ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Ζελένσκι προσκάλεσε τον Σι Τζινπίνγκ στην Ουκρανία

«Είμαστε έτοιμοι να τον υποδεχθούμε εδώ. Θέλω να του μιλήσω», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο Associated Press

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσκάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ να επισκεφθεί την Ουκρανία, σύμφωνα με το Associated Press.

«Είμαστε έτοιμοι να τον υποδεχθούμε εδώ. Θέλω να του μιλήσω», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο πρακτορείο.

Ο Σι δεν έχει συνομιλήσει με τον Ζελένσκι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 αλλά η Κίνα έδωσε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα ένα σχέδιο 12 σημείων για «πολιτική επίλυση της κρίσης».

Ο Σι συζήτησε για τον πόλεμο με τον «αγαπημένο του φίλο» – όπως τον χαρακτήρισε – Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Μόσχα την προηγούμενη εβδομάδα, παρ’ όλο που δεν φάνηκε να σημειώνεται κάποια πρόοδος στις συνομιλίες σε ό,τι αφορά τον τερματισμό του πολέμου.

Το σχέδιο της Κίνας και ο σκεπτικισμός των ΗΠΑ

Το σχέδιο του Πεκίνου συμπεριλαμβάνει μια έκκληση για αποκλιμάκωση και – σε δεύτερο επίπεδο – κατάπαυση του πυρός.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντως αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την εν λόγω πρόταση, δεδομένου ότι η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι μια κατάπαυση του πυρός στην παρούσα φάση θα κατοχύρωνε τις εδαφικές νίκες της Ρωσίας και θα έδινε περισσότερο χρόνο στον στρατό του Πούτιν να ανασυνταχθεί.

Η Ουκρανία από την πλευρά της χαιρέτισε τη διπλωματική ανάμειξη της Κίνας αλλά ο Ζελένσκι είπε πως θα εξετάσει τους όποιους ειρηνευτικούς διακανονισμούς μόνο εάν τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρήσουν από τα ουκρανικά εδάφη.

 

Πηγή: Reuters, Associated Press

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση