ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Βρετανία μπορεί να ακυρώσει μονομερώς το Brexit

Σε περίπτωση που θα αποφασίσει κάτι τέτοιο μπορεί να το κάνει χωρίς να συμβουλευτεί τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη

ΠΗΓΗ: skai.gr

Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο απεφάνθη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη δυνατότητα να αλλάξει γνώμη για το Brexit ανακαλώντας μονομερώς την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που θα αποφασίσει κάτι τέτοιο μπορεί να το κάνει χωρίς να συμβουλευτεί τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη.

Όπως σημειώνεται στο κείμενο της απόφασης «η δυνατότητα αυτή υπάρχει εφόσον η συμφωνία αποχώρησης ανάμεσα στην Ε.Ε. και το εκάστοτε κράτος-μέλος δεν έχει τεθεί σε ισχύ, ή αν δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία αυτή σε διάστημα δύο ετών από την ημερομηνία που το κράτος-μέλος θα ενημερώσει για την πρόθεσή του να αποχωρήσει, και εάν μια οποιαδήποτε πιθανή παράταση δεν έχει λήξει».

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία τάχθηκε σε δημοψήφισμα το 2016 υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε ενεργοποιώντας το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Αντιδρώντας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου o Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι «δεν θέλουμε να παραμείνουμε στην Ε.Ε. Θα αποχωρήσουμε στις 29 Μαρτίου. Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί κανονικά».

Οι κρισιμότερες 48 ώρες για τη Βρετανία

Δύο εικοσιτετράωρα πριν την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων της Συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας και της διακήρυξης για τις μελλοντικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η πρωθυπουργός θα μεταθέσει την ψηφοφορία για μετά το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε συνέντευξη στη Sunday Mail, η Τερίζα Μέι προειδοποιεί ότι τυχόν απόρριψη της Συμφωνίας και της Πολιτικής Διακήρυξης οδηγεί τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά, σε μη Brexit ή σε άτακτη αποχώρηση. «Δυστυχώς έχουμε μια άφρονα αντιπολίτευση που το μόνο που επιδιώκει είναι οι εκλογές και αδιαφορεί για το μέλλον της χώρας. Οι βουλευτές οφείλουν να επιτελέσουν το πατριωτικό τους καθήκον και να ψηφίσουν τη Συμφωνία, την μόνη που υπάρχει στο τραπέζι και εγγυάται την ασφάλεια της χώρας και το αδιατάρακτο μέλλον των πολιτών της», υποστηρίζει η βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Η ψηφοφορία στη Βουλή θα γίνει»

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ διέψευσε δημοσιογραφικές πληροφορίες των Synday Times που φέρουν την πρωθυπουργό να αναβάλει την ψηφοφορία στη Βουλή, προκειμένου να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του επίμαχου άρθρου της Συμφωνίας που αφορά στο συνοριακό καθεστώς στη Βόρειο Ιρλανδία, θέμα που έχει βαθειά διχάσει όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου. Ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ισχύ του πολυσυζητημένου και αμφιλεγόμενου Backstop, που δεν προβλέπεται από τη Συμφωνία, θεωρείται βέβαιο ότι θα άλλαζε τη γνώμη πολλών βουλευτών των κυβερνητικών εδράνων.

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση και προσωπικά η Τερέζα Μέι, βρίσκονται μπροστά στην κρισιμότερη φάση για τη χώρα και την πολιτική τους επιβίωση. Οι επόμενες 48 ώρες θα είναι αποφασιστικές, πρωτίστως για τη Βρετανία αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα άτακτο Brexit δεν συμφέρει καμιά από τις δύο πλευρές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X