ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Ζελένσκι στο Κογκρέσο

Η ιστορική ομιλία του Ουκρανού Προέδρου στην Ουάσιγκτον στη πιο κρίσιμη καμπή του πολέμου

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Ο Βολομίντιρ Ζελένσκι σχεδόν απροειδοποίητα επισκέφθηκε τις ΗΠΑ στο πρώτο του ταξίδι εκτός Ουκρανίας από την αρχή του πολέμου. Πριν την συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την, ιστορική, ομιλία του στο Κογκρέσο ο Ουκρανός Πρόεδρος είχε βρεθεί στη πρώτη γραμμή του μετώπου στο Μπαχμούτ -στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα ηγεσίας στη κρίσιμη, για την έκβαση των εξελίξεων στην επαρχία του Ντονμπάς, μάχη που δίνουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Το ταξίδι Ζελένσκι στις ΗΠΑ έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή για τον πόλεμο στην Ουκρανία και παραπέμπει, σημειολογικά και ιστορικά, στην ομιλία Τσόρτσιλ στο Κογκρέσο, τρεις μόλις εβδομάδες μετά την επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ το 1941. Και στην ομιλία Ζελένσκι οι ιστορικές αναφορές με φόντο τις ΗΠΑ στον Β’ ΠΠ ήταν εξάλλου παρούσες. Από το Saratoga μέχρι τους περικυκλωμένους Αμερικανούς, τα Χριστούγεννα του 1944, στις Αρδέννες.

Η διελκυστίνδα με Μπάιντεν

Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε τις ΗΠΑ ενώ οι τελευταίες στέλνουν ακόμη ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας το οποίο περιέχει και το υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας Patriot και σε μια συγκυρία που οι συγκρούσεις σταθεροποίησης στο μέτωπο του Ντονμπάς -με επίκεντρο το Μπαχμούτ- πιέζουν την Ουκρανία. Φυσικά ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε να ρίξει στο τραπέζι το κρίσιμο ερώτημα στον Ουκρανό ομόλογό του: «Υπό ποιες συνθήκες θα διαπραγματεύονταν μια ειρήνη». Η απάντηση πρέπει να θεωρείται δεδομένη μεταξύ των αναλυτών του Ουκρανικού για έναν τύπο που επέδειξε τόση μεγάλη ηγεσία μετά από 300 και πλέον ημέρες πολέμου. Ο Ζελένσκι επιμένει στο ζήτημα της απελευθέρωσης των ουκρανικών εδαφών, τονίζοντας πάντα εμφατικά πως η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει επί του εδάφους την Ρωσία και να απελυθερώσει όλα της τα εδάφη. Η εν λόγω επιμονή -δίκαιη επί της αρχής για το Κίεβο- δείχνει να δημιουργεί ρίξεις εντός του αμερικανικού πολιτικού σκηνικού με πολλές φωνές να κάνουν λόγο για μείωση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και πιέσεις προς την κατεύθυνση των συνομιλιών.

Τι να αναμένουμε

Τρεις εξελίξεις θα κρίνουν την συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία το πρώτο δίμηνο του 2023:

  • To αν η Ρωσία θα καταλάβει το Μπαχμούτ προκειμένου να σταθεροποιήσει τις απειλές των ουκρανικών αντεπιθέσεων στις επαρχίες του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) και θα διασφαλίσει το μέτωπο της μετά την απώλεια της Χερσώνας
  • Το αν θα υπάρξει μια αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρωσικών βομβαρδισμών στις κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας. Εξέλιξη που πρέπει να ιδωθεί, συνδυαστικά, με το σενάριο μιας νέας προσπάθειας επίθεσης στο Κίεβο προκειμένου η Ουκρανία να δεσμεύσει για την άμυνά της δυνάμεις σε αυτό το μέτωπο
  • Το πως η Ουκρανία θα σταθμίσει τις νέες της επιθετικές πρωτοβουλίες. Αν πχ η Κριμαία υπάρξει αντικείμενο επικέντρωσης μιας νέας επιθετικής πρωτοβουλίας τότε ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκτά νέο ενδιαφέρον και φυσικά δυναμική συνέχισης/παράτασης για το σύνολο του έτους.
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση