ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

OHE: H πανδημία δεν είναι «λευκή επιταγή» για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης πρέπει να είναι απαραίτητα και ανάλογα», πρόσθεσε, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία για την υιοθέτηση από ορισμένες χώρες απεριόριστων εξουσιών έκτακτης ανάγκης».

Newsroom Κ, Αθήνα

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν πρέπει να αποτελεί «λευκή επιταγή» προκειμένου να καταπατηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, προειδοποίησε σήμερα η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, επικρίνοντας τις «απεριόριστες εξουσίες» που έχουν υιοθετήσει ορισμένες χώρες.

«Μέτρα έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι απαραίτητα προκειμένου να ανταποκριθούμε σε αυτή την έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας. Αλλά μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν είναι μια λευκή επιταγή ώστε να αγνοήσουμε τις υποχρεώσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε η Μπατσελέτ με την ευκαιρία μιας διαδικτυακής --της πρώτης στην ιστορία του-- συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

«Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης πρέπει να είναι απαραίτητα και ανάλογα», πρόσθεσε, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία για την υιοθέτηση από ορισμένες χώρες απεριόριστων εξουσιών έκτακτης ανάγκης».

Απέναντι στην πανδημία, που έχει προκαλέσει σχεδόν 100.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο μετά την εμφάνισή της τον Δεκέμβριο στην Κίνα, πολλές χώρες έλαβαν έκτακτα μέτρα, όπως στην Ουγγαρία όπου πλήρεις εξουσίες αποδόθηκαν στον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν προκειμένου να νομοθετεί με διατάγματα στο πλαίσιο μιας απροσδιόριστης διάρκειας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιδημία χρησιμοποιείται προκειμένου να δικαιολογήσει κατασταλτικές αλλαγές της κοινής νομοθεσίας, που θα παραμείνουν σε ισχύ για πολύ μετά το τέλος της έκτατης ανάγκης», είπε η Μπατσελέτ, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κάποια χώρα.
Εξέφρασε επίσης «ανησυχία» για τα μέτρα που ελήφθησαν σε ορισμένες περιπτώσεις προκειμένου να περιοριστεί η ελευθερία των ΜΜΕ και η ελευθερία της έκφρασης, λέγοντας πως η «υποτιθέμενη μάχη κατά της παραπληροφόρησης» κινδυνεύει να χρησιμοποιηθεί για τη φίμωση της αντίθετης άποψης.

«Σε ορισμένες χώρες, έχουμε ήδη δει αναφορές για δημοσιογράφους που τιμωρήθηκαν επειδή αναφέρθηκαν σε έλλειψη μασκών, για επαγγελματίες υγείας που επιπλήχθηκαν επειδή είπαν ότι δεν διαθέτουν μέσα προστασίας και για απλούς πολίτες που συνελήφθησαν επειδή δημοσιοποίησαν μηνύματα για την πανδημία στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης», είπε, υπενθυμίζοντας πως «η άσκηση κριτικής δεν είναι έγκλημα».

Η πρώην πρόεδρος της Χιλής κάλεσε επίσης όλες τις κυβερνήσεις να «αυξήσουν σημαντικά την πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες και στατιστικές» για την πανδημία, υπογραμμίζοντας πως «η διαφάνεια είναι πρωταρχικής σημασίας και μπορεί να σώσει ζωές σε περιπτώσεις υγειονομικής κρίσης».

Τις τελευταίες ημέρες ορισμένες χώρες, οργανώσεις και ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασαν αμφιβολίες για τους κινεζικούς αριθμούς.

Η Μπατσελέτ κάλεσε επίσης τις χώρες να προστατεύσουν τα πιο ευάλωτα στην υγειονομική κρίση τμήματα του πληθυσμού, όπως οι κρατούμενοι, οι φτωχοί, οι γυναίκες και οι μετανάστες. «Αν δεν τεθεί υπό έλεγχο, η πανδημία κινδυνεύει να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερες ανισότητες», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή της για μια ελάφρυνση των διεθνών κυρώσεων που πλήττουν χώρες όπως το Ιράν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση