ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Σι στη Μόσχα: Οι «αγαπημένοι φίλοι», η «ζήλια» του Πούτιν και το ειρηνευτικό σχέδιο

Οι δύο ηγέτες, κατά την τριήμερη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, θα συζητήσουν το κινεζικό σχέδιο ειρήνευσης στην Ουκρανία, αλλά και θα εμβαθύνουν τις ήδη στενές σχέσεις Μόσχας-Πεκίνου

ΠΗΓΗ: Reuters

Δεκτός στο Κρεμλίνο, αρχικά ανεπισήμως, όπως μεταδίδει το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, έγινε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος από τον Ρώσο ομόλογό του, σε μια επίσκεψη που έχει δημιουργήσει πλείστες όσες προσδοκίες για τη ρωσική πλευρά και ισάριθμες ανησυχίες στη Δύση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλεσε «αγαπημένο φίλο» τον Σι Τζινπίνγκ, με τον Κινέζο πρόεδρο, ανταποδίδοντας τον χαρακτηρισμό, να τονίζει ότι Κίνα και Ρωσία οφείλουν να έχουν στενούς δεσμούς μεταξύ τους. Εξάλλου, μία από τις πρώτες δηλώσεις του Σι, πατώντας το πόδι του σε ρωσικό έδαφος, ήταν ότι αναμένει εμβάθυνση των ήδη στενών σχέσεων Μόσχας-Πεκίνου.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε στο Κινέζο ομόλογό του ότι έχει ενημερωθεί για τις προτάσεις του Πεκίνου για ειρήνευση στην Ουκρανία και ότι, μάλιστα, τις έχει δει με τον δέοντα σεβασμό.

Την ίδια στιγμή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ως οικοδεσπότης, δήλωσε ότι «κάπως ζηλεύει» την ταχεία ανάπτυξη της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες.

«Η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ενίσχυση του κράτους. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό απ’ ό,τι σε πολλές άλλες χώρες», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Τιμητικό άγημα κατά την άφιξη του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα. (©Reuters)

Ως απάντηση, ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι γνωρίζει ότι το 2024 είναι εκλογική χρονιά για τη Ρωσία και ότι είναι πεπεισμένος ότι ο Ρώσος πρόεδρος απολαύει της στήριξης της ρωσικού λαού.

«Χάρη στην ισχυρή ηγεσία σας, η Ρωσία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην επίτευξη της ευημερίας της χώρας τα τελευταία χρόνια. Είμαι βέβαιος ότι ο ρωσικός λαός θα υποστηρίξει σθεναρά τις καλές σας προσπάθειες».

Ταυτόχρονα, ο Κινέζος ηγέτης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ρωσίας για την υποστήριξή του στο Πεκίνο.

Η Ρωσία παρουσιάζει το ταξίδι του Σι, το πρώτο του από τότε που εξασφάλισε μια πρωτόγνωρη τρίτη θητεία αυτό τον μήνα, ως απόδειξη ότι έχει έναν ισχυρό φίλο έτοιμο να σταθεί στο πλευρό της απέναντι σε μια εχθρική Δύση, την οποία κατηγορεί ότι προσπαθεί να απομονώσει και οδηγήσει τη Μόσχα στην ήττα.
«Μπορούμε να αισθανθούμε ότι το γεωπολιτικό τοπίο υφίσταται δραστικές αλλαγές», δήλωσε ο Πούτιν σε άρθρο του στην κινεζική εφημερίδα People’s Daily που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι έχει μεγάλες ελπίδες για την επίσκεψη του «παλιού καλού φίλου» του.

Για τον Σι, η επίσκεψη αποτελεί διπλωματική ακροβασία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους είναι βαθιά επιφυλακτικοί για τα κίνητρα της Κίνας, σημειώνοντας ότι αρνήθηκε να καταδικάσει τη Ρωσία και της παρείχε οικονομική σανίδα σωτηρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση