο διαδίκτυο, ενώ ο ίδιος θα εξακολουθεί να είναι απασχολημένος με τη διακυβέρνηση.

Κορυφαίος σύμβουλος του Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει για μια πιθανή εκστρατεία επανεκλογής που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, σημείωσε ότι η υποψηφιότητα του Μπάιντεν το 2020 ήταν ένα εγχείρημα ύψους 1,7 δισ. δολαρίων και ότι η προσπάθεια αυτή τη φορά θα είναι μεγαλύτερη. Ο σύμβουλος είπε ότι ένα από τα «κλειδιά» θα είναι η εξεύρεση φωνών εκτός Ουάσινγκτον που μπορούν να διαδώσουν το μήνυμα της εκστρατείας, σε μιαν εποχή κατά την οποία πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την πίστη τους σε οτιδήποτε πολιτικό.

Αλλο το 2020, άλλο το 2024

Οι σύμβουλοι και οι σύμμαχοι συζητούν πώς θα δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή για τον προεκλογικό αγώνα του 2024. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές από το 2020 για τον Μπάιντεν, ο αγώνας του οποίου τότε διεξήχθη ενώ η χώρα ήταν σε μεγάλο βαθμό αποκλεισμένη από την πανδημία της COVID-19.

Το πολιτικό περιβάλλον είναι επίσης διαφορετικό, καθώς οι τεχνολογικές και πολιτισμικές αλλαγές συνεχίζουν να μεταμορφώνουν τον τρόπο επικοινωνίας των ανθρώπων. Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν ετοιμάζουν ένα νέο μοντέλο προεκλογικής εκστρατείας που ταιριάζει στη στιγμή για να ενεργοποιήσει τη βάση του και να εντοπίσει και να προσεταιριστεί τις ομάδες που μπορεί να πειστούν – ουσιαστικά μια προσαρμοσμένη επικοινωνιακή στρατηγική για κάθε ψηφοφόρο-στόχο.

Η επιλογή της έδρας της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν έχει περιοριστεί στη Φιλαδέλφεια, όπως το 2020, και στο Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, όπου βρίσκεται το σπίτι του και όπου ο πρόεδρος περνάει πολλά Σαββατοκύριακα. Ενώ ο Μπάιντεν τείνει να προτιμά το Ντέλαγουερ για όλα τα θέματα, ορισμένοι κορυφαίοι Δημοκρατικοί ανησυχούν ότι η προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων της εκστρατείας στο Ουίλμινγκτον θα είναι δύσκολη.

Ο Μπάιντεν περίμενε εβδομάδες μετά την έναρξη της εκστρατείας του 2020 για να ανακοινώσει ότι είχε καταλήξει στη Φιλαδέλφεια.

Ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας

Πιο δύσκολη ήταν η πλήρωση της θέσης του διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας. Ορισμένοι δυνητικοί υποψήφιοι τη θεωρούν άχαρη εργασία, με ιδιαίτερα μεγάλο μέρος της λήψης αποφάσεων να περιορίζεται στον Λευκό Οίκο. Η Τζεν Ο’Μάλεϊ Ντίλον, υπεύθυνη της εκστρατείας του Μπάιντεν για το 2020, είναι τώρα αναπληρώτρια προσωπάρχης του Λευκού Οίκου και σχεδιάζει να παραμείνει στη θέση της.

Μεταξύ αυτών που βρίσκονται στη λίστα είναι η Τζούλι Τσάβεζ Ροντρίγκεζ, διευθύντρια του Γραφείου Διακυβερνητικών Υποθέσεων του Λευκού Οίκου και αναπληρώτρια υπεύθυνη της εκστρατείας του Μπάιντεν για το 2020, και ο Σαμ Κορνέιλ, εκτελεστικός διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών. Εχει αναφερθεί και ο Κουέντιν Φουλκς, διευθυντής της εκστρατείας για την επανεκλογή του γερουσιαστή της Τζόρτζια, Ραφαέλ Ουόρνοκ, το περασμένο φθινόπωρο.

Ο Μπάιντεν οδήγησε τους Δημοκρατικούς σε μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη επίδοση στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, προτρέποντας τους ψηφοφόρους να απορρίψουν τους «ακραίους» οπαδούς του «Make America Great Again» του Τραμπ. Ετσι, η προσέλκυση ενός αουτσάιντερ που διεξήγαγε επιτυχημένες εκστρατείες των Δημοκρατικών το περασμένο φθινόπωρο είναι μια πιθανότητα. Αλλά οι ηγέτες του κόμματος αναγνωρίζουν ότι η είσοδος στον στενό εσωτερικό κύκλο του Μπάιντεν υπήρξε κατά καιρούς πρόκληση.

©Associated Press

Εξαίρεση αποτελεί η Ο’Μάλεϊ Ντίλον, η οποία εισήλθε προς τα τέλη του 2020 στην ομάδα του Μπάιντεν, αφού ηγήθηκε της αποτυχημένης προεδρικής υποψηφιότητας του πρώην βουλευτή του Τέξας, Μπέτο Ο’Ρουρκ.

Ο Τραμπ δεν έχει ορίσει διευθυντή εκστρατείας παρά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του πριν από μήνες. 

Οι υπόλοιποι, όμως, δεν περιμένουν για να στελεχώσουν το επιτελείο τους. Η Ρεπουμπλικανή Νίκι Χέιλι, πρέσβειρα του Τραμπ στον ΟΗΕ και πρώην κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας, επέλεξε την Μπέτσι Ανκνεϊ, εκτελεστική διευθύντρια της επιτροπής πολιτικής δράσης Stand for America της Χέιλι, για να διαχειριστεί την προεδρική της εκστρατεία. Το PAC, που συνδέεται με τον ΝτεΣάντις, έφερε τον πρώην σύμβουλο του Τραμπ, Ματ Ουόλκινγκ, και τον Τζεφ Ρόου, τον αρχιτέκτονα της προεδρικής εκστρατείας του γερουσιαστή του Τέξας, Τεντ Κρουζ, το 2016 και τον Ρεπουμπλικάνο Γκλεν Γιάνγκιν, που κέρδισε την εκστρατεία για κυβερνήτης της Βιρτζίνια το 2021.

Νέα υποψηφιότητα… με το σταγονόμετρο

Ακόμα και με τα ερωτήματα σχετικά με τη δομή της εκστρατείας του αναπάντητα, διαμορφώνεται το περίγραμμα της προώθησης του Μπάιντεν προς τους ψηφοφόρους.

Από την ομιλία για την Κατάσταση της Ενωσης τον Φεβρουάριο μέχρι τις ομιλίες προς τους δωρητές, ο πρόεδρος έχει αρχίσει να λέει ότι οι Αμερικανοί πρέπει να τον αφήσουν να «τελειώσει τη δουλειά» που ξεκίνησε. Εχει επίσης προσπαθήσει να διαμορφώσει την κούρσα ως μια επιλογή μεταξύ του ιδίου και των «Ρεπουμπλικανών MAGA», οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, θα υπονομεύσουν τις βασικές αξίες του έθνους.

Ο Μπάιντεν έχει περάσει τους τελευταίους μήνες ταξιδεύοντας για να προωθήσει αυτά που θεωρεί βασικά πολιτικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένου ενός διακομματικού πακέτου δημόσιων έργων, και σχεδιάζει περισσότερα για το μέλλον. Αυτό θα του επέτρεπε να χρησιμοποιήσει αυτό το έτος για να δοκιμάσει τα πολιτικά μηνύματα που μπορούν να έχουν καλύτερη απήχηση το 2024, δήλωσαν οι συνεργάτες του.

«Δεν πρόκειται να κερδίσει ή να χάσει την επανεκλογή του με βάση το τι θα συμβεί στην προεκλογική του εκστρατεία», προέβλεψε ο Μπραντ Μπάνον. «Θα την κερδίσει με βάση την απόδοσή του ως προέδρου και την επίδοση του αντιπάλου του, όποιος κι αν είναι αυτός».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Associated Press

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι επικρίσεις κατά του Γάλλου προέδρου μετατράπηκαν από ψίθυροι σε ανοιχτές δηλώσεις δυσαρέσκειας από τους ίδιους του τούς ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ