ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:42
 

Ο πρόεδρος Τραμπ «απειλεί» εκ νέου την Κίνα

Απαίτηση ΗΠΑ για αύξηση των πωλήσεων αμερικανικών αγροτικών προϊόντων στο Πεκίνο

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σε μια ατελέσφορη συνάντηση τεσσάρων ωρών περιορίστηκε την Τετάρτη (31/07/2019), η επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, μετά το αδιέξοδο στο οποίο είχαν περιέλθει πριν από δύο μήνες. Συνοδεύθηκε όμως και από εκατέρωθεν πικρόχολα σχόλια, καθώς για μία ακόμη φορά οι δύο πλευρές επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί το Πεκίνο ότι παρεμποδίζει την πρόοδο στις συνομιλίες και το Πεκίνο απαντά ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να ασκήσει τη μέγιστη πίεση. Το Πεκίνο, πάντως, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές» και ανέφερε πως ο επόμενος γύρος συνομιλιών θα γίνει τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ.

Οι προσδοκίες από την συνάντηση ήταν έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα περιορισμένες, καθώς είχε προηγηθεί tweet του Αμερικανού προέδρου που απειλούσε την Κίνα ότι «θα έχει τη χείριστη έκβαση εάν συνεχίσει έτσι». Δήλωσε, άλλωστε, πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις» ότι η Κίνα προτίθεται να υλοποιήσει την υπόσχεσή της να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων και άφησε να εννοηθεί πως το Πεκίνο δεν διαπραγματεύεται με καλή πίστη. Το επίσημο όργανο της κινεζικής ηγεσίας, η εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία», σχολίασε σε κύριο άρθρο πως η αμερικανική πλευρά ξεχνά την υπόσχεσή της για «συνομιλίες επί ίσοις όροις και με αμοιβαίο σεβασμό». Αντικρούοντας, άλλωστε, τις μομφές του Αμερικανού προέδρου, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσουνγίνγκ, τόνισε πως τα σχόλιά του της προκάλεσαν γέλια και κάλεσε τις ΗΠΑ να επιδείξουν «ειλικρίνεια» και «ακεραιότητα». Και πρόσθεσε πως «είναι σαν να ζητείτε από κάποιον άλλο να πάρει το φάρμακο που χρειάζεται για τη δική σας ασθένεια».

Ενώ μετέβαινε στη Σαγκάη για τις συνομιλίες, η αμερικανική διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Αμερικανό διαπραγματευτή για θέματα Εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, είχε εκφράσει την ελπίδα πως η Κίνα θα δεσμευτεί να αγοράσει συγκεκριμένο όγκο αμερικανικών αγροτικών προϊόντων. Μετά την κατάρρευση των διμερών επαφών τον Μάιο, η Κίνα είχε πράγματι μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων. Σύμφωνα, πάντως, με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας «Ξιν Χουά», από τη στιγμή που αναθερμάνθηκαν οι ελπίδες για πρόοδο στον νέο γύρο συνομιλιών, οι κινεζικές εταιρείες εισάγουν και πάλι από τις ΗΠΑ σόγια, μπαμπάκι, χοιρινό κρέας και σόργο σε σημαντικές ποσότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ περιμένει από όλα τα κράτη να σέβονται το διεθνές δίκαιο

«Ακόμη μια κοτούλα μίλησε. Έχεις κότσια κύριε, δείξε τα, αν όχι πήγαινα στο κοτέτσι σου!!! »
ΑΚΑ  |  08:53

Άρθρο Τσαβούσογλου στους NYT: Γιατί η Τουρκία πολεμά στη Συρία

«Για τον Τσαβούσογλου όσοι αντιτίθενται στα σχέδια της Τουρκίας είναι τρομοκράτες. Τώρα πρόσθεσαν στη ...»
ΑΚΑ  |  08:51

Τραμπ: Υπάρχει συναίνεση για αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία

«H ξανθή κότα που πιστεύει ότι είναι πετεινός! »
ΑΚΑ  |  08:49

Σύλληψη τριών προσώπων για απάτη με άστεγους

«Ποιό κόμμα στήριξε από την αρχή το ΕνΕργώ? »
ΑΚΑ  |  08:47

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X