ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Ο Πούτιν είναι βλάκας», λένε Ρώσοι στρατιώτες

Περιγράφουν με οργή την καταρράκωση ηθικού και τις ελλείψεις εξοπλισμού

ΓΙΟΥΣΟΥΡ ΑΛ ΧΛΟΥ / THE NEW YORK TIMES

Η ουκρανική πρωτεύουσα επρόκειτο να πέσει μέσα σε λίγες ημέρες. Τα τακτικά σφάλματα του προέδρου Πούτιν και η επίμονη ουκρανική αντίσταση ανέτρεψαν τα σχέδια του ρωσικού επιτελείου.

Από τα χαρακώματα στην περιοχή της Μπούτσα, προαστίου δυτικά του Κιέβου, Ρώσοι στρατιώτες παρέβησαν τις διαταγές τους πραγματοποιώντας απαγορευμένες τηλεφωνικές κλήσεις από τα προσωπικά τους κινητά προς συζύγους, γονείς και φίλους.

Το περιεχόμενο των κλήσεων αυτών παρακολουθούσαν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες. «Γαμώτο. Έχει πτώματα παντού πάνω στον δρόμο». «Ουδείς μας είπε ότι πάμε στον πόλεμο. Μας προειδοποίησαν μόνο μία μέρα προτού φύγουμε». «Αυτοί οι μπάσταρδοι δεν μας είπαν τίποτα». «Θάβουμε τον έναν άνδρα μετά τον άλλον. Είναι εφιάλτης». «Τους συλλάβαμε, τους γδύσαμε και ελέγξαμε όλα τα ρούχα τους. Μετά έπρεπε να αποφασίσουμε αν θα τους αφήσουμε να φύγουν. Αν τους αφήναμε, θα πρόδιδαν τις θέσεις μας. Ετσι αποφασίσαμε να τους εκτελέσουμε στο δάσος».

«Έχω σιχαθεί αυτό το συμβόλαιο. Από την άλλη, πού αλλού θα μπορούσα να κερδίσω τόσα χρήματα;». «Τι είδους τηλεόραση θες; LG ή Samsung;» είναι μερικές από τις φράσεις που ακούγονται.

Εξίσου μεγάλη απόγνωση προδίδουν οι Ρώσοι συγγενείς στις ίδιες κλήσεις: «Όλες οι μεγάλες μάρκες έχουν φύγει. Δεν πουλάνε κάρτες γραφικών, λογισμικά ή iPhone. Είναι τελείως σκατά. Δεν υπάρχει καν Coca-Cola».

Τις κλήσεις πραγματοποίησαν δεκάδες άνδρες μονάδων αλεξιπτωτιστών και μέλη της ρωσικής εθνοφρουράς, ενώ οι συζητήσεις ποικίλλουν, θίγοντας θέματα καθημερινότητας αλλά και ασκώντας οξύτατη κριτική κατά του Κρεμλίνου και της στρατιωτικής διοίκησης.

Οι στρατιώτες περιγράφουν καταρράκωση του ηθικού και μεγάλες ελλείψεις εξοπλισμού, εκφράζοντας την οργή τους για τα ψέματα του επιτελείου όσον αφορά την αποστολή τους. «Ο Πούτιν έκανε τραγικό λάθος, είναι βλάκας», λέει στη μητέρα του ένας νεαρός εθελοντής.

Υπαξιωματικοί ακούγονται να παραπονούνται για επιχειρησιακά σφάλματα, ενώ άλλοι παραδέχονται ότι έχουν προβεί σε εκτελέσεις αιχμαλώτων και σε λαφυραγώγηση ουκρανικών κατοικιών και επιχειρήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση