ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Μπλίνκεν ανέβαλε το ταξίδι στο Πεκίνο λόγω του «κατασκοπευτικού μπαλονιού»

Το Πεντάγωνο επιστράτευσε αεροσκάφη και εξέτασε το ενδεχόμενο να καταρρίψει το αερόστατο, είπαν οι αξιωματούχοι που επικαλείται η WSJ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, αναβάλει «επ’ αόριστον» την επίσκεψή του στην Κίνα ύστερα από τον εντοπισμό κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

«Έχουμε λάβει γνώση της ανακοίνωσης στην οποία η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας εκφράζει την λύπη της, αλλά η παρουσία αυτού του μπαλονιού στον εναέριο χώρο μας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας μας καθώς και του διεθνούς δικαίου και είναι απαράδεκτο που συνέβη κάτι τέτοιο», είπε ο αξιωματούχος σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για να ταξιδέψει ο υπουργός Μπλίνκεν στην Κίνα στην παρούσα φάση», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Πηγή Reuters

Η ίδια πηγή ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για αναβολή και ότι ο Μπλίνκεν σχεδιάζει να ταξιδέψει «με την πρώτη κατάλληλη ευκαιρία», όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ο ίδιος ενημέρωσε τον Κινέζο ομόλογό του ότι δεν θα ταξιδέψει».

Ο Μπλίνκεν δεν ήθελε το περιστατικό αυτό να κυριαρχήσει στην ατζέντα των συναντήσεών του με Κινέζους αξιωματούχους, ανέφερε το ABC News, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Το μπαλόνι, που χαρακτηρίστηκε «αερόστατο αναγνωριστικών πτήσεων» από Αμερικανούς αξιωματούχους, περιφερόταν πάνω από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, περνώντας από τη Μοντάνα, αφού προηγουμένως είχε διασχίσει τον εναέριο χώρο πάνω από τις Αλεούτιες Νήσους της Αλάσκας και τον Καναδά.

Το Πεντάγωνο επιστράτευσε αεροσκάφη και εξέτασε το ενδεχόμενο να καταρρίψει το αερόστατο, είπαν οι αξιωματούχοι που επικαλείται η WSJ, αν και δεν τελικώς δεν έδωσε την εντολή λόγω ανησυχιών ότι τα συντρίμμια θα αποτελούσαν κίνδυνο για τους ανθρώπους στο έδαφος.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε ότι το μπαλόνι ήταν κατασκοπευτικό όχημα και ισχυρίστηκε πως στην πραγματικότητα ήταν ένα αερόστατο που είχε σχεδιαστεί για μετεωρολογική μελέτη και είχε εκτραπεί από την πορεία του. «Η Κίνα θα διατηρήσει την επικοινωνία με τις ΗΠΑ για να χειριστεί σωστά την απροσδόκητη κατάσταση» ανέφερε σύντομη ανακοίνωση του υπουργείου.

Πηγή: Wall Street Journal

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση